Čeda2017

Koliko puta šetati 3 mesečno štene

6 posts in this topic

Koliko treba da traju i koliko puta šetati 3 mesečno štene Lagotto Romagnola.

Želim da ga naučim da se olakšava napolju. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nema tu preciznog recepta. Bitno je ne premoriti stene i postovati to ako mu se ne ide dalje, nekad odneti u narucju kuci. 

Neko generalno pravilo koje recimo daje britanski KC jeste pet minuta po mesecu zivota steneta, znaci tromesecno stene setnja traje 15 minuta, cetvoromesecno 20 minuta itd.  Ja sa stencima radim tako da imam krugice po parku pa postepeno povecam, ili izadjem na najblizu livadicu i tu se u prolecno i letnje doba smestimo malo duze, recimo sat, pa naidju neki drugari malo se poigra ali moze da se odmori. 

Pripaziti na igre odraslih i mladih pasa sa stenetom, jer kad su dva steneta onda se izigraju primereno, ali ako se igra stene sa odraslim psom ne ume da proceni, prati starijeg i lako se premori.

Za usvajanje higijenskih navika potrebno je da se stene izvede napolje rano ujutru kada se probudilo, kasno uvece pre spavanja. Za tromesecno stene  ustajem oko 5:30, 6:00, poslednji izlazak posle ponoci. Preko dana kada se probudilo, najelo, izigralo i u medjuvremenu :giggle:. Salim se, ali kod tromesecnog steneta tako nekako na tri sata iznosim ili pustam u basticu. Ali to izvodjenje da obavi potrebe to je drugo, to nije setnja. U setnje prave idem tri, ali ponavljam ne daleko.

E sad, zavisi i od rase, koliko se mora voditi racuna o opterecenju zglobova, tipicno za velike i divovske rase, po kakvom modelu raste i razvija se kostur.  O vasoj rasi ne znam u koju kategoriju spada, najbolje prouciti na sajtovima pasminskih klubova. 

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

OK Hvala.

Reci mi još samo, jeli tačno da će se štene pre olakšati ako je na travi, bez povoca, i ako ga se ne dira. Ili u to samo priče

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ako je naviklo kod odgajivaca na travu onda ce ici na travu. Ako trave nije bilo nego beton ili je leglo iz stana onda ce mu travnjak biti mozda malo sumnjiv ali svakako ce skontati da je prigodno mesto. 

Zavisi i od rase (opet ponavljam sa tvojom nisam imala dodira). Neke su po tom pitanju izbirljive pa traze mesto podalje od stazica njuskaju njuskaju, sa ovom mojom kujom hocu da se ubijem koliko cekamo da se bas ono pravo mesto na travnjaku nadje. Dogonima nasim ne smeta nimalo da to obave maltene na stazi. 

Bilo bi lepo da je stene na mirnom mestu (i to nekada smeta, krene da trazi mesto a onda pritrci neki drugi pas da gnjavi) dalje od staze i asfalta i da nije na povodniku. Ali ako nema izbora i na povodniku je, svuda okolo beton asfalt uradice to i tako. Kada mora. Zato se valjda i zove nuzda. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Moje štene tačno čeka da se vrtimo iz šetnje i skoro čim uđemo u stan on se olakša. Valjda se još nije opustio napolju, a i stalno ga spopadaju druge kuce ili ga moram dozivati da ne istči na put, da ne dira to, da pusti ovo...

Izjutra kad se probudimo ne stignem da navučem trenerku on se već...:giggle:.

Hoće li se sam vremenom ipak korigovati, ili je potrebna neka desura.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted (edited)

Aaa ima i toga da pas kako odrasta sam skonta(funny) da se to ne radi u kuci, pa ni u svojoj basti nego vani, dalje od primarne teritorije i brloga, hoce, po samoj prirodi stvari hoce nauciti i sam, jednog dalekog dana ali to je suludo naravno, cekati tako mesecima pa i preko godinu dana.

Usvajanje higijenskih navika, da se barice i gomilice prave napolju jedan je od prvih koraka u vaspitavanju steneta i to se radi od prvog dana kada dodje u kucu. Svako stene nauci, koliko brzo i lako ce to usvojiti zavisi iskljucivo od napora koje u to ulozi vlasnik. Evo tema citava ovde na nasem forumu.

Evo i osnovnog uputstva od mnogih na netu

Kad je pocelo stene da izlazi napolje? Je li u stanu uceno da se to ne radi bas gde stigne nego na pelenici ili starinski na novinama? 

Neka stenad koja su navikla da to rade u stanu a nisu hvaljena i podsticana kada to urade napolju zaista umeju da cekaju, trpe da stignu kuci pa to obave gde su i navikli. Ta sema mora da se razbije. 

Ako su uslovi takvi da ga spopadaju druge kuce i preti da istrci na put staviti na povodnik. Mora da ima malo mira. 

Ali mora da se uci stene, mora mu se objasniti gde i kako, jasna razlika ovde ne ovde da a preduslov je naravno da covek natempira kada da ga izvede. I moja rasa koja je tu neverovatna sama od sebe i poznata po tome da upravo to uci nevidjeno lako ostavljace jadna barice i gomilice ako nema vlasnika koji ce stene izvesti kad treba. 

Inace, evo bas sada su prijatelji uzeli stene bostonskog terijera, mala je bila dve nedelje do subote u kuci samo do revakcine, brzo je naucila da se to u stanu radi na tim stenecim pelenicama prostirkama a preko vikenda su poceli po rezimu na svaka tri sata od momenta kada se stene probudi, pa je to u subotu bilo od 6h, pa u 9h, pa u 12h pa tako dalje. Sve gomilice su bile napolju, barice dve tri na pelenici. 

Eto, nema druge do da se upustite u posao. 

 

Edited by Tuncay

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!


Registruj novi nalog

Prijavite se

Already have an account? Sign in here.


Sign In Now