Skoči na sadržajFotografija

Šarplaninac (FCI: 2.2-41) - 1. i 2. deo


 • Ova tema je zaključana Ova tema je zaključana
475 odgovora na ovu temu

#441 Konan Varvarin

Konan Varvarin

  Hero Member

 • Members
 • ZnačkicaZnačkicaZnačkicaZnačkica
 • 1804 postova

Postovano 05 June 2006 07:16

Babic Dragan:

Sapa je nesto visi oko 70cm i ima izuzetno divlju glavu


Nasao si pravu rec za opis glave..Ja sam za Bozic bio u Makedoniji , pa sam slikao jednog crnog psa na samoj sarplanini, i postavicu ga da cujem komentar..Bio je sam , odnosno u coporu sa drugim psima..

#442 Konan Varvarin

Konan Varvarin

  Hero Member

 • Members
 • ZnačkicaZnačkicaZnačkicaZnačkica
 • 1804 postova

Postovano 05 June 2006 07:38

Evo crnog psa

Nisu neke slike, ali nije dozvoljavao ni da ga fotografisem ,pokazujuci zube, tako da smo ga na prevaru slikali uz drugog psa...


Postovana fotografija


Postovana fotografija
Glava i duzina njuske..


A ovo sam slikao na samoj granici gde je bilo desetak identicnih pasa ovoj zenki:

Postovana fotografija

Pozdrav svima

#443 tunjo divkovic

tunjo divkovic

  Newbie

 • Members
 • 67 postova

Postovano 05 June 2006 10:49

Postovana fotografija
Postovana fotografija
Postovana fotografija
Evo jos malo slika od Baron-Silni

#444 Babic Dragan

Babic Dragan

  Hero member

 • Members
 • ZnačkicaZnačkicaZnačkicaZnačkicaZnačkica
 • 6095 postova

Postovano 05 June 2006 12:46

Davore,slike koje si postavio su dobre narocito od ove zenke.Ovaj crni pas je verovatno predstavnik nekog varijeteta sa Sare da li karaman ili nesto slicno.Ova zenka ima dosta krvi Sarplaninca u sebi ali i Anadolca sto se vidi po duzini njene dlake.Uglavnom uveren sam da su to odlicni ovcarski psi.

Evo jos nekih slika od Sape.
Postovana fotografija
Postovana fotografija

Inace ove slike sam preuzeo sa novog update na sajtu G-dje Marije Jovanovic.Svako koga interesuje rasa trebao bi da procita sta je G-dja Marija napisala o specijalki u Smederevskoj Palanci gde je inace bila sudija.

Postovana fotografija

Na ovoj slici gore je Sapin rodjeni stric koji se takodje zove Sapa i star je 10 godina.U svoje vreme je bio mozda i bolji pas nego sto je Sapa ali nazalost nije ostavio u priplodu kvalitetne potomke.Otac od Sape mladjeg koji se zove Musa je dosta losiji eksterijerno od brata ali je dosta bolji priplodnjak.

#445 Е ipa

Е ipa

  Member

 • Members
 • ZnačkicaZnačkica
 • 311 postova

Postovano 05 June 2006 16:38

JoЕЎ neke slike od Bone iz serije koju veДЌ stavil Dragan -uradila sam je u NiЕЎ pre 4 godine.Na drugim slikama se vidi da nije imala Bona glavu malo veДЌu u ponosu na telo -imala ispravnu veliДЌinu glave.
Postovana fotografija
Postovana fotografija
Postovana fotografija

#446 Е ipa

Е ipa

  Member

 • Members
 • ZnačkicaZnačkica
 • 311 postova

Postovano 05 June 2006 16:41

I slika sina Merona Scardus Leo Canis z naЕЎeg legla,na pozadi njegov unuk Merona -Lord Beli
Postovana fotografija

#447 Mimi

Mimi

  Hero member

 • Members
 • ZnačkicaZnačkicaZnačkicaZnačkica
 • 2843 postova

Postovano 05 June 2006 18:37

Pošto vidim da se diskusija uozbiljila, evo da se vratim u "pričaonicu". Pozdravio bih Aleksu, čiju posvećenost rasi veoma cenim, ali bih ga zamolio da bude oprezniji u iznošenju "istoriskih" činjenica, s obzirom da ne postoji apsolutno nikakva arheološka niti istoriografska gradja koja bi takve "činjenice" i potkrepila! Stavove bazirane na jasnim logičkim premisama (Zelendušani = sivi Dušanovi ) pozdravljam, jer treba logično promišljati, ali se protivim povezivanju današnjih, ko zna kakvih mešanaca, sa nekakvim "istoriskim" rasama! (Е trkljavi karaman iz patiške reke, mani liči na mix Doberman - Kavkazac, recimo) Crni psi nisu izuzeti iz standarda zbog patiških, volkovskih, ili crnotravskih pasa, već jednostavno zbog STATISTIKE!!!!! Statististika je sastavni deo bilo kog analitičkog naučnog metoda, pa i Pavlovićevog istraЕѕivanja na polju kinologije. Crni psi nisu činili više od 3% obradjenih pasa, dok su tigravi i baljavi psi činili nešto veći broj ali još uvek ispod 8% pa su i oni izostavljeni. Belih pasa je bilo iznad 10 %, pa su uvršćeni u rasni varijetet.Najviše je bilo pigmentisanih pasa sa manjim ili većim belinama ali su zbog rasne ujednačenosti psi sa većim belinama odstranjeni.( Osnovna odlika rasnosti je fenotipska predvidljivost, a broj genskih alela šarenila je nemoguće predvideti) ДЊobani sa bilo kog kraja sveta nemaju rasne pse, već samo pse u jednom opštem tipu, čiji je genom toliko heterogen da je njihov fenotip nemoguće predvideti. Zato se u njihovim leglima pojavljuju i dugodlaki i kratkodlaki ("Davorova" kuja sa šare)jednobojni i šareni, krupni i sitni, jednom rečju svakakvi. Kad se od njih izdvoji odredjeni broj medjusobno sličnih i njihove karakteristike stave "na papir" a zatim se medjusobno pare i o tome vodi evidencija (rodovne knjige) dobija se RASA! Priče o makedonskim Karamanima, albanskim Rugovcima je samo priča o beskrajnom broju varijeteta koje priroda (a često i čovek) stvara na planinama. Nije, Babiću, "Davorova" kuja kratkodlaka jer ima Anadolca u sebi, već zato što nije rasna, pa moЕѕe biti bilo kakva. Danas se širom Balkana otkriva "rupa na saksiji", to jest veliki broj pastirskih rasa. U stvari radi se o kinološkom "budjenju" naših, do skora nezainteresovanih, suseda. Nema nukakve suštinske razlike izmedju karakačanskog pastira i bosanskog tornjaka, izmedju Karpatiena i našeg Homoljca! I pastirski psi grčkog dela Epira su samo jedan od varijeteta balkanskog ovčara! Rumuni su sa Karpata izdvojili baljave pse i to će standardizovati, što ne znači da na tim planinama nema i drugih varijeteta! Ko je gledao borbu izmedju Ismailovog Karabaša sa vukovima setiće se da je u tom čoporu bio i jedan beli pas sa crnim flekama! Postoji i stara fotografija snimljena u Tetovskom kraju, sa belim psom sa tamnim flekama na oba oka! Е arplaninac se ne moЕѕe suštinski razlikovati od ostalih iz iste porodice, on je samo prvi (i jedini) standardizovan i priznat kao jedinstvena rasa!
Zato se valja manuti priče o tome koja boje postoje i zašto su ili nisu dozvoljene, jer je to naučno elaborirano još pre pedesetak godina. Imamo rasu kakvu imamo, pa sad ili ćemo je očuvati takvom ili ćemo fantazirati i od nje napraviti nepredvidljivu "dЕѕukelu"!
Osvrnuo bih se i na Kraškog ovčara, koji se ovde i previše pominje, s obzirom da je to "virtuelna" rasa. Tako je administrativnim putem, iz fiktivne mase Ilirskog Ovčara izdvojen gvozdeno sivi varijetet sa ograničenom visinom ( 65 cm????) Mi smo "naš deo" nominalno vezali za Е arplaninu, iako se radilo o rasi sa šireg područja juЕѕne i jugoistočne Jugoslavije! ДЊobani na Е ari su ga do tad zvali KEPEK, (od reči kep=tor, bačije) Nema to nikakve veze sa bakrom, već sa ovcama! Ridje pse nazivali su SARI, što je samo jedan od genskih alela kod pigmentisanih pasa kod koga postoji "defektan" gen koji "koči" ugradnju melanina u pokrovnu dlaku, na pigmentsanim mestima (gornji delovi glave i trupa)Da li će pas biti svetlije ili tamnije crven (skoro braon) zavisi od veličine "defekta" a pošto je kao i svaki "otećen" gen recesivan, javljaće se retko, odnosno kad ga dobije od oba roditelja! U protivnom će "spavati" generacijama!

Pozdrav svim poklonicima "čiste rase"

#448 tunjo divkovic

tunjo divkovic

  Newbie

 • Members
 • 67 postova

Postovano 05 June 2006 18:38

Evo par slika po meni ljpih primjeraka Sarplaninca
Postovana fotografija
Postovana fotografija
Postovana fotografija
Nemoj te me pitat za porjeklo ovih pasa jer i ja neznam ja sam ih naso na internetu.

#449 Babic Dragan

Babic Dragan

  Hero member

 • Members
 • ZnačkicaZnačkicaZnačkicaZnačkicaZnačkica
 • 6095 postova

Postovano 05 June 2006 19:50

MIMI,drago mi je da si se vratio u diskusiju.Tvoji saveti i komentari mogu da budu samo poucni i korisni svakom pravom ljubitelju rase.

Stepanka,ja imam misljenje da je Bona imala za nijansu jacu glavu u odnosu na telo.Ipak,kao sto sam vec rekao ta glava je za mene odlicna a Bona je mozda najbolja zenka sarplaninca koju sam ja ikad video.A sto se tice priploda tu je najbolja bez konkurencije.
Dobro je sto si stavila i slike od Meronovog sina.

#450 Pera Vorker

Pera Vorker

  Newbie

 • Members
 • 50 postova

Postovano 05 June 2006 20:38

Postovani G. Milovukovicu,
Molim Vas samo mi odgovorite koja je boja oka Vaseg psa "rubin" boje?Crna, braon ili "rubin". To me vrlo zanima, pa da apsloviramo ovu temu!
Pitanje za G-na Babica, ako sam dobro informisan, mislim da ste bili na izlozbi u Kraljevu. Pa, ako bi ste mogli kratak "raport" o kvalitetu pasa koji su izvedeni kod Sarplaninaca (a i rezultate ako ih znate i ukoliko ja nisam dezinformisan).

Pozdrav svima, narocito G-nu Mimiju i Aleksi. Rasprava po meni ide normalnim tokom, uz manje ili vece ispade, ali boze moj, ljudi smo. :)

#451 Е ipa

Е ipa

  Member

 • Members
 • ZnačkicaZnačkica
 • 311 postova

Postovano 05 June 2006 21:03

Jedna braun Еѕenka iz Srbije -poreklo preko Sokola iz vojske.
Postovana fotografija
Postovana fotografija
ZaЕЎta prenosi ovu boju Sokol sam dobila ovaj odgovor:
Sokol je sin od Tarzana.Tarzan je sin od SaЕѕ-Meda i SaЕѕ-Medov otac je bil te boje.Е ta kaЕѕete struДЌnjaci? Je to istina?
Psi braun boje imaju i braun nosnu peДЌurku i sluzokoЕѕe-standart kaЕѕe da sve sluzokoЕѕe i nosna peДЌurka moraju da su crni.Je to standartna boja?

#452 Konan Varvarin

Konan Varvarin

  Hero Member

 • Members
 • ZnačkicaZnačkicaZnačkicaZnačkica
 • 1804 postova

Postovano 05 June 2006 21:31

Pozdrav svima...

Imam zamerku sto oni najstrucniji na forumu ponekad preskoce neki post ili da daju komentar..

Babicu , zanima me kako bi iskomentarisao one pse sto se postavio Divkovic? Covek je postavio pse koji mu se dopadaju , pa ,srucnjaci molim kratak komentar...Ja sam zelen (vise nego "zelenko" ) za sarce, ali mi je jako interesantno, i ucim ovde na forumu..Neko znanje sam pokupio ,ali u cilju dalje edukacije, i edukacije svih ovde , komentarisite sve slike..One sto sam ja postavio iz Makedonije si odlicno prokomentarisao, to je to..

Evo kako sam napisao ,slike "malog " Aresa ...Mali je 5 meseci

Postovana fotografija

Linije tela

Postovana fotografija

Zivi ko car, stalno je pusten i box je uvek otvoren, a on postoji za slucaj nuzde kad Ares poraste..

Postovana fotografija

Evo koliki je kad se uspravi

Postovana fotografija

Na kraju veliki pozdrav od "blentosaurusa" :lol:

#453 Brankovic

Brankovic

  Newbie

 • Members
 • 51 postova

Postovano 05 June 2006 21:35

Pozdravljam vas sviju ovako djuture,
htio bih da kazem da su strucne ocjene pojedinaca u vezi mene i moje kvalifikacije na osnovu samo jedne moje poruke, mjerodavne za sve ostale komentere tih pojedinaca i na tezinu i utemeljenost njihovih stavova i citavog njihovog znanja. Ja nisam kinoloski sudija i nikada nisam ocjenjivao pse na bilo kakvim izlozbama i nisam dio mozda koruptnih odjeljenja balkanskih kinoloskih saveza. Ali na osnovu moje poruke sam nemilosrdno odstranjen u taj kutak nepozeljnih kao i svi ostali novi clanovi koji bi rado pokazali svoje ljubimce i sa normalnim ljudima promjenili par pametnih rijeci i iskustava u nadi da saznaju nesto vise i da sami sebi olaksaju dalji rad i suzivot sa dragim stvorenjima.
Svima vama i dalje sve najbolje zelim i

nek vam je Bog na pomoci.

#454 Е ipa

Е ipa

  Member

 • Members
 • ZnačkicaZnačkica
 • 311 postova

Postovano 05 June 2006 21:48

Da,ja hoДЌu da komentariЕЎem slike -svi psi les hauts de malforet.Specialno treДЌa slika -special Patch-velika,dugaДЌka krava sa malom glavom !Ne pastirski pas.Videla sam ga uЕѕivo.I njegove potomke -iste velike dugaДЌke krave sa malim glavama!

#455 Babic Dragan

Babic Dragan

  Hero member

 • Members
 • ZnačkicaZnačkicaZnačkicaZnačkicaZnačkica
 • 6095 postova

Postovano 05 June 2006 22:10

Pero,ja ostajem dosledan svojim stavovima.A to znaci da ako sam rekao da nemam nameru da razgovaram s tobom na tome i ostajem.Prema tome ja te jos jednom molim da mi ne postavljas pitanja jer je za mene razgovor sa anonimnom osobom isto kao kada bih pricao zidu,drvetu ili necemu slicnom.

Davore,ne moram ja uvek prvi da dajem komentare na fotografije :wink:
Sto se tice slika koje je postavio Tunjo popuno se slazem sa ovim

velike dugaДЌke krave sa malim glavama!


Stepanka,ja da sam sreo negde na ulici coveka koji seta psa kao sto je ova zenka ciju si sliku postavila ja bih ga pitao koja je to rasa?!!!Uzas!
Ali ovo

Sokol je sin od Tarzana.Tarzan je sin od SaЕѕ-Meda i SaЕѕ-Medov otac je bil te boje.


je relativna stvar.Ja koliko znam Tarzan je sin od Sape Saitovog a za Sokola sumnjam da je Tarzanov sin.Poznato je da je Sokol izbacivao dosta problematicne pse i da ga je Vucetic odstranio iz priploda.
Medjutim,ne mozemo da poredimo ovu zenku sa Zoranovim psom jer su razlike ocigledne.Druga stvar Zoran je dosada imao 4 crvena steneta u razmaku od 10 godina a u vojsci se desavalo da od Sokola imaju celo leglo crveno sto me opet navodi na neke druge stvari ali o tome kasnije.

#456 Konan Varvarin

Konan Varvarin

  Hero Member

 • Members
 • ZnačkicaZnačkicaZnačkicaZnačkica
 • 1804 postova

Postovano 05 June 2006 22:46

Babic Dragan


Davore,ne moram ja uvek prvi da dajem komentare na fotografije


Pa zato sto si mlad , brz i pun energije i kazes sto mislis, zato mi se svidja da cujem tvoje(procitam) misljenje.. :wink: a i da se ne lazemo, vazis za strucnijeg clana ovog foruma.
A i btw , Alekse nema :wink:
Svacije misljenje ovde cenim i volim citati ,ali misljenja vas dvojice (ti brzo odgovaras, Aleksa veoma opsirno) , a pogotovo sada i g Mimi su moram priznati najzanimljivija i to sto gledate malo opsirnije i detaljnije na samu rasu ..


Za g Mimija:

Sta mislite ,kako se standardizacija ,da kazem forsiranje jednog varijeteta ili jednog sto uzeg "idealnog modela" , sto povlaci za sobom manje genetsko sarenilo, kod nastajanja rase odrazava na zdravlje pasa?
Evo sad imamo primere standaridizovanja raznih balkanskih pastiraca, a koji su do sada ziveli i mesali se medju sobom bez neke velike kontrole,kako ste i sami naveli...
Neke danas aktuelne rase su vec davno standardizovane i po nekom pravilu ,sto je rasa duze pod kontrolom i strozijom selekcijom, ima veci spektar mogucih zdravstvenih smetnji i problema..

Mozda nisam najjasnije formulisao ,ali ovo me jako zanima...
Pozdrav svima

#457 Babic Dragan

Babic Dragan

  Hero member

 • Members
 • ZnačkicaZnačkicaZnačkicaZnačkicaZnačkica
 • 6095 postova

Postovano 05 June 2006 22:58

Demonja Davor

Pa zato sto si mlad , brz i pun energije i kazes sto mislis, zato mi se svidja da cujem tvoje(procitam) misljenje.. a i da se ne lazemo, vazis za strucnijeg clana ovog foruma.


Hvala,trudim se sto vise mogu.


Da nastavim pricu od malopre.Gledajuci Sokola na ovoj slici

Postovana fotografija

ja sam odusevljen.I lepotom i divljinom glave i razvijenim grudima i nogama koje su bez naglih prelaza.Ali...

Uvek postoji on ALI.Gledajuci ga na ovoj slici
Postovana fotografija

ja sam u najmanju ruku razocaran.Kao da je drugi pas od pola ka zadnjem delu tela.Otvoreni uglovi zadnjih nogu,rolovan rep,nesto veca duzina tela navode me na razocarenje.Mozda je dobro imati tog psa u krvi svojih pasa,mozda je on lse koriscen u vojsci ali ce za mene ovaj pas
Postovana fotografija

uvek biti nesto najbolje sto je COP ikada imao.

#458 Brankovic

Brankovic

  Newbie

 • Members
 • 51 postova

Postovano 05 June 2006 22:59

Zelio bhi da saznam strucne izjave u vezi ovog steneta. Kojoj rasi on pripada, posto ljudi koji su ga igrom slucaja dobili ni sami ne znaju gdje da ga svrstaju. Zahvaljujem unaprijed.
Postovana fotografija
I naravno
nek' Vam je Bog na pomoci.

#459 Aleksa

Aleksa

  Member

 • Members
 • ZnačkicaZnačkica
 • 221 postova

Postovano 06 June 2006 01:52

Aleksa ti polako ali sigurno pocinjes da me nerviras sa svojim " Wolf like " komentarima.

Zorane, posle svih nasih prepucavanja i neslaganja na forumu molosserdogs.com, meni stvarno ne pada na pamet da to isto radimo i ovde. Ja stvarno nemam nista licno protiv tebe, kao ni protiv onog gospodina za koga sam rekao da ga vise necu spominjati. Ti imas i mnogo vise znanja od doticnog i mnogo vise iskustva sa samom rasom, i iznad svega imas stvarno dobre pse. Razlike u misljenjima nas dvojice postoje, neke manje, neke vece, neke opet i drasticne ili totalno suprotne. I to je dobro. Dok god je tako da ljudi mogu da cuju obe strane dotle ima i povoda za diskusiju, pa neka posle toga svako zakljuci ono sto misli da je ispravno ili nije.

Ja ne zelim ovde da ikoga ubedjujem ili primoravam da poveruje u ono sto sam napisao. Ni ja ne verujem svemu sto cujem i prilicno sam veliki skeptik po mnogim pitanjima, pa zato neka svako pokusa da nesto sazna sam, na svoju ruku, kao sto sam i ja radio (sto i jeste najteze) jer dok neke stvari covek licno ne iskusi ili cuje ili vidi, nemoze nijedan svoj stav cvrsto zastupati. Kada sam poceo da se bavim Sarplanincima, prvo sto sam uradio to je bilo da dodjem do standarda. Naucio sam ga napamet (i jos uvek ga pamtim), procitao usput jos par nekih knjiga i pomislio da o Sarplanincima znam sve. Kako su godine odmicale a interesovanje nije splasnjavalo i kako su pocela da se redjaju neka licna i neposredna iskustva, shvatio sam(na svu srecu) da ustvari ne znam skoro nista i ponovo krenuo da ucim i da tragam za svime do cega sam o ovoj rasi mogao da dodjem. Price o drugim rasama i tipovima su se tu nasle ne zato sto sam ja tako hteo ili ih izmislio, vec zato sto ta verovanja postoje kod nekih ljudi koje sam sretao od Goranaca, Albanaca, Makedonaca, Vlaha, Srba (kasnije nasih nesrecnih izbeglica sa Kosmeta) i mislim da nije zgoreg da ih sa svima ovde podelim, pa kao sto rekoh neka svako sam zakljuci sta bi od svega toga moglo biti tacno.

Sto se tice nerviranja, nije mi to bila namera a ukoliko ti nista drugo sem nerviranja ne preostaje, ja ne znam kako da pomognem. Mislim da bi tebi i tvojim stavovima najvise pomoglo kad bi mi pruzio kontra-argumente. Uostalom, niko ni tebi niti bilo kome drugome ovde ne brani da iznese(s) svoje stavove i argumente o onome sto sam napisao. Slobodno izvoli, ja sam spreman da saslusam svaku konstruktivnu i dobru kritiku. Ja znam da mnogo toga znam, ali isto tako znam da mnogo toga jos uvek imam da saznam i naucim. Ako gresim, priznacu gresku, od toga nikada nisam bezao.

Ma u pravu ste, ostavicu vas da lepo pricate. Izvinjavam se Aleksi i necu vam vise smetati.
Zoran

Zorane, iskreno ti kazem da ne zelim da odes, a nemas ni zasto da mi se izvinjavas, to sto si rekao ja ne smatram za uvredu. Naprotiv.


Reci mi dali ima o toj staroj rasi negde neki dokaz ? Slike, knjige itd. ?

Danijela, o toj rasi danas gotovo da nepostoji nista sem retkog usmenog predanja, a kako vreme prolazi za koju godinu niko nista o ovim psima nece znati jer sve su to uglavnom stariji ljudi. Kazu da ovih pasa jos ima, ali je veliko pitanje cistoce njihovih gena, a da se dobri primerci jos uvek mogu sporadicno videti po Bosni.


Sto se tice Aleksinih komentara, mislim da su strucni i zanimljivi.

Meni isto Aleksini postovi su za deset,i on jedini kad nesto napise to vrjedi,pa mislim da treba ostavit covjeka na miru da pise strucne savjete.

Hvala vam Tunjo i Danijela, ali ja ne mogu reci da su moji komentari strucni i da oni jedino vrede, jer nit sam kinoloski sudija nit sam odgajivac. Ja samo volim Sarplaninca, mozda i previse, pa zato nekad ne prija bas svima da procitaju sve sto napisem, ali sta da se radi.


PoЕЎto vidim da se diskusija uozbiljila, evo da se vratim u "pričaonicu". Pozdravio bih Aleksu, čiju posvećenost rasi veoma cenim, ali bih ga zamolio da bude oprezniji u iznoЕЎenju "istoriskih" činjenica, s obzirom da ne postoji apsolutno nikakva arheoloЕЎka niti istoriografska gradja koja bi takve "činjenice" i potkrepila! Stavove bazirane na jasnim logičkim premisama (ZelenduЕЎani = sivi DuЕЎanovi ) pozdravljam, jer treba logično promiЕЎljati, ali se protivim povezivanju danaЕЎnjih, ko zna kakvih meЕЎanaca, sa nekakvim "istoriskim" rasama! (Е trkljavi karaman iz patiЕЎke reke, mani liči na mix Doberman - Kavkazac, recimo) Crni psi nisu izuzeti iz standarda zbog patiЕЎkih, volkovskih, ili crnotravskih pasa, već jednostavno zbog STATISTIKE!!!!!

Pozdrav Mimi! Drago mi je da si odlucio da se ponovo aktiviras!
U redu, slazem se ja da je statistika vrlo bitan faktor, narocito pri pravljenju standarda ma koja da je rasa u pitanju, ali u ovom slucaju ovde ipak ima nesto vise.
Sto se tice istoriografske gradje, narocito u vezi tih crnih pasa, ona postoji i izuzetno je stara (ja je nemam ali sam je video rodjenim ocima), nazalost to jos uvek nije moguce izneti na videlo i obznaniti tj. prezentovati sirokim narodnim masama. Zasto je to tako, ja jos uvek ne mogu da razumem ili bolje reci prihvatim, iako mi je podrobno objasnjeno. Ljudi sa kojima sam ja pricao vezano za ovu temu su prilicno podeljeni. Ima nekih kojima je stalo da se obznani istina, ali jednostavno ne mogu protiv vecine koja je suprotnog misljenja. I ta vecina je prilicno podeljena, jer dok neki smatraju da je jos uvek rano za to, drugi opet nece da se to sazna ni za zivu glavu (i to bukvalno, jer malo je falilo da neke posledice osetim i na sopstvenoj kozi).
Zivih dokaza tj. samih ovih pasa ima jako malo, (cistih mozda vise i nema), ali neke se price i danas mogu cesto cuti. Koga ovih dana put nanese recimo kroz Bajinobastanska sela, okolinu Prijepolja, ili se zaputi u R. Srpsku na Romaniju, neka upita starine po selima kakve su pse oni i njihovi preci nekada imali i zasto ih vise nemaju, kad su ovo od vajkada poznati stocarski (prevashodno ovcarski) krajevi. Ako se secaju, pitajte ko im je, kada i zbog cega pobio pse. U ovome bi i prijatelj Zorana Milovukovica iz Australije mogao da nam pomogne. Necu mu navesti ime ali Zoran sigurno zna na koga mislim. Zorane, na tvom sajtu ti imas sliku jednog crnog psa sa palezom, pa te molim da upitas tvoga prijatelja (a ja vrlo dobro znam da on zna odgovor) zasto su takve pse po Srbiji posle II Svetskog Rata zvali “Cetnickim Sarplanincima” ili “Cetnickim psima”.
Strkljavi Karaman ciju sam sliku postavio i nije Karaman nego Karamanka, i nema apsolutno nikakve veze ni sa Kavkazcima niti sa Dobermanima a u stvari ni sa Karamanima. Kucka nije iz Patiske Reke vec iz srca Sumadije kao i svi njeni preci generacijama unazad, a karakter kakav ona ima nema ni Doberman, ni Kavkazac, a ni Sarplaninac. Agresivnijeg psa (i to kuju) ja u svom zivotu jos nisam video, a kazu ljudi da im je bas takav karakter i “nametnuo” ime Zmaja u davnoj proslosti.Statististika je sastavni deo bilo kog analitičkog naučnog metoda, pa i Pavlovićevog istraЕѕivanja na polju kinologije. Crni psi nisu činili viЕЎe od 3% obradjenih pasa, dok su tigravi i baljavi psi činili neЕЎto veći broj ali joЕЎ uvek ispod 8% pa su i oni izostavljeni. Belih pasa je bilo iznad 10 %, pa su uvrЕЎćeni u rasni varijetet.NajviЕЎe je bilo pigmentisanih pasa sa manjim ili većim belinama ali su zbog rasne ujednačenosti psi sa većim belinama odstranjeni.( Osnovna odlika rasnosti je fenotipska predvidljivost, a broj genskih alela ЕЎarenila je nemoguće predvideti) Čobani sa bilo kog kraja sveta nemaju rasne pse, već samo pse u jednom opЕЎtem tipu, čiji je genom toliko heterogen da je njihov fenotip nemoguće predvideti. Zato se u njihovim leglima pojavljuju i dugodlaki i kratkodlaki ("Davorova" kuja sa ЕЎare)jednobojni i ЕЎareni, krupni i sitni, jednom rečju svakakvi. Kad se od njih izdvoji odredjeni broj medjusobno sličnih i njihove karakteristike stave "na papir" a zatim se medjusobno pare i o tome vodi evidencija (rodovne knjige) dobija se RASA! Priče o makedonskim Karamanima, albanskim Rugovcima je samo priča o beskrajnom broju varijeteta koje priroda (a često i čovek) stvara na planinama. Nije, Babiću, "Davorova" kuja kratkodlaka jer ima Anadolca u sebi, već zato ЕЎto nije rasna, pa moЕѕe biti bilo kakva. Danas se ЕЎirom Balkana otkriva "rupa na saksiji", to jest veliki broj pastirskih rasa. U stvari radi se o kinoloЕЎkom "budjenju" naЕЎih, do skora nezainteresovanih, suseda. Nema nukakve suЕЎtinske razlike izmedju karakačanskog pastira i bosanskog tornjaka, izmedju Karpatiena i naЕЎeg Homoljca! I pastirski psi grčkog dela Epira su samo jedan od varijeteta balkanskog ovčara! Rumuni su sa Karpata izdvojili baljave pse i to će standardizovati, ЕЎto ne znači da na tim planinama nema i drugih varijeteta! Ko je gledao borbu izmedju Ismailovog KarabaЕЎa sa vukovima setiće se da je u tom čoporu bio i jedan beli pas sa crnim flekama! Postoji i stara fotografija snimljena u Tetovskom kraju, sa belim psom sa tamnim flekama na oba oka! Е arplaninac se ne moЕѕe suЕЎtinski razlikovati od ostalih iz iste porodice, on je samo prvi (i jedini) standardizovan i priznat kao jedinstvena rasa!
Zato se valja manuti priče o tome koja boje postoje i zaЕЎto su ili nisu dozvoljene, jer je to naučno elaborirano joЕЎ pre pedesetak godina. Imamo rasu kakvu imamo, pa sad ili ćemo je očuvati takvom ili ćemo fantazirati i od nje napraviti nepredvidljivu "dЕѕukelu"!
Osvrnuo bih se i na KraЕЎkog ovčara, koji se ovde i previЕЎe pominje, s obzirom da je to "virtuelna" rasa. Tako je administrativnim putem, iz fiktivne mase Ilirskog Ovčara izdvojen gvozdeno sivi varijetet sa ograničenom visinom ( 65 cm????) Mi smo "naЕЎ deo" nominalno vezali za Е arplaninu, iako se radilo o rasi sa ЕЎireg područja juЕѕne i jugoistočne Jugoslavije! Čobani na Е ari su ga do tad zvali KEPEK, (od reči kep=tor, bačije) Nema to nikakve veze sa bakrom, već sa ovcama! Ridje pse nazivali su SARI, ЕЎto je samo jedan od genskih alela kod pigmentisanih pasa kod koga postoji "defektan" gen koji "koči" ugradnju melanina u pokrovnu dlaku, na pigmentsanim mestima (gornji delovi glave i trupa)Da li će pas biti svetlije ili tamnije crven (skoro braon) zavisi od veličine "defekta" a poЕЎto je kao i svaki "otećen" gen recesivan, javljaće se retko, odnosno kad ga dobije od oba roditelja! U protivnom će "spavati" generacijama!

Sa ostatkom teksta ja se generalno slazem, sem sa jednom stvari – Karakacanskim psima. Danas ni mnogi Karakacani (mislim na ljude) ne znaju kako su im psi izgledali pa te bele grcke i bugarske kucice sa flekama sad prihvataju kao svoje. Komunisticka vlast je I u Bugarskoja odnela danak, pogotovo medju psima na teritoriji Bugarske, i to takav danak da nigde nesto slicno nije zapamceno! Po ustolicenju komunisticke vlasti u susednoj nam Bugarskoj, izvrsena je i kod njih ta cuvena nacionalizacija kao i kod nas, samo jos gora i u jos vecem obimu. Sva ovcija stada na teritoriji Bugarske su bukvalno oteta od njihovih vlasnika i rasporedjena po novootvorenim stocarskim zadrugama po Rodopima i bugarskom delu planine Balkan tj. Stare planine. U tim ovcarskim farmama zadatak cuvanja ovaca su obavljali ljudi, jer fala Bogu trebalo je zaposliti rodjake i poznanike raznoraznih partijskih rukovodilaca (znaci ista prica kao i ovde), a psi su taj posao izgubili. U privatnom vlasnistvu, ako se ne varam (a mislim da nisam zaboravio), seljak je mogao da ima do deset grla ovaca. Za toliki broj pas naravno nije bio ni potreban, pa su lepo onda vlasti resile da uzmu stvar u svoje ruke i urade isto sto i kod nas – pobiju pse. To nije nikakva tajna, ovaj podatak mozete naci i u Bugarskom Kinoloskom Savezu. Ovo je najvise i najstrasnije pogodilo upravo nomadska Karakacanska plemena, cuvene stocare koji su u najvecem broju bili rasprostranjeni u Bugarskoj. Ko poznaje istorijske relacije izmedju Bugarskog i Karakacanskog naroda, ovakva mera bugarskih vlasti ni malo ne cudi. Ono sto su za Skinhedse Cigani, a za Turke Kurdi, e to su za Bugare bili Karakacani – niza rasa. Tada se veliki broj Karakacana seli u Grcku i tamo iznova pocinje da se bavi odgajanjem ovaca, ali bez svojih cuvenih vekovnih pratilaca pa od drugih Vlaskih plemena i od samih Grka kupuju i ovce i pse. Zbog toga Karakacani vise skoro da i nemaju ni svoju rasu ovaca a ni svoje pse koji su ih vekovima unazad verno pratili vec druge autohtone vrste, a ono po cemu su se i prave karakacanske ovce i pravi karakacanski psi razlikovali od drugih je upravo boja! Karakacanski psi su bili isti kao i njihove ovce – potpuno crni!!! Pre par meseci, za vreme onih prolecnih poplava, cak je i na drugom dnevniku RTS-a prikazan prilog o dve starice koje zive u nekoj zabiti na jugo-istoku Srbije, ciji zivot je ugrozen bio tim poplavama. Pored teskih uslova za zivot, te dve starice godinama prezivljavaju uz svoje ovce – poslednjih dvadesetak pravih Karakacanskih ovaca u ovom delu Balkana! A ovce, sve do jedne lepe i krupne, obrasle bogatom vunom i naravno - crne kao noc! Vise od 90% Karakacanskih stocara danas nema Karakacanske ovce. Treba li da ponovim da nema ni Karakacanske pse?


Gospodine Brankovicu, mislim da je Sonja malo brzopleto odreagovala na vas prvi tekst ovde i zamenila vas sa nasim "cuvenim" kinoloskim sudijom Zoranom Brankovicem. Nemojte se zbog te greske osecati bacenim u neki zapecak, a ja vam se u Sonjino ime izvinjavam i naravno svoje ako ste se zbog nekih mojih reci tako osecali. Sto se tice stenca, mali je jako lep i sto kaze Dragan nadam se da ce izrasti u Sarplaninca.


Davore, jeste da je od mojih pasa ali moram priznati da Ares izgleda ruznije nego ikad i da trenutno vise lici na hijenu nego na psa. :lol: :lol: :lol: Proci ce i to za par meseci. :wink:


Pero ne spava bas svako, a ne znam ni sta ja trazim ovako kasno ovde.

#460 Е ipa

Е ipa

  Member

 • Members
 • ZnačkicaZnačkica
 • 311 postova

Postovano 06 June 2006 09:34

Aleksa,isto kao u Bugarskoj je bilo u ДЊeЕЎkoj.Posle poДЌetka komunizma su bili stada ovaca skupljeni od seljaka i uradjene drЕѕavne farme.(PiЕЎem to vrlo skraДЌeno).
U to vreme se izgubili dve rase psa koji su bili autohtoni ovde i to jedna manja (viЕЎe kao teraДЌi stoke) i jedna malo krupnija koja bila sliДЌna poДЌetku formiranja nemaДЌkog ovДЌara.
NaЕЎa zemlja je bila vrlo zatvorena i joЕЎ u to vreme se moglo neЕЎto malo da se najde od tih pasa -kod starih ovДЌara,koji nisu hteli da Еѕivi drugaДЌije i preЕЎli su u drЕѕavne farme i sa psima,samo da Еѕivi sa ovcima.
Pre 16 godina je pal komunizam i sve se okrenulo.Velika stada ovaca nisu bili viЕЎe treba i stari ovДЌari otiЕЎli u penziju.
Posle smirenje situacije se saznalo da ovce treba -ima puno zemlje po brdima ,koju moЕѕu samo ovce da "ДЌisti" i Evropska unija daje dosta para seljacima za to,poДЌeli ponovo privatnici sa malim brojevima ovaca i za to ЕЎto nisu imali one stare pse i ovde nije bilo vukova,postalo moderno vreme -popularizacija rase border kolie .
Za vrlo kratko vreme su novi "ovДЌari" saznali da nije problem samo vuci ali najviЕЎe kradu ovce ljudi i namesto vuka ,uniЕЎtavaju ovce psi lutalice.
Posle nekoliko godina se pojavili i vuci-doЕЎli su iz SlovaДЌke .
Za ove potrebe nije bilo viЕЎe reЕЎenje.
I sad smo se naЕЎli mi -mislim odgajivaДЌe ЕЎarplaninaca u ДЌeЕЎkoj.Prvo su kupili ЕЎarplanince oni koji poДЌeli sa ovcima i sa vrlo dobrim iskustvom zaЕЎtite stada protiv ДЌoveka,drugih psa i vukova su napravili primer za ostale.Momentalno imamo u ДЊeЕЎkoj kod ovaca sigurno okolo 30 psa!
Pre 14 dana me obradoval jedan poziv-zvali su nas kao klub iz Saveza za ovce da dojdemo sa psima i propagaДЌnim materijalima na jednu veliku izloЕѕbu ovaca i skup vlastnika.I to zbog vrlo dobrog iskustva sa ЕЎarplanincem.
Izgleda kao da u ДЊeЕЎkoj zastupi ЕЎarplaninac jednu staru autohtonu izumrlu rasu!!!