Nebojsa77

Čuvanje objekta, napad i odbrana

2 posts in this topic

Predpostavljam da ovde ima dosta ljudi koji se bave dresurom, pa me zanima sledeće:

Imam ruskog terijera starog 17 mes. Živi u kući sa dvorištem. Noću spava i boravi napolju.

Obzirom na to da ruski terijeri imaju jako izražen nagon za čuvanjem, nadgledanjem i odbranom kako porodice tako i poseda, zanima me da li je i u kojoj meri potrebno odraditi neke dodatne obuke po tom pitanju?

Nemam nameru da sa njim radim radne ispite, već je pas koji je prevashodno deo porodice (pored 3 dece). Uveliko se prepoznaju njegovi nagoni kako za opažanje i čuvanje, tako i za reagovanje.

Ono što me još zanima je to, da li je potrebno raditi nešto dalje, ili je dovoljno da se pouzdamo u njegov genetski karakter službenog i odbrambenog psa? Da li je potrebno raditi testove upada u dvorište, objekat i sl.?

Ima li neko neka zanimljiva iskustva po ovom pitanju?

Hvala svima unapred na pomoći i savetima...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ako ima urođene (genetske) predispozicije , instinkt za obr.teritorija ,temperament, dodatna obuka nije potrebna . Za funkciju zaštite kao kućni ljubimac sasvim je dovoljno da ostane na nivou prevencije ,kao alarm (upozorenje lavežom) i tzv."body language" znakovima jasno dade do znanja da štiti teritorij. Ono na čemu treba poraditi je poslušnost/kontrola kako u svom teritoriju tako i izvan (u šetnji) . Neki testovi upada u dvorište isključivo ako to može odraditi stručna osoba specijalizirana za tu vrst procjene i da poznaje pasminu o kojoj je riječ, neko nestručan može samo iritirati psa preko ograde ,vi nećete iz toga saznati ništa o karakteru psa a i na psa može negativno djelovati .

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!


Registruj novi nalog

Prijavite se

Already have an account? Sign in here.


Sign In Now