EDUARD ĐURASEK

Snizenje temperature kod psa u kucnim uslovima

Recommended Posts

Pozdrav svima,

 

Zanima me sta mogu uciniti da psu snizim temperaturu. Ima je citav dan, 40-41 stepen. S obzirom da je nedjelja i nema nigdje dezurnog veterinara sta smijem dati psu ili uciniti kako bih mu snizio temperaturu. Obloge sam stavljao, ali nema neke pretjerane pomoci.

Ono sto me zanima je da li se psu smiju dati kakvi lijekovi( tablete, cepici, bilo sta) sto bi mu pomoglo. Ili pak  nesto deseto. Trenutno imam samo cepice i neke antibiotike. Ne bih da ista dajem na svoju ruku, pa Vas molim za pomoc. Zao mi je da gledam svog psa kako se pati.

 

Hvala unaprijed

Share this post


Link to post
Share on other sites

Okrenite telefon nekog veterinara mozda u susednom gradu koji dezura.  To bih ja uradila obzirom da je 41 stepen vec vrlo vrlo opasna temperatura. 

Moze se dati ali ne znate sta je a ako date cepice ili neki od lekova, moze se desiti da veterinar posle ne moze da da sta treba.  Antibiotici nece pomoci ako nije bakterijska infekcija. Tempraturu dizu i virusi.  Dakle, najblizi dezurni veterinar ce vam reci da li i sta od toga sto imate mozete da date. 

Postepeno ga nakvasite celog ali nikako ne ledenom vodom. Vrlo kratko. 

Ja kada zelim da smanjim temperaturu, kao oblog iskoristim nakvasen u ledenu vodu carsav i menjam ga cesto. Imam i veliko gel jastuce za ledja drzim u zamrzivacu pa hladim i time obzirom da je cupav pas. Moze i malo gel jastuce, posluzi i nesto u kesi iz zamrzivaca da se hlade usi i sape. Ali to radim kada znam sta je psu, odnosno kad se u akutnoj formi ponavlja nesto sto se vuce i oko cega sam se dogovorila sa veterinarom. 

Nudite mu vodu, pomalo, ako nece vodu, skuvajte mu pilecu nezacinjenu supicu pa nudite hladnu nju. 

Merite povremeno temperaturu da vidite da li se spusta. Ne ide to brzo. Uglavnom, spremite se na noc uz psa pa ujutru pravac vet. 

 

 

 

Edited by Tuncay

Share this post


Link to post
Share on other sites

Postovana,

Pokusao sam dobiti sve veterinarske stanice/ambulante, za koje sam nasao da su kao dezurne. Medjutim niko se ne javlja tako da ne znam ni rade li zaista.

Moj veterinar mi je upravo poslao poruku da mu dam xiclav i dovedem ga ujutro, pa mi preostaje da ga poslusam i da nastavim s oblozima do sutra.

Hvala Vam velika na savjetima i pomoci. Puno ste mi pomogli.

Share this post


Link to post
Share on other sites

od domaca apoteka mozete dati Analgin(tako se zove lek kod nas, ali izguglajte i pokazite vasem veterinaru koja je aktivna komponenta pa da vam da doza od prilike)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Registruj novi nalog

Prijavite se

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now