Mofi

Dezinfekcija od parvovirusa

Recommended Posts

Zapocela bih ovu temu,iz sopstvenog iskustva,iz razloga sto je PARVOVIRUS ILI MACIJA KUGA jako rasprostranjena i siri se sve vise i vise. Oni koji su izgubili svoje ljubimce koje su jakooo voleli,od virusa koji je jako opasan po njih jako dobro znaju o cemu se radi i o cemu pisem. Izgubila sam 2 steneta koje sam jako volela,uginula su od macije kuge. Zbog cistog neznanja,uzela sam jedno stene koje je doneseno od uzgajivaca koji nije vodio racuna,donela virus u dvoristu i onda zarazila i drugo stene,bas smo se borili sa virusom,dosta neprospavanih noci oko lecenja,veterinari...itd.ali nazalost posle 5 dana nismo uspeli da ih spasimo...Medjutim,u dvoristu se i dalje nalazi virus koji je jako opasan i dosta sam se bavila tom temom,saznala da uzgajivaci i konkretno odgajivacnice imaju mnogo problema kada se nadju u situaciji da ne mogu da se otarase virusa,prezivljava jako nisku temperaturu,ali i visoku,ako ne dezinfikujete jako mali deo u kuci ili dvoristu,boxu...stene dodje do tog mesta unese virus u grlo,i ako ga ne otkrijete na vreme,brzo ugine. Prema tome zelela bih da pomognem drugim ljudima koji se bore sa tim virusom,isto tako volela bih da svi koji cuvaju pse,pogotovo odgajivacnice vode racuna o tome,kako bi se sto manje sirio,jer je jako opasan. Dugo sam trazila na forumu tj.konkretno na celom internetu temu "kako unistiti parvovirus u dvoristu"..."kako dezinfikovati dvoriste od macije kuge" itd.ali nigde nisam nasla sredstvo koje 100% ubija virus iz dvorista tj.iz kuce ili odgajivacnice,pa bih volela da pomognem lajicima. Sredstvo koje najbolje ubija parvovirus ili maciju kugu iz dvorista je "PARVO-VIRUCIDE" ima ga u Srbiji tacnije u Krusevcu,covek salje kurirskom sluzbom po celoj Srbiji. Eto. Slucajno sam to saznala od nekih ljudi koji su imali iste probleme kao i ja,i zaista sam presrecna zbog toga jer u dvoristu imam jos pasa zbog kojih sam se jako plasila. Nadam se da ce moj savet i tema biti od pomoci.

Pozdrav.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja 2x godišnje prskam boks, kućicu i okolinu Oxicid-S preparatom. Opšti biocid, prskaju se štale time.

Za sada deluje.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ok. Mi smo prskali oxicidom,rekla bih da se to prska samo radi preventive,zbog ostalih virusa u dvoristu i boxu,to su nam JEDINO preporucili u vet,dok nismo saznali za PARVO-VIRUCIDE koji cini mi se po nasem iskustvu jedini ubija parvovirus 100%

Share this post


Link to post
Share on other sites

Sve dole navedeno pišem da se neko ne bi oslonio na ovo sredstvo jer skupu cenu plaćaju posle niko drugi nego psi. Slušajte veterinare a preko interneta se oslanjajte na stručnu literaturu i istaživanja.

Parvo virusi su izuzetno otporni i zarazni. Dezinfekcija je problematična jer se ne mogu efikasno dezinfikovati porozne površine (drvo, tekstil) a dezinfekcija dvorišta i travnjaka je praktično nemoguća jer se sredstva za dezinfekciju (na stranu što će ubiti travu) brzo upiju u zemlju i "razrede" se pre nego što uspeju da ubiju ovaj jako otporni virus.
Najefikasnije kućno dostupno sredstvo (po svetskim veterinarskim standardima i preporukama) je rastvor natrijum hipohlorita u donosu 1:32 (negde sa navodi i 1:30). Obratiti pažnju na to da je varikina već rastvoren hipohlorit te rastvor 1:30 voda:varikina nije efikasan. Površine treba da ostanu natopljene 10 minuta. E sad, problem je što se ovo može uraditi sa trvrdim materijalima, metal, kamen, pločice eventualno beton koji doduše upija ali se može "dolivati" sredstvo na isti tako da se ne osuši za 10 minuta. A šta uraditi sa nameštajem, parketom, drvetom zemljom, travom? Preporučuje se otkuvavanje staza, prekrivača mada to nije ni blizu efikasno niti ima garancije da ste se time zaštitili. Što se tiče dvorišta/spoljašnjosti treba da znate da što je napolju hladnije virus je otporniji i dugotrajniji, dakle ne važi čuveno mišljenje "eto prošla je zima, tlo je bilo smrznuto,  sad smo bezbedni". 

Citiram sa linka National Center for Biotechnology Information

"Prevention and Control

As the canine parvovirus is not enveloped, it is especially hardy in the environment. It is able to overcome winter freezing temperatures in the ground outdoors and many household disinfectants are not capable of killing it indoors. Infected dogs shed virus in their stool in gigantic amounts during the 2 weeks following exposure. A typical/average infectious dose for an unvaccinated dog is 1000 viral particles. An infected dog sheds 35 million viral particles (35,000 times the typical infectious dose) per ounce of stool [83]. Indoor decontamination: Indoors, virus loses its infectivity within 1 month; therefore, it should be safe to introduce a new puppy indoors 1 month after the active infection has ended. Outdoor decontamination: freezing is completely protective to the virus. If the outdoor is contaminated and is frozen, one must wait for it to thaw out before safely introducing a new puppy. Shaded areas should be considered contaminated for 7 months. Areas with good sunlight exposure should be considered contaminated for 5 months. Although most disinfectants cannot kill it, chlorine bleach is quite effective in the ratio of 1 part bleach and 30 parts water. There is no way to completely disinfect contaminated dirt and grass, although sunlight and drying has some effect [35]. Mechanical decontamination through irrigation may also be helpful, but the area must be allowed to dry thoroughly between applications. Potassium peroxymonosulfate has relatively good activity in the face of organic matter, and can be sprayed on contaminated areas using a pesticide sprayer or other applicator [83]."

U skraćenom (slobodnom) prevodu: Inficirani psi šire virus u stolici u ogromnim količinama dve nedelje nakon infekcije (u nekim člancima piše i do tri). Doza dovoljna da inficira nevakcinisanog psa je 1000 čestica virusa (viriona) a inficirani pas izlučuje 35 miliona viriona po unci fekalne materije (unca-28gr). Dekontaminacija unutrašnjosti: virus gubi infektivnost nakon mesec dana (negde pišu i do tri). Spoljnja dekontaminacija: hladnoće ispod nule štite virus. Ako je tlo smrznuto mora se čekati da se odmrzne (pa zatim odbrojavati "bezbedno vreme"). Zemljište u hladnovini se smatra kontaminirano 7 meseci dok zemljišta koja su u većem delju dana izložena sunčevim zracima se smatraju kontaminiranim 7 meseci. Iako se većina dezinfekcionih sredstava ne smatra efikasnima može se reći da je rastvor varikine prilično efektivan u odnosu 1:30. Ne postoji način da se efikasno dezinfikuje zemljište i travnjaci mada sunčevi zraci i isušivanje imaju nekog udela.  Mehanička dekontaminacija pomoću ispiranja zemljišta  može biti od pomoći ali se površina mora kompletno osušiti pre sledećeg ispiranja. Kalijum peroksimonosulfat je relativno efikasan na organskim površinama i može se naprskati koristeći poljorivredne raspršivače (prskalice).

Dakle NE POSTOJI 100% efikasan način da se dezinfikuju prostorije a naročito ne dvorišta. Sve i da je neko sredstvo 99,99% efikasno to znači da od 35.000.000 virusa koji zaraženi pas izluči u 30 grama stolice u prostoriji ostaje 35.000 virusa što je 35 puta više nego dovoljno da zarazi nevakcinisanog psa. Manje više jedini je lek da se dezinfikuje rastvorom varikine (ono što se može dezinfikovati) i čekati da prođe VREME. Podrazumeva se da je pas kojeg dovodite primio sve vakcine i da mu je prošlo vreme karantina pre nego što da donesete u prostor/dvorište gde postoji šansa da ima parvovirusa. Manite se čudotvornih sredstava koji rešavaju probleme za koje ni medicina/veterina nemaju rešenje.

 

Molim vas da ne reklamirate sredstvo koje je 100% efikasno (jer takvo ne postoji ni za tvrde površine a još manje za dvorišta), pružiće ljudima lažnu sigurnost a naredno štene će možda (verovatno) stradati. Sredstvo koje vi reklamirate proizvodi prilično nepoznata firma "animal-health.co.uk" koja se inače bavi proizvodnjom i prodajom biljnih preparata pa mi je teško da poverujem da je ovo njihovo sredstvo (za koje tvrde da je 100% prirodno, bez hemije) efikasno osim a ako je u pitanju upravo ofarbani rastvor varikine a onda je malo skupo davati 2.500 dinara za litar koliko košta kod gospodina iz Kruševca (u engleskoj 10funti). Ujedno čuvena mega poznata firma koja prodaje ove proizvode ima 1200 lajkova na FB i 17 pozitivnih ocena što je za "mega poznatu firmu" koja postoji od '90-tih i proizvodi ovo "jedinstveno mega efikasno sredstvo" priznaćete jako malo.
Još razloga za sumnju u ovo sredstvo: 
-Nema deklaraciju niti se igde može pročitati sastav
-Pretragom po nazivu sredstva se ne dolazi ni do jednog jedinog istraživanja/odobrenja već se samo otvaraju reklamne stranice
-Nije preporučeno nigde kao način za efikasnu dezinfekciju (osim na svojoj stranici)
-Nema na sebi upozorenja koja se nalaze na hemijskim sredstvima te ne sadrži hemiju a bez toga se ne može uništiti parvovirus
-Sredstvo je "otkriveno" i proizvodi se od '90 tih a veterinari koji muku muče sa dezinfekcijom nakon parvovirusa još uvek nisu čuli za njega

Možda se kod vas slučajno potrefilo da se drugi psi nisu zarazili ali to svakako nije zahvaljujući 100% prirodnom sredstvu. Oprostite ako ste imali najbolju nameru ali mene vaši postovi podsećaju na razne druge postove na koje sam naletala mahom po medicinskim forumima gde se pojavi neko pa na raznim temama odjednom postuje i reklamira (uvek iz najbolje namere i ličnog iskustva) neko prirodno sredstvo koje leči rak (ili drugo oboljenje), malo je skupo ali vredi svaku paru i lako se može naći kod travara iz tog i tog sela.

Share this post


Link to post
Share on other sites

 

Postoji Zakon o stavljanju u promet I korišćenju biocida.

Vodite računa šta reklamirate I koga I da li se možda time krši Zakon.

Reklamom mu možda napravite medveđu uslugu I natovarite inspekciju.........

Share this post


Link to post
Share on other sites

Како сама болујем од неизлечиве болести годинама добијам ничим изазване препоруке, рекламе, обавештења од разних добронамерних и "добронамерних" људи о разноразним "чудотворним, 100% природним, али мало скупљим" препаратима-лековима-водицама,... Ја им кажем "природно не сме да буде скупо јер природа даје за џабе. Или није природно или ме радиш за велике паре. Шта је од та два?" Више се никада не јаве. Да је заиста револуционарно решење већ би творац добио Нобелову награду. Навела сам ово за сва магијска решења. Цитирам горњи пост да се не изгуби у коментарима. 

8 hours ago, witch said:

Sve dole navedeno pišem da se neko ne bi oslonio na ovo sredstvo jer skupu cenu plaćaju posle niko drugi nego psi. Slušajte veterinare a preko interneta se oslanjajte na stručnu literaturu i istaživanja.

Parvo virusi su izuzetno otporni i zarazni. Dezinfekcija je problematična jer se ne mogu efikasno dezinfikovati porozne površine (drvo, tekstil) a dezinfekcija dvorišta i travnjaka je praktično nemoguća jer se sredstva za dezinfekciju (na stranu što će ubiti travu) brzo upiju u zemlju i "razrede" se pre nego što uspeju da ubiju ovaj jako otporni virus.
Najefikasnije kućno dostupno sredstvo (po svetskim veterinarskim standardima i preporukama) je rastvor natrijum hipohlorita u donosu 1:32 (negde sa navodi i 1:30). Obratiti pažnju na to da je varikina već rastvoren hipohlorit te rastvor 1:30 voda:varikina nije efikasan. Površine treba da ostanu natopljene 10 minuta. E sad, problem je što se ovo može uraditi sa trvrdim materijalima, metal, kamen, pločice eventualno beton koji doduše upija ali se može "dolivati" sredstvo na isti tako da se ne osuši za 10 minuta. A šta uraditi sa nameštajem, parketom, drvetom zemljom, travom? Preporučuje se otkuvavanje staza, prekrivača mada to nije ni blizu efikasno niti ima garancije da ste se time zaštitili. Što se tiče dvorišta/spoljašnjosti treba da znate da što je napolju hladnije virus je otporniji i dugotrajniji, dakle ne važi čuveno mišljenje "eto prošla je zima, tlo je bilo smrznuto,  sad smo bezbedni". 

Citiram sa linka National Center for Biotechnology Information

"Prevention and Control

As the canine parvovirus is not enveloped, it is especially hardy in the environment. It is able to overcome winter freezing temperatures in the ground outdoors and many household disinfectants are not capable of killing it indoors. Infected dogs shed virus in their stool in gigantic amounts during the 2 weeks following exposure. A typical/average infectious dose for an unvaccinated dog is 1000 viral particles. An infected dog sheds 35 million viral particles (35,000 times the typical infectious dose) per ounce of stool [83]. Indoor decontamination: Indoors, virus loses its infectivity within 1 month; therefore, it should be safe to introduce a new puppy indoors 1 month after the active infection has ended. Outdoor decontamination: freezing is completely protective to the virus. If the outdoor is contaminated and is frozen, one must wait for it to thaw out before safely introducing a new puppy. Shaded areas should be considered contaminated for 7 months. Areas with good sunlight exposure should be considered contaminated for 5 months. Although most disinfectants cannot kill it, chlorine bleach is quite effective in the ratio of 1 part bleach and 30 parts water. There is no way to completely disinfect contaminated dirt and grass, although sunlight and drying has some effect [35]. Mechanical decontamination through irrigation may also be helpful, but the area must be allowed to dry thoroughly between applications. Potassium peroxymonosulfate has relatively good activity in the face of organic matter, and can be sprayed on contaminated areas using a pesticide sprayer or other applicator [83]."

U skraćenom (slobodnom) prevodu: Inficirani psi šire virus u stolici u ogromnim količinama dve nedelje nakon infekcije (u nekim člancima piše i do tri). Doza dovoljna da inficira nevakcinisanog psa je 1000 čestica virusa (viriona) a inficirani pas izlučuje 35 miliona viriona po unci fekalne materije (unca-28gr). Dekontaminacija unutrašnjosti: virus gubi infektivnost nakon mesec dana (negde pišu i do tri). Spoljnja dekontaminacija: hladnoće ispod nule štite virus. Ako je tlo smrznuto mora se čekati da se odmrzne (pa zatim odbrojavati "bezbedno vreme"). Zemljište u hladnovini se smatra kontaminirano 7 meseci dok zemljišta koja su u većem delju dana izložena sunčevim zracima se smatraju kontaminiranim 7 meseci. Iako se većina dezinfekcionih sredstava ne smatra efikasnima može se reći da je rastvor varikine prilično efektivan u odnosu 1:30. Ne postoji način da se efikasno dezinfikuje zemljište i travnjaci mada sunčevi zraci i isušivanje imaju nekog udela.  Mehanička dekontaminacija pomoću ispiranja zemljišta  može biti od pomoći ali se površina mora kompletno osušiti pre sledećeg ispiranja. Kalijum peroksimonosulfat je relativno efikasan na organskim površinama i može se naprskati koristeći poljorivredne raspršivače (prskalice).

Dakle NE POSTOJI 100% efikasan način da se dezinfikuju prostorije a naročito ne dvorišta. Sve i da je neko sredstvo 99,99% efikasno to znači da od 35.000.000 virusa koji zaraženi pas izluči u 30 grama stolice u prostoriji ostaje 35.000 virusa što je 35 puta više nego dovoljno da zarazi nevakcinisanog psa. Manje više jedini je lek da se dezinfikuje rastvorom varikine (ono što se može dezinfikovati) i čekati da prođe VREME. Podrazumeva se da je pas kojeg dovodite primio sve vakcine i da mu je prošlo vreme karantina pre nego što da donesete u prostor/dvorište gde postoji šansa da ima parvovirusa. Manite se čudotvornih sredstava koji rešavaju probleme za koje ni medicina/veterina nemaju rešenje.

 

Molim vas da ne reklamirate sredstvo koje je 100% efikasno (jer takvo ne postoji ni za tvrde površine a još manje za dvorišta), pružiće ljudima lažnu sigurnost a naredno štene će možda (verovatno) stradati. Sredstvo koje vi reklamirate proizvodi prilično nepoznata firma "animal-health.co.uk" koja se inače bavi proizvodnjom i prodajom biljnih preparata pa mi je teško da poverujem da je ovo njihovo sredstvo (za koje tvrde da je 100% prirodno, bez hemije) efikasno osim a ako je u pitanju upravo ofarbani rastvor varikine a onda je malo skupo davati 2.500 dinara za litar koliko košta kod gospodina iz Kruševca (u engleskoj 10funti). Ujedno čuvena mega poznata firma koja prodaje ove proizvode ima 1200 lajkova na FB i 17 pozitivnih ocena što je za "mega poznatu firmu" koja postoji od '90-tih i proizvodi ovo "jedinstveno mega efikasno sredstvo" priznaćete jako malo.
Još razloga za sumnju u ovo sredstvo: 
-Nema deklaraciju niti se igde može pročitati sastav
-Pretragom po nazivu sredstva se ne dolazi ni do jednog jedinog istraživanja/odobrenja već se samo otvaraju reklamne stranice
-Nije preporučeno nigde kao način za efikasnu dezinfekciju (osim na svojoj stranici)
-Nema na sebi upozorenja koja se nalaze na hemijskim sredstvima te ne sadrži hemiju a bez toga se ne može uništiti parvovirus
-Sredstvo je "otkriveno" i proizvodi se od '90 tih a veterinari koji muku muče sa dezinfekcijom nakon parvovirusa još uvek nisu čuli za njega

Možda se kod vas slučajno potrefilo da se drugi psi nisu zarazili ali to svakako nije zahvaljujući 100% prirodnom sredstvu. Oprostite ako ste imali najbolju nameru ali mene vaši postovi podsećaju na razne druge postove na koje sam naletala mahom po medicinskim forumima gde se pojavi neko pa na raznim temama odjednom postuje i reklamira (uvek iz najbolje namere i ličnog iskustva) neko prirodno sredstvo koje leči rak (ili drugo oboljenje), malo je skupo ali vredi svaku paru i lako se može naći kod travara iz tog i tog sela.

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja sam htela da pomognem jer sam imala licno iskustvo sa parvovirusom koji je u danasnje vreme jako rasprostranjen virus ! To za inspekciju licno ne verujem,jer niko vas ne tera da dajete "2500din" za isto to sredstvo! To,sta je parvoviroza ili macija kuga,niste morali da pisete,jer vrlo dobro znam o cemu se radi,mogla sam i ja sve to da vam napisem,samo sam htela ukratko da kazem sta sam,opet napominjem,JA koristila,a i odgajivaci koji su u mojoj okolini,koji verujte mi,ne zelim da vas uvredim,ali imaju SIGURNO vece iskustvo od vas. Nisam htela da navedem ljude da "bacaju pare" samo sam htela da navedem da ne treba bas sve poslusati veterinare koji nisu bas u potpunosti informisani o toj bolesti pasa,cim su mi jedino "Oxicid S" nudili. Na kome takodje ne postoji deklaracija,i ne pise koje viruse ubija,a parvovirus sigurno ne ubija,u to sam se uverila. Skoro 2-3 veterinara su nam rekli "Mi ne znamo za ni jedan drugi preparat osim Oxicida"...Znam jako puno odgajivaca koji su najbolji ne samo u nasoj zemlji vec u celom svetu,koji su nam preporucili taj proizvod,nisam nikog reklamirala,vec sam imala zelju da pomognem ljudima,jer su nama isto tako pomogli isti ti odgajivaci. Imali isti problem,i vec se uspesno brane od tog virusa 5 god.sa tim preparatom. Isto,kada sam im spomenula varikinu koju vi spominjete,odgovorili su mi "Ma kakva varikina". Opet napominjem: hocu da pomognem i savetujem ljude da probaju sa ovim preparatom,iz licnog iskustva... Niti zelim da reklamiram nekog,a jos manje da nekome "navucem" inspekciju...Vidim sad neke komentare koje nemaju veze sa temom koju sam zapocela. Ne znam zasto mesate lekove za ljude i neka sredstva za dezinfekciju kad uopste nije o tome rec. Uostalom,ne bih da se raspravljam. Nikog ne vucem za rukav da mora da kupi PARVO-VIRUCID! Meni je pomogao i mnogim ljudima oko mene,e sada, neka shvati ko kako hoce ovaj moj post tj.zapocetu temu. A vi nastavite da "past-copy tekstove" da citirate sa sajtova raznih,ja pisem iz svoje glave iz licnog iskustva !

Ps. Imam dve kuje u dvoristu jako mlade,koje su kod mene od kako su imale 2 meseca,uzela sam ih nevakcinisane od jako dobrog prijatelja. Posle uginuca onih dva steneta,prskala ovim sredstvom,zatim donela dve kuje,vakcinisala ih naravno 3 puta,sada su odrasle i hvala Bogu,zive i zdrave iako su se kretale tu gde su se kretali i isti ti zarazeni stenci.

Pozdrav.

Share this post


Link to post
Share on other sites

I manite se molim vas glupih ubedjivanja. Kakvo reklamiranje,kakve gluposti...Nikog ja ne reklamiram,niti sam imala tu nameru. Molim vas ne stavljajte mi reci u usta koje nisam rekla ! JEDINO STA SAM HTELA JE DA POMOGNEM LJUDIMA SAVETOM,pa ko veruje neka proba ko ne veruje,ne mora. Sta vi tu pametujete "slusajte veterinare" i sta onda ?!?!? Da zavrsim posao "Oxicidom" koji jedva ubija 100 puta manje viruse i da se oslonim na to?!?!?! Pa kada bi vam oni rekli sta sve znaju i za sta su culi,kako bi posle zaradjivali...

Isto sa ljudima,isto sa psima. Svaki lekar bio za pse ili ljude nije pouzdan u danasnje vreme. Razbolelo se stene otisli kod veterinara prvog,pregledao ga i utvrdio da nije nista strasno samo je prejelo ili je mozda zbog promene hrane...Sutra,otisli kod drugog uradili analize utvrdjena parvoviroza,mi zakasnili i stene uginulo. Citam postove i kometare ljudi koji su "mucili muke" kazu cim malo stene ima krvavu stolicu,povraca, 99% je zarazeno macijom kugom,a veterinar tvrdi prejelo...Ma dajte molim vas o cemu vi pricate. Dobar prijatelj mi je takodje pricao uzeo mu brdo para oko infuzije,na lekove i raznim cudima...kada je stene vec bilo na ivici,tek tada spomenuo da ce krv mlade kuje 100% da pomogne...tako je i bilo,stene prezivelo,ali pare koje su strpane u dzep,to nista. Brat uzeo stene,dali mu pokvarenu vakcinu...Ne znam zasto ljudi zive u zabludi "On je veterinar,zavrsio neku skolu,on zna". Sta zna?! Da obrija celo stene,da jedva pogodi venu,stavi psa na infuziju i to naplati 1200 din. A Nobelovu nagradu verovatno nisu dobili zato sto veterinari posle nemaju koga da lece i zato sto lek za kancer kod coveka postoji,ali farmaceutska mafija umesa prste,pa nas onda bace na svakakva zracenja.

A vi i dalje slusajte "skolovane" !

Share this post


Link to post
Share on other sites

Šta je parvovirus i šta su preporuke veterinara za dezinfekciju nisam pisala zbog vas već zbog drugih ljudi koji čitaju forum.
To da li ste iz dobre namere preporučili sredstvo nije tema, problem je to što neko može da se osloni na isto, poprska dvorište i dovede novo štene koje će se razboleti.
 

7 hours ago, Mofi said:

samo sam htela da navedem da ne treba bas sve poslusati veterinare koji nisu bas u potpunosti informisani o toj bolesti pasa,cim su mi jedino "Oxicid S" nudili. Na kome takodje ne postoji deklaracija,i ne pise koje viruse ubija,a parvovirus sigurno ne ubija,u to sam se uverila.

Ako postoje veterinari koji nisu informisani o parvovirusu takvi ne treba da imaju dozvolu za rad obzirom koliko je rasprostranjen kod nas.  Na Oxicidu itekako postoji deklaracija, i kao i Ecocid S njegov sastav je upravo gorepomenuti kalijum peroksimonosulfat za koji se tvrdi da je relativno efikasan. Ovo relativno je napisano upravo zbog toga što nije 100% efikasan jer ako ostane i 1% virusa na površinama može se novo štene zaraziti. Opet bolje je ubiti i polovinu nego ne preduzeti ništa. Vi preporučujete da se ne slušaju saveti veterinara? Divno.

Share this post


Link to post
Share on other sites
7 hours ago, Mofi said:

A vi nastavite da "past-copy tekstove" da citirate sa sajtova raznih,ja pisem iz svoje glave iz licnog iskustva !

 

6 hours ago, Mofi said:

Dobar prijatelj mi je takodje pricao uzeo mu brdo para oko infuzije,na lekove i raznim cudima...kada je stene vec bilo na ivici,tek tada spomenuo da ce krv mlade kuje 100% da pomogne...tako je i bilo,stene prezivelo,ali pare koje su strpane u dzep,to nista. Brat uzeo stene,dali mu pokvarenu vakcinu...Ne znam zasto ljudi zive u zabludi "On je veterinar,zavrsio neku skolu,on zna". Sta zna?! Da obrija celo stene,da jedva pogodi venu,stavi psa na infuziju i to naplati 1200 din. A Nobelovu nagradu verovatno nisu dobili zato sto veterinari posle nemaju koga da lece i zato sto lek za kancer kod coveka postoji,ali farmaceutska mafija umesa prste,pa nas onda bace na svakakva zracenja.

A vi i dalje slusajte "skolovane" !

Lepo je, naravno i pohvalno preneti ljudima na forumu svoje licno iskustvo, cenim, jako ali problematicno bude kada se predstavi kao "jedino pouzdano, jedino sigurno".  Bez rezervi i ograda.  Ja licno iskustva licna svoja, tudja gledam da suocim sa iskustvima i teorijama skolovanih i nauke. Njih u danasnje vreme covek lako nadje na verodostojnim sajtovima, dakle ne rekla kazala lajkovala negde nego na krediiblnim sajtovima za datu oblast. 

Znate, ako bi isli po licnim iskustvima, evo ja mogu da dam jedno za parvo a nikada, ponavljam nikada ga ne dajem kao nesto sto generalno vazi i sto treba poslusati.

Vrsnjak mog 3-mesecno steneta, davno u Beogradu, nevakcinisani mesanac, nevakcinisani jer nisu slusali skolovane, veterinare, vec pametovanje odgajivaca i vlasnika raznih, zakacio je parvo a bolest pocela da se manifestuje kada je bio na vikend kod mene, prijatelji nekuda otisli a da se njih dvojica igraju. Ispovracao mi je jadnicak i uneredio celu kucu, celu bastu dok ja vlasnike nisam ubedila da nisam luda i da to nije tek tako povracanje i da ga odvedu kod veta. Tri nedelje lebedelo je stene na ivici zivota i smrti, na infuzijama u kuci starog veterinara, prijatelja, izvuklo se. 

Moje stene, vakcinisano samo jednom sa sedam nedelja, nekom trovalentnom vakcinom iza gvozdene zavese pa nasi u Beogradu nisu znali kako da nastave a vec zakacilo upalu uva zbog popinog praseta. U direktnom kontaktu sa bolesnikom, zivi tu u toj kontaminiranoj sredini. Kucu i terasu ispred nje dezinfikovala sam parocistacem. U dvoristu je ostalo, naravno. Moje stene iako nerevakcinisano i po protokolu bi ga drzali sada neki, mnogi u karantinu, nista, ma  kakav parvo. Obolelo ni zericu nije. 

I sta sada mi da izvucemo iz tog licnog iskustva? Da ponosno pricamo, ma nema brige, ne morate ni da cistite, nece biti nista ni stenetu koje se igralo sa bolesnikom i sunjalo se u kontaminirane lale da lovi komsijsku macku? A kamoli stenetu koje posle dodje? Ili da razvijamo teorije da vam je ta *cid delovao tj. nije delovao jer je stene jednostavno imalo jak imunitet pa nije obolelo a vi mislili da je to zbog jedinog pouzdanog parvocida? 

Naravno da NE. NIKAKO. Iz tog mog licnog iskustva se nikakve generalne teorije da je nesto 100% tako kako je ne mogu izvuci.  Znaci to licno iskustvo, ako zelim neki uopste zakljucak moram da suocim sa tim sta kaze veterina kao nauka,  lepo je kad imam veterinara dostojnog poverenja, trudim se da uvek nekog takvog nadjem ali ne uspeva uvek.  Pa da probam da se razaberem zasto je to moglo da prodje tako kako je proslo i sta mi je efikasno da dezinfikujem ili nista nije toliko efikasno da ne preti rizik da mi ode stene ciji imunitet je od pocetka upitan a ja to ne znam i ne mogu da znam. 

Iz licnog iskustva, beogradskog, dakle grada prepunog i tada lutalica mogla bih kad bih se je li rukovodila kao vi prvo tim licnim, da tvrdim, ma ne brigajte, izvodite vi od pocetka, dovoljna je ona prva neka vakcina. ALI NE TVRDIM.  Kao sto ne tvrdim da je uvek, u celom svetu, u svakom slucaju nuzan karantin. Uvek svima ponavljam. To je pitanje za lokalnog veterinara. Jer on zna kakav mu je epidemioloska situacija u okolini a vidi pred sobom i obavio je pregled tog konkretnog steneta. Vidi takodje koje je rase i da li odlaganje socijalizacije preti nekim rizicima u ponasanju. 

Zato ste verovatno dobili ostre reakcije forumasa i to onih koji su dokazano ovde blagi i predusretljivi, ne zbog reklamiranja cak, nego zbog tog okazion senzacion jedino pouzdano, eto jedino taj parvocid i nista drugo.  Ako ne zelite takve reakcije ubuduce, onda se bar malko ogradite, eto kod mene tako, drugo nije pomoglo a ovo jeste a vi ljudi, svakako potrazite iz verodostojnih izvora jos informacija. 

 

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ode mi post pre nego što sam završila...
 

7 hours ago, Mofi said:

vec se uspesno brane od tog virusa 5 god.sa tim preparatom

Kao što rekoh to što nisu ponovo imali problem sa parvom ne znači da je zahvaljujući preparatu. Imam i ja komšiju koji je posle infekcije parva doveo novo štene nakon nepunih mesec dana, ništa dezinfikovao nije i štene se nije zarazilo ali on ne ide okolo i priča kako je luftiranje efikasno sredstvo.
 

On 10/31/2017 at 10:46 PM, Mofi said:

Ok. Mi smo prskali oxicidom,rekla bih da se to prska samo radi preventive,zbog ostalih virusa u dvoristu i boxu,to su nam JEDINO preporucili u vet,dok nismo saznali za PARVO-VIRUCIDE koji cini mi se po nasem iskustvu jedini ubija parvovirus 100%

Prskali ste i jednim i drugim preparatom ali tvrdite da oxicid ne valja a pomogao vam je parvo-virucide?

Lična iskustva su jedno, a ono što tvrde godine naučnih i stručnih istraživanja su drugo. Farmako mafija? Zar stvarno verujete da zapravo milioni veterinara i naučnika širom sveta znaju čime se 100% efikasno uništava parvovirus ali svi oni su deo zavere, drže taj preparat u tajnosti (na kojem bi inače fino zaradili) a umesto toga nam eto uvaljuju jeftinu varikinu i Oxicid za koji tvrde na ne može biti 100% efikasan i da u svakom slučaju treba da prođe vreme da bi se sve očistilo od ovog jako otpornog virusa? Sve to da bi posle zaradili na infuziji? I tako SVI veterinari i naučnici, širom sveta? Baš niko od njih da se nađe pametan i da zgrne pare na patent? Ma ne vredi raspravljati a nije ni tema.

Ono što je bitno i što ću da ponovim:

NE POSTOJI 100% efikasan način da se dezinfikuju prostorije a naročito ne dvorišta. 
Stručne preporuke širom sveta su da se dezinfikuje rastvorom varikine (ono što se može prati varikinom) a očigledno i prskati Oxicidom (zahvaljujući novoj članici saznala sam sa dva klika mišem da je u njegovom sastavu zapravo kalijum peroksimonosulfat preporučen u stručnoj literaturi) i čekati da prođe VREME. Podrazumeva se da je pas kojeg dovodite primio sve vakcine i da mu je prošlo vreme karantina pre nego što da donesete u prostor/dvorište gde postoji šansa da ima parvovirusaNe oslanjajte se isključivo na sredstava koja "rešavaju probleme" za koje ni medicina/veterina ne tvrde da imaju rešenje.


 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ne mogu a da ne odem u off topic I na ovo mestu napišem vic iako na forumu postoji tema za viceve. To je stari engleski vic.

Pita čovek prijatelja da mu preporuči lekara, ovaj mu kaže : slušaj, nemoj da ides kod ovih, pojma nemaju, leče čoveka od jedne bolesti a on umre od druge.

Ovaj kojeg ću ti ja preporučiti, od čega te bude lečio od toga ćeš I umreti.

witch je dala stručne komentare pa ja mogu sada samo da okrenem na šalu.

A konstatacija da postoji lek za kancer ali farmaceutska mafija to sprečava mi zvuči kao I priča da je zamena za naftu pronađena ali naftaši sprečavaju primenu.

Share this post


Link to post
Share on other sites
10 minutes ago, Pitagora said:

witch je dala stručne komentare pa ja mogu sada samo da okrenem na šalu.

Ma nisam ja stručnjak, zato i čitam ono što su stručnjaci napisali, proverim na više mesta, pa ako 50 istraživanja kaže jedno te isto a nijedno nisam našla da tvrdi suprotno onda smatram da tako treba da se postupa, bar ću ja tako postupati.
Prenela sam ovde deo jednog od tih istraživanja, ostavila i link za one koje žele da saznaju više a svako može da ih izgugla na gomile. Sažela sam te tekstove koje sam pročitala u jedno jednostavno uputsvo za one koje mrzi da čitaju i istražuju sami.
Ako neko ipak izabere da ignoriše ono što je napisano od strane hiljade stručnjaka (i objavljeno na stručnim sajtovima) i da veruje u jednu reklamu nepoznate (ili poznate) firme tu svakako ništa ne mogu.
Ono što mogu to je da upozorim druge jer parvo nije zezanje i oslanjanje na razne neefikasne preparate može neko štene platiti glavom iako je vlasnik imao najbolju nameru.

Vic je taman za temu :giggle:

Share this post


Link to post
Share on other sites
3 hours ago, Tuncay said:

 

Lepo je, naravno i pohvalno preneti ljudima na forumu svoje licno iskustvo, cenim, jako ali problematicno bude kada se predstavi kao "jedino pouzdano, jedino sigurno".  Bez rezervi i ograda.  Ja licno iskustva licna svoja, tudja gledam da suocim sa iskustvima i teorijama skolovanih i nauke. Njih u danasnje vreme covek lako nadje na verodostojnim sajtovima, dakle ne rekla kazala lajkovala negde nego na krediiblnim sajtovima za datu oblast. 

Znate, ako bi isli po licnim iskustvima, evo ja mogu da dam jedno za parvo a nikada, ponavljam nikada ga ne dajem kao nesto sto generalno vazi i sto treba poslusati.

Vrsnjak mog 3-mesecno steneta, davno u Beogradu, nevakcinisani mesanac, nevakcinisani jer nisu slusali skolovane, veterinare, vec pametovanje odgajivaca i vlasnika raznih, zakacio je parvo a bolest pocela da se manifestuje kada je bio na vikend kod mene, prijatelji nekuda otisli a da se njih dvojica igraju. Ispovracao mi je jadnicak i uneredio celu kucu, celu bastu dok ja vlasnike nisam ubedila da nisam luda i da to nije tek tako povracanje i da ga odvedu kod veta. Tri nedelje lebedelo je stene na ivici zivota i smrti, na infuzijama u kuci starog veterinara, prijatelja, izvuklo se. 

Moje stene, vakcinisano samo jednom sa sedam nedelja, nekom trovalentnom vakcinom iza gvozdene zavese pa nasi u Beogradu nisu znali kako da nastave a vec zakacilo upalu uva zbog popinog praseta. U direktnom kontaktu sa bolesnikom, zivi tu u toj kontaminiranoj sredini. Kucu i terasu ispred nje dezinfikovala sam parocistacem. U dvoristu je ostalo, naravno. Moje stene iako nerevakcinisano i po protokolu bi ga drzali sada neki, mnogi u karantinu, nista, ma  kakav parvo. Obolelo ni zericu nije. 

I sta sada mi da izvucemo iz tog licnog iskustva? Da ponosno pricamo, ma nema brige, ne morate ni da cistite, nece biti nista ni stenetu koje se igralo sa bolesnikom i sunjalo se u kontaminirane lale da lovi komsijsku macku? A kamoli stenetu koje posle dodje? Ili da razvijamo teorije da vam je ta *cid delovao tj. nije delovao jer je stene jednostavno imalo jak imunitet pa nije obolelo a vi mislili da je to zbog jedinog pouzdanog parvocida? 

Naravno da NE. NIKAKO. Iz tog mog licnog iskustva se nikakve generalne teorije da je nesto 100% tako kako je ne mogu izvuci.  Znaci to licno iskustvo, ako zelim neki uopste zakljucak moram da suocim sa tim sta kaze veterina kao nauka,  lepo je kad imam veterinara dostojnog poverenja, trudim se da uvek nekog takvog nadjem ali ne uspeva uvek.  Pa da probam da se razaberem zasto je to moglo da prodje tako kako je proslo i sta mi je efikasno da dezinfikujem ili nista nije toliko efikasno da ne preti rizik da mi ode stene ciji imunitet je od pocetka upitan a ja to ne znam i ne mogu da znam. 

Iz licnog iskustva, beogradskog, dakle grada prepunog i tada lutalica mogla bih kad bih se je li rukovodila kao vi prvo tim licnim, da tvrdim, ma ne brigajte, izvodite vi od pocetka, dovoljna je ona prva neka vakcina. ALI NE TVRDIM.  Kao sto ne tvrdim da je uvek, u celom svetu, u svakom slucaju nuzan karantin. Uvek svima ponavljam. To je pitanje za lokalnog veterinara. Jer on zna kakav mu je epidemioloska situacija u okolini a vidi pred sobom i obavio je pregled tog konkretnog steneta. Vidi takodje koje je rase i da li odlaganje socijalizacije preti nekim rizicima u ponasanju. 

Zato ste verovatno dobili ostre reakcije forumasa i to onih koji su dokazano ovde blagi i predusretljivi, ne zbog reklamiranja cak, nego zbog tog okazion senzacion jedino pouzdano, eto jedino taj parvocid i nista drugo.  Ako ne zelite takve reakcije ubuduce, onda se bar malko ogradite, eto kod mene tako, drugo nije pomoglo a ovo jeste a vi ljudi, svakako potrazite iz verodostojnih izvora jos informacija. 

 

 

 

Sa vama se slazem,donekle. U pravu ste za ovo 100%,u mom slucaju mislim da je pomogao 100%,e sada druge ne teram da probaju,kupe,prskaju itd.

Do oprecnih komentara sam dosla zato sto odgovaram ovim "pametnim strucnjacima" koji izguglaju pa past-copy,i na svakom postu savetuju ljude "brzo veterinaru !" Ja sam neko ko cuva i voli pse vec dvadesetak godina. Ne radim to iz koristi vec iz ljubavi prema psima! Savetovala sam i dala SVOJE misljenje zato sto sam ostala u cudu u kakvim mukama umiru psi sa parvo virusom. Iskreno,jako sam se plasila,i pokusavam da se odbranim svakakvim sredstvima,ali mi nije pomoglo nista dok nisam uzela ovaj.

Nemam namere vise da se ubedjujem. Ovi "strucnjaci" neka nastave da guglaju,da citiraju,kopiraju itd. Meni,opet napominjem MENI (iz mog licnog iskustva) je pomogao PARVO-VIRUCIDE,i to je jedino sta sam htela da kazem i posavetujem nekog.

Pozdrav svima.

Share this post


Link to post
Share on other sites
44 minutes ago, Mofi said:

Do oprecnih komentara sam dosla zato sto odgovaram ovim "pametnim strucnjacima" koji izguglaju pa past-copy,i na svakom postu savetuju ljude "brzo veterinaru !"

Ima i takvih, kako da ne, ali @witch nije iz te price (nono) . Pre je iz price da je za sebe ispronalazila podatke i po verodostojnim sajtovima upravo da suoci licno iskustvo ili iskustvo nekog drugog sa nekim proverenim strucnim/naucnim informacijama. Ima ona itekako da ispise iz svog iskustva, Priznajem, u principu nekako i ja idem tako, za ono sto mi nije struka a za ove cetiri decenije sa psima koji mi nisu struka vec najlepsi hobi od detinjstva, stalno nailazim na nesto novo, nesto sto ne znam, nesto sto sam znala razvilo se, istrazilo se, promenilo se. 

Ja se parvoviroze ne plasim toliko, obzirom da je to bolest koja se leci kada se primeti na vreme, kazu vet studije cak 90 odsto prezivljavanja kada se zapocne blagovremeno potporna terapija. Stenecaka se plasim. Zbog daleko gorih posledica koje ostavlja nego parvo, daleko sire na daleko vise organa ukljucujuci i nervnu formu.  Bakcem se s jednim takvim psom evo vec 13 godina.  Pa znam najbolje iz licnog iskustva. Pa opet kada ovde na forumu neko pita, onda i ja lepo vamo uz ohrabrenje da istraje copy-paste kredibilan sajt, kde je sve maksimalno strucno i maksimalno opsirno i temljeno objasnjeno. Pomoci ce coveku vise da to prouci, ako zna engleski, nego sad ja da mu pricam post po post, mozda on nesto zaboravi da pita, ja nesto zaboravim da naglasim jer mislim da zna.  A moze biti vazno. 

I tu poruku, idite kod veterinara cesto koristim na forumu, posebno kada su stenci u pitanju, jer zaista, niko od nas na forumu ne moze psa na daljinu da leci i izleci. Za to postoje zaista skolovane i strucne osobe, kao i u svakoj profesiji mnogi losi, puno osrednjih, malo vrsnih. VET mora da vidi i preduzme terapiju, mi mozemo da razmatramo, kao u slucaju nasih pasa sto radimo kada smo kod VET-a, da li nam se to cini u redu, ko je imao slucaj isti moze da kaze kako je to proticalo kod njega.  Cesto kazemo i menjaj hitno VET-a ili sacekaj valjda ce se pojaviti nekod od nasih forumasa VET-ova. Ali i tada, jedino odgovorno ako covek nije isao kod veterinara, ili jeste a veterinar ne zna bas sta radi, ide metodom pokusaja i pogresaka, onda jedino odgovorno jeste reci, idi ti kod dobrog VET-a a nama javi kako je kuci i kako se stvari razvijaju. 

 

 

 

 

Edited by Tuncay

Share this post


Link to post
Share on other sites
13 hours ago, Tuncay said:

Ima i takvih, kako da ne, ali @witch nije iz te price (nono) . Pre je iz price da je za sebe ispronalazila podatke i po verodostojnim sajtovima upravo da suoci licno iskustvo ili iskustvo nekog drugog sa nekim proverenim strucnim/naucnim informacijama. Ima ona itekako da ispise iz svog iskustva, Priznajem, u principu nekako i ja idem tako, za ono sto mi nije struka a za ove cetiri decenije sa psima koji mi nisu struka vec najlepsi hobi od detinjstva, stalno nailazim na nesto novo, nesto sto ne znam, nesto sto sam znala razvilo se, istrazilo se, promenilo se. 

Ja se parvoviroze ne plasim toliko, obzirom da je to bolest koja se leci kada se primeti na vreme, kazu vet studije cak 90 odsto prezivljavanja kada se zapocne blagovremeno potporna terapija. Stenecaka se plasim. Zbog daleko gorih posledica koje ostavlja nego parvo, daleko sire na daleko vise organa ukljucujuci i nervnu formu.  Bakcem se s jednim takvim psom evo vec 13 godina.  Pa znam najbolje iz licnog iskustva. Pa opet kada ovde na forumu neko pita, onda i ja lepo vamo uz ohrabrenje da istraje copy-paste kredibilan sajt, kde je sve maksimalno strucno i maksimalno opsirno i temljeno objasnjeno. Pomoci ce coveku vise da to prouci, ako zna engleski, nego sad ja da mu pricam post po post, mozda on nesto zaboravi da pita, ja nesto zaboravim da naglasim jer mislim da zna.  A moze biti vazno. 

I tu poruku, idite kod veterinara cesto koristim na forumu, posebno kada su stenci u pitanju, jer zaista, niko od nas na forumu ne moze psa na daljinu da leci i izleci. Za to postoje zaista skolovane i strucne osobe, kao i u svakoj profesiji mnogi losi, puno osrednjih, malo vrsnih. VET mora da vidi i preduzme terapiju, mi mozemo da razmatramo, kao u slucaju nasih pasa sto radimo kada smo kod VET-a, da li nam se to cini u redu, ko je imao slucaj isti moze da kaze kako je to proticalo kod njega.  Cesto kazemo i menjaj hitno VET-a ili sacekaj valjda ce se pojaviti nekod od nasih forumasa VET-ova. Ali i tada, jedino odgovorno ako covek nije isao kod veterinara, ili jeste a veterinar ne zna bas sta radi, ide metodom pokusaja i pogresaka, onda jedino odgovorno jeste reci, idi ti kod dobrog VET-a a nama javi kako je kuci i kako se stvari razvijaju. 

 

 

 

 

Znate kako,nisam ovu temu zapocela da bih se sa nekim raspravljala (jedino na vas ne mislim,kada ovo kazem) ovde sam jer sam zaista mnogo puta kucala i izucavala sama kod kuce sta je Parvoviroza,citala,prevodila razne sajtove sa Engleskog,Spanskog,Nemackog itd. Kako bih nekako pomogla prvo sebi,pa onda i ostalima. Nisam ogorcena na veterinare,ima ih i dobrih,kao sto kazete. Ali nekako su,po mom misljenju nestrucni,nekoliko njih sam promenila,i sve sam vise razocarana u njihov rada,a Boga mi i u njihove cene. Nekako pisem iz glave,iz svog licnog iskustva,iskusila sam i platila greske veterinara kada su mi se psi razboleli,probala sam svakakve preparate,lekove,cak su mi za drugo stene ponudili da ubrizgam stenetu serum protiv parvoviroze,,ali bilo je kasno,posto ga je tesko naci kod nas,a i kasno sam saznala za to,posle nekoliko casova mi je uginulo stene,pa sam i predpostavila da je za bilo sta vec bilo kasno. Sve ove nevolje sam prosla i plakali smo svi u kuci kada smo izgubili oba steneta koje smo jaakooo zavoleli. Danas jako veselo stene,sutra na infuziji i pod lekovima. I zato volim da posavetujem ljude,da predlozim,kazem,napisem,mozda nekome bude od pomoci,pa i 10% ja bih bila srecna.E zato mrzim "Neverni Toma" ljude,koji na svaki savet imaju da dodaju nesto citirano,nesto prevedeno,neku kritiku,neki kopirani post...Sta kaze veterinar,sta kaze dr.mr.i sl. Ok. Ne bezim od toga da neke stvari ne znamo bolje od istih tih doktora i lekara,ali svojim recima iz glave i iz iskustva sam rekla sta mislim. Zanimaju me i tudja iskustva na ovu temu,zato sam je i pokrenula,nisam je pokrenula da bi mi neko kopirao nesto sto sam i ja mogla i onda "pljuvao" neki proizvod koji sam ja eto predlozila jer je meni pomogao i jos nekim ljudima koji se ozbiljno bave ovim poslom,duzi vremenski period. Ja sam sve probala,iskusila...a neko dodje nije probao,samo izguglao i eto strucnjaka.

Volela bih jos neki post na ovu temu da procitam,da saznam jos nesto novo,ako je moguce,sta su ljudi radili po tom pitanju,pokusali,probali...da razmenjujemo savete i da pomognemo jedni drugima...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Pisem iz ciste radoznalosti. Zar ne postoji test/bris koji moze da utvrdi prisustvo virusa u prostoru?

Po mom znanju ni jedan virus se ne moze ubiti jer da moze ne bi ljudi idalje oboljevali od prehlade. Isti princip kao kod prehlade vazi ovde neki pokupe neki ne ( ova recenica je sa pretpostavkom da stene nije vakcinisano ili vakcinacija nije odradjena kako treba).

Share this post


Link to post
Share on other sites

Viruse ubija visoka ili niska temperatura. Ljudski organizam se od virusa brani dizanjem temperature tela.

Za dezinfekciju prostora Tuncay koristila paročistač.

Share this post


Link to post
Share on other sites
6 hours ago, Malle said:

Po mom znanju ni jedan virus se ne moze ubiti

Evo ja cu jedan copy pa paf ovamo o dezinfekcijama. 

http://www.abcdcatsvets.org/disinfectants/

Parvo virus prema tim podacima izdrzi temperaturu od 80 C tokom jednog sata. Parocistac ima temperaturu vecu, naravno. Parocistac mi je preporucio VET kad sam zvala i objasnila sta se desilo i kukala i zapevala a sta ja sada sa mojim stenetom koje je oslabljeno, je li, jer ima tu infekciju uva a vakcinisano je samo jednom, soc-realistickom nepoznatom vakcinom (mozda bile dobre sta ja znam, verovatno) sa sedam nedelja, kada nije sigurno da je delovala ili se sudarila sa ostatkom antitela od kujke. Eto, taj savet sam dobila za kucu i teras ispred uz jos jedan - posmatraj ga pomno, nijedan znak da ti ne promakne, uglavnom se uspesno leci kada se zapocena blagovremeno i kako treba. Tada niko nikakav serum nije pominjiao, pitanje je da li ga je bilo, tog brzog testa sigurno nije bilo..  Ono, doduse, ionako je to stene spartalo uz blagoslov VET-a po Beogradu gde je moglo po parkovima da zakaci i parvo i stenecak, znaci nisu tamo kontaminirane bile samo nase lale.  Da dodam da je taj pas vakcinisan i revakcinisan posle tek sa godinu i nesto dana, jer se uvo pa dalje iskomplikovalo (eto krivicom nekih mnogih veterinara da dodam pricu na bazicno nepoverenje Mofi, ali opet zahvaljujuci veterinarima normalnim, kojih ima nije da nema, itekako ih ima) lepo se iz svega izvukao pas.  I poziveo standardnih chow 11 godina. Ubio ga rak zeluca, nista od svega toga sa pocetka. 

7 hours ago, Mofi said:

Ali nekako su,po mom misljenju nestrucni,nekoliko njih sam promenila,i sve sam vise razocarana u njihov rada,a Boga mi i u njihove cene. Nekako pisem iz glave,iz svog licnog iskustva,iskusila sam i platila greske veterinara kada su mi se psi razboleli,probala sam svakakve preparate,lekove,cak su mi za drugo stene ponudili da ubrizgam stenetu serum protiv parvoviroze,,

Potpuno vas razumem, ali nije stvar da su nestrucni onako generalno, vec je stvar da nadjete pouzdanog. Ima strucnih da strucniji ne mogu biti i idete neko vreme kod njih pa prestanete zato sto bi oni tako strucni da isprobaju drugu eksperimentalnu operaciju u zemlji, gore od zelje da uzumu skalpel i u saradnji sa humanim lekarima eto uvedu i to u praksu u nekoj zemlji, pa po principu sto je babi milo to joj se i snilo, pogrese dijagnozu i isprepadaju vas da vam kuja ima osteosarkom te da ili mora ta eksperimentalna, ili amputacija ili ce vam za koji mesec u bolovima strasnim i mukama otici ceo pas. A ono, obicna artroza pretpostavljeno i od konkretne traume, nevidjene ali verovatne. 

Znaci, nije put reci da su nestrucni, nije put razocarati se u njihov rad, nego je put koji je meni posavetovao svojevremeno jedan od te dvojice vetova koji mi je spasio prvog mog psa - gnjavi, davi, zapitkuj, i budalaste stvari, nek te mrzimo mi veterinari kakav si gnjavez, ali to sto pitas moze veterinara navesti da promisli vise varijanti nego najverovatniju kojom obicno podje. Naterati ga da uradi jos neke testove. Kosta vise ali suma sumarum ispadne jeftinije nego metodo probaj, pogresi pa ponovo. 

Takodje je put, kojim sam hvala bogu krenula i kod te pogresne dijagnoze osteosarkom, traziti drugo kvalifikovano misljenje. Ima pravo covek da to uradi, pa sam zatrazila drugo i zacudo na tri snimka istog zgloba iste sape dobila 9 dijagnoza, na kraju zavrsila na 200km udaljenom jedinom VET Fakultetu, kod konkretnog profesora, koji se prvo sa studentima smejao nekim dijagnozama ali onda meni strpljivo jednu po jednu objasnio zasto to nije to, nego ovo i prepisao nekretanje 3 nedelje maltene kavez rezim, samo oko kuce a ako ne pomogne, objasnio kako ce imobilisati trajno zglob. I pomoglo je a cak zacudo kuja nije ni sepala posle je je naucila da sve izbalansira na preostale tri noge. 

Znaci to su iskustva sa veterinarima. Imam raznih oh ho ho i sa tudjim i mojim psima, jer kad covek neko vreme ima copor od 4 a pozive po 12, 13 godina pa ima staracki dom onda je svako malo nesto sa nekim kod VETOVA,, jer taman prodje jednom pokaze se nesto kod drugog a u poznijim godinama krenu i neke hronicne boljke.

Taj stav vas prema VET-ovima, generalno iz prvih postova, ne slusajte skolovane ne znaju bio je takodje jedan od razloga za ostriji gard prema vama, ponavljam od ljudi koji su obicno blagi, predusretljivi sa poucnim i vrlo korisnim postovima ovde. Volim da procitam njihove. 

Drugi razlog je zaista bio to, opet u prvim postovima, "jedino efikasno".  Pa posto smo to razjasnili, mislim, onda  mozemo mirno da nastavimo o parvo, sto sa iskustvima, sto sa copy paste, jer to copy paste sto stavljamo to su de facto isto iskustva, eksperimenti, studije, znaci bilo empirijski proveravano, nisu neke teorijske samo postavke koje niko nigde nikada nije dokazao u praksi. 

 

 

 

 

 

 

Edited by Tuncay

Share this post


Link to post
Share on other sites

Moja dilema je vezana iskljucivo za prostor u organizmu je potpuno druga stvar.

@Tuncay tom vetu sto se setio parocistaca skidam kapu! Zbog linka da kazem: dezinfekcija je smanjivanje broja virusa na odredjeni procenat dok je serilizacija uklanjanje 100%.

Nisam se dobro izrazila, recenica da se virusi ne mogu ubiti bila je u kontekstu da se ne mogu ubiti svi u spoljasnjoj sredini bas iz razloga jer su potrebni odredjeni uslovi da bi se to desilo.

To me navodi na pitanje, a sta je sa dvoristem? Koliko vidim vecina se za spoljasnju sredinu odlucuje za hemiju ali opet hemija nije dovoljna za sve vrste virusa. Kod nekih virusa ce na primer temperatura unistiti omotac dovoljno da ga hemija dokrajci, dok ce druge ubiti sama temperatura ali napolju ne mozemo da kontrolisemo temperaturu. Da li to znaci da na kraju virusi koji su napolju tretirani samo hemijom biti "osteceni" ili im nece biti nista? U ovom slucaju parvo koji je kao sto je Tuncay rekla izdrzi temperaturu od 80 stepeni tokom jednog sata, a sa druge strane navodno mu odredjena hemija smanji broj dovoljno da se tretiranje istom zove dezinfekcija. Kazem navodno jer jos nisam naletela na proizvod koji iza sebe ima istrazivanje pre i posle tretiranja na razlicitim povrsinama.

Mofi nema potrebe da budes toliko razocarana u veterinare, dok sam imala kunice znalo se kod kog veta se ide za koji problem jer ni jedan nije bio za sve dok posle  par godina nisam konacno nasla jednog kod kog cu moci da idem za sve. Nisu svi divni ali isto tako nisu ni svi losi.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Sve ovisi od toga kakva je gradba virusa, kome sta smeta kome sta odgovara. Virusolozi i mikrobiolozi obicno znaju te stvari, i njima je ustvari to posao, da razglobe virus kao na lego kockice i da ga prouce. Medjutim, lepota u virusa je to sto oni imaju sposobnost da mutiraju manje ili vise. Kad vec pricamo o parvo, negde sam procitala da se pojavio mutirani parvo i da navodno vakcina koja trenutno imamo mi a i celi svet, da ne deluje.

Sta se tice dezinfekcije, imala samo pacijente, dva slucaja gde jedno stene koje je imao neki komplicirani oblik parva a nikad izaslo iz dvorista nije(valjda ljudi doneli virus) je bilo na terapije 2 i po nedelje i prezivelo. To isto stene ima jos dvoje braca, od koje jedan je prosao sa obicni proliv koji se sredio sa samo dve bocke i probiotik a treci uopste nije ni obolio. Bolesno stene je bilo izolirano medjutim su se svi kretali na isto mesto. PRi tom nijedno stene nije bilo vakcinisano, to se desilo pre prva vakcina.

Drugi primer je covek kupuje stene koje iole mu izgledalo bolesno, koje nije prezivelo, a on u rok od mesec dana posle gubitka prvog steneta uzima drugo stene i isto to stene uginulo dva dana posle pocetak terapije. Pri tom covek je dezificirao sa varikinom i to dobro koncentrirani rastvor, doneo novu kucicu. Bio je svesan da se to mora uraditi i uradio je. Ali svakako mu je drugo stene uginulo.

Koje je naravoucenje? Nema pravila, postoje mnoooogo stvari na koje ne mozemo da uticemo, ali na one na koje mozemo i te kako moramo, ako naravno zelimo da odgojimo zdrav pas. Da, ljudi moraju biti svesni da virus ce biti tamo pola godina, i da dezinfekcija se mora odraditi, a stene se mora uredno vakcinisati i pridrzavati karantinom. Ne bi li vas bolela glava i bio kriv cika veterinar :D

 

Share this post


Link to post
Share on other sites
On 11/12/2017 at 5:31 PM, SaltNPepa said:

lepota u virusa je to sto oni imaju sposobnost da mutiraju manje ili vise

lepota je posle ove izjave definitivno u ocima posmatraca(punch)

moja ljubimica inace

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Registruj novi nalog

Prijavite se

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now