tango

ograđivanje dvorišta pastir žicom?

Recommended Posts

Dvorište mi je ograđeno sa sve 4 strane, s jedne strane je potporni zid visine od 2 do 3 metra, kako gde + ograda 1m i ta strana nije problem, toliko lud nije da odatle aterira na ulicu, ali na ostale 3 strane je ograda od 1m i to ne predstavlja nikakvu prepreku osim vizuelno, preskoči je iz mesta kao kengur. Tj. dvaput se desilo da preskoči , jednom jer je hteo da se pokrvi sa nekim kerom, a drugi put zbog kuje u teranju, nebitno, neću da razmišljam kad će i da li će opet i zbog čega i koga će sve usput od ljudi da prestravi, moram da obezbedim dvorište. Nova viša ograda ne dolazi u obzir jer za 5 ari bi trebalo banku da opljačkam. Da li je neko ograđivao dvorište pastir žicom? Ne mogu da nađem takva iskustva, sve što sam izguglala je za velike površine u kilometrima na kojima se čuva stoka. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Pozdrav, mi smo imali iskustvo u firmi da ogradimo pastir ogradom jedan deo poligona zbog stoke ali za pse pricam o pulinima i mesancima to nije bio problem par puta su se pecnuli ali kasnije ili su se provukli ili su je opusteno preskocili, moj savet ti je da kupis zicu u kolutu i izvuces 2-3 trake to ti je jeftinije nego zid i verujem da ce odustati od preskakanja...

Share this post


Link to post
Share on other sites

'Ajde da ja pokušam da pomognem jer je meni ograda bila najveća prepreka za nabavku psa. Sa jedne bočne strane i sa zadnje strane dvorišta imam ogradu od pletene žice visine nekih 1,7m visine, sa prednje strane betonsku ogradu sa poljima od metalnih kutija, ali mi je druga bočna strana bila skroz otvorena u dužini od nekih 25m. Pošto smo mi i  komšije sa te strane kao jedna porodica, nismo hteli da stavljamo nikakvu ogradu između nas, ali pošto njihovo dvorište nije ograđeno ni sa jedne strane,  ja sam morao nekako da ogradim jer su mi lutalice jurcale po dvorištu pa sam često morao da "berem" svoje mačke sa drveta. Zid nije bio rešenje upravo zbog navedenih odnosa sa komšijama pa sam problem rešio postavljanjem betonskih stubova (kao za pletenu žicu) ali sam umesto žice stavio armaturnu mrežu.

 Armaturna mreža je sto puta jača od pletene žice i ostalih pletiva,(nema tog psa koji može da je pokida ili iskrivi), dugotrajnija je, a i lepše izgleda kada se ofarba. Na kraju te ograde sam napravio kapijicu od metalnih kutija na koje sam navario takođe armaturnu mrežu. E, sada, fora je u tome da kod armirača ili na stovarištu uzmete mrežu iz neke "sveže" ture tj da ne bude prekrivena korozijom kako bi mogli da je ofarbate bez prethodnog šmirglanja i zezanja sa rđom. Armaturna mreža(mislim da je 6-ica kod mene) se prodaje na table. Tabla je veličine 6m x 2,15m i možete je tako gotovu postaviti u dužinu 6m a visinu ostavite 2,15m ili možete seći mrežu kao što sam ja radio i onda dobijete nekoliko polja dužine 2,15m i visine recimo 1,7m. Cena jedne table 6x2,15 je oko 2500 dinara i jeste skuplje od pletiva ali je mnogo isplativije i sigurnije. Meni ono farmer pletivo i sve današnje pletene žice izgledaju slabo(nisu kao one koje su se nekada radile) i čim ja tu žicu savijem rukom, ne bih bio siguran da je pas neće razbucati za kratko vreme. Moje je mišljenje da pastir žica ne bi zadržala ni živahnijeg maltezera a kamoli nekog snažnijeg psa. Ako želite sigurnost i dugotrajno rešenje, mislim da je armaturna mreža najbolje rešenje.

 Mogu sutra da slikam i da postavim slike da vidite kako to izgleda. Znam da vas cifra neće oduševiti ali je jeftinija od zidane ograde, i pritom je postavljanje mnogo brže.

Share this post


Link to post
Share on other sites

beli, to je prava ograda, ne mogu sad to da radim  :neutral:  ali nema veze postavi slike, možda nekome drugom pomogne, ja sam tako boks osmislila zahvaljujući onoj temi o boksovima i kućicama

ova pastir žica je bukvalno žica u 2-3 reda, provodi slabu struju iz akumulatora (nije to pletena žica, to već imam) i koristi se ograđivanje pašnjaka, čuva ovce i krave, nema šanse da ne zadrži psa

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ma znam o kojoj žici pričate ali razmislite zašto je baš za stoku - jeste li videli negde da krava ili ovca kidišu na nekoga izvan ograde ili da se propinju na istu? (funny)

U tome je razlika i ja mislim da bi bilo koji pas to farmer pletivo razbucao kao od šale. Viđao sam u Jeep komercu sva ta pletiva i jednostavno to više nije to. Ako želite najjeftiniju privremenu varijantu, onda pletena žica + betonski stubovi (ili drveni stubovi kao oni za šprajceve - podupirače). betonski stubovi su oko 500 din komad, drveni su mislim oko 2e komad, a pletena žica je od 75 din po m2 pa na gore. Da ima jeftinijeg rešenja od toga ( a da pritom valja čemu), ja bih ga već primenio. :mrgreen:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ma znam o kojoj žici pričate ali razmislite zašto je baš za stoku - jeste li videli negde da krava ili ovca kidišu na nekoga izvan ograde ili da se propinju na istu? (funny)

ahahahahaha

ja i dalje mislim da se ne razumemo :) fazon sa ovom žicom je što sprovodi STRUJU, to ih drži na odstojanju kad jednom osete pa ne može da dođe do toga da raspliću (tj. nema šta tu da se raspliće) ili preskaču

fotografija0974.jpg

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ma razumemo se potpuno ali bi za psa morali da žicu postavite veoma gusto jer ovca i krava žici priđu i uvek je dodiruju njuškom. Pošto su to životinje dosta niže inteligencije od psa, one idu linijom manjeg otpora i pobegnu nazad čim ih pecne struja. U slučaju psa ne mora da znači da će prvo njuškom dodirnuti ogradu (pogotovo ako pojuri za nečim što vidi izvan dvorišta). Može pokušati da preskoči ili da se provuče ispod, pa kada ga pecne struja on će najverovatnije pokušati da pobegne što dalje od ograde i to po mom mišljenju što dalje od dvorišta. Naravno tu je pitanje i da li će ga preko dlake udariti struja male jačine. Uzimajući u obzir cenu od najmanje 80e koliko se kreće najjeftiniji takav uređaj(samo uređaj), plus žica plus stubovi, ne vidim da je to mnogo jeftinije a pogotovo ne bolje od ograde pletenom žicom. Da dodam da ne bih verovao struji i ne bih izlagao svog psa riziku da prođe kao Đenka. (shocked)   (happy) 

Edited by beli82

Share this post


Link to post
Share on other sites

Po nekoj gruboj računici trebalo bi vam otprilike 25-30 000 dinara za sve tri strane ukupno. Recimo po 10 stubova za svaku stranu, to je 30 komada betonskih stubova po 500 din i tri bunta žice po 25m za tri strane je 7500 din plus žica za zatezanje i zatezači.

Stubove bi ionako morali da kupujete za pastir žicu, za cenu aparata za struju možete da kupite tri bunta pletene žice, i cena je praktično ista, samo što imate sigurniju ogradu i ne razmišljate da li će pas da se elektrošokira ili će se aparat pokvariti ili će nestati struje, pa da gledate komšiju kako grebe uz drvo kao moje mačke. (lmao)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Pa nije valjda da baš nikoga u komšiluku nema da pomogne dami? Možda da kažete komšiji da je u njegovom interesu da vam pomogne sa ogradom jer će pas prvo ne njega da kidiše a onda na poštara. (lmao) 

Pozovete društvo, rodbinu, prijatelje, raspalite roštilj i eto radne akcije. Ja kad sam počeo ogradu, komšije same došle sa svih strana. (grouphug)

Share this post


Link to post
Share on other sites

nemam tolike dobrovoljce, ja sam asocijalna :D

ništa, ako se ne javi niko sa pozitivnim iskustvom sa ovom pastir žicom vidim da ću da se vratim na prvobitnu ideju da se navari još po šipka na postojeće i razvuče još jedan red pletene žice...ili da se skine pletena i navari armaturna celom visinom kao u boksu

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ne znam koji je pas u pitanju, ali moze da bude skuplja dara nego mera. Prepametni su, ako pozele negde da odu, u stanju su da prokopaju ispod ili preskoce zicu i do 2+ metra (opet, u zavisnosti od psa). Ne znam koliko se isplati da zbog psa postavljate zicu oko imanja od 5 ari...

 

Box + neki prostor za njega se vise isplati, a kad ste vi napolju sa njim nek landra... obicno nece dalje od vlasnika, dobijaju silly ideje tek kad nema nikog i crkavaju od dosade. Ili je neka kuja u teranju u blizini... ili bi malo da se posibaju sa komsijskim psom ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites

@Wild: Pa treba da ogradi plac ne samo zbog svog psa nego zbog pasa lutalica, raznih sektaša, akvizitera, skupljača starog gvožđa (koji slučajno "skupe" oluke, alat i sve ostalo što snime kada nema nikoga u dvorištu, pogotovo kada dvorište nije ograđeno).

Ipak je mnogo lepše kada pustiš psa u dvorište i znaš da neće da odjuri za nekom mačkom ili za nekom lutalicom ako si ti okrenuo glavu samo na trenutak. Ja dok nisam ogradio dvorište, bilo mi je normalno da s vremena na vreme ustajem u pola noći i skupljam svoje mačke sa stabla trešnje u dvorištu jer lutalice ulete čim nema ograde. Sada moje mačke znaju da su zaštićene sa svih strana i tačno vidiš kako bezbrižno leže u dvorištu jer znaju da psi više ne mogu da uđu. Inače, armaturna mreža mi je pružila još jednu prednost  - ima krupne otvore (za razliku od pletene žice) pa mačke mogu u svakom trenutku da "ulete" u dvorište na bilo kom delu ograde, umesto da skaču na stub i preskaču žicu.

 

@Tango: Definitivno imaš loš komšiluk, menjaj lokaciju pod hitno! Ima blizu mene slobodnih placeva pa u startu imaš jednog dobrovoljca za postavljanje ograde.  (sun)  Ili napravi akciju na forumu pa da priskoče kolege i koleginice koje su ti u blizini.

Edited by beli82

Share this post


Link to post
Share on other sites

@ beli

Jasno, ograda je korisna iz mnogo razloga, samo sam hteo da napomenem da su psi majstori za prolazak kroz/preko/ispod. Pogotovo ako imaju dobru motivaciju (kuja u teranju npr). 

 

Ali priznajem, zivim u stanu pa nemam iskustva iz prve ruke, osim sto sam primetio tudje pse kako prokopavaju ispod ili preskacu ograde visoke preko 2 metra :) Onako, iz zezanja :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Pa on ako reši da pobegne, nema 100% zaštite od toga. Moja mačka je sama naučila da otvara sobna vrata i vrata od ormara. Mogu da zamislim šta tek psu može da padne na pamet. (dog)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Pozdrav, mi smo imali iskustvo u firmi da ogradimo pastir ogradom jedan deo poligona zbog stoke ali za pse pricam o pulinima i mesancima to nije bio problem par puta su se pecnuli ali kasnije ili su se provukli ili su je opusteno preskocili, moj savet ti je da kupis zicu u kolutu i izvuces 2-3 trake to ti je jeftinije nego zid i verujem da ce odustati od preskakanja...

tek sad vidim ovaj post! hvala, znači nije efikasno

 

Ne znam koji je pas u pitanju, ali moze da bude skuplja dara nego mera. Prepametni su, ako pozele negde da odu, u stanju su da prokopaju ispod ili preskoce zicu i do 2+ metra (opet, u zavisnosti od psa). Ne znam koliko se isplati da zbog psa postavljate zicu oko imanja od 5 ari...

 

Box + neki prostor za njega se vise isplati, a kad ste vi napolju sa njim nek landra... obicno nece dalje od vlasnika, dobijaju silly ideje tek kad nema nikog i crkavaju od dosade. Ili je neka kuja u teranju u blizini... ili bi malo da se posibaju sa komsijskim psom :wink:

mužjak dogo argentino

ima boks ali je danju pušten po dvorištu sa ženkom mopsa, ide i u šetnje i ima treninge, nije ni sam, niti mu je dosadno nego eto, hoće nekad napolje da se pobije ili da ljubaviše :D

Share this post


Link to post
Share on other sites

Pozdrav . 

Vec 4 godine imam elekticnog pastira. 

Kupio sa original nosacima i sam prezadovoljan. 

Vishe nije ukljucen.

Okolo  dvorishta imam zivu ogradu. A imam Crne Ruske Terijere,

Ko ih poznaje zna da 1.3 m ograde ne znaci nishta.

Lepo sam postavio sa unutrasnje strane ali niti lishce niti bilo shta nesme dodirivati zice.

Kada sam postavio imao sam zenku koja je bila stalno slobodno pushtena , I pre postavljanja redovno preskakala ogradu.

Nisam zeleo psa u boksu nego slobodnog.

Posle samo dva peckanja nikad nije prishla vishe ogradi blize od 10 cm.

 

Doshli dva shteneta iz druge zemlje, nema adaptacije neznaju komande, nash jezik itd. pokusavaju da provrte svaku rupu da bi pobegli

Posle dva peckanja nikad vishe prishli nisu.

Dvorishte puno cveca i perena gde zelim postavim stubove i zicu i ne ukljucujem u struju ne prilaze.

To je moje iskustvo ali ponavljam moraju biti slobodne zice da nishta ih ne dodiruje.

Danas mi vishe elektricni pastir nije potreban, 

Proshlo je 13 meseci dva crna ruska po minimum 60 kg slobodno trckaraju gde ja hocu. Otvaraju vrata ulazna ali van dvorishta da odu negde ne razmishljam. 

Kupio sam atestirani uvozni elektricni pastir bez inprovizacije 

Sretno.

p.s.

Ako vas pas tri puta za redom pridje zici onda sa psom neshto nije u redu ili imate losheg pastira (tako pishe u upustvu i tako je )

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja i dalje mislim da je najjeftinije rešenje stubovi+pletena žica. I jeftinije i lepše. Druga je stvar kad je pored pastir žice i živa ograda kao kod  kolege Gorstaka jer od žive ograde se i ne vidi ništa van dvorišta pa samim tim i pas ne vidi ljude, pse ili mačke za kojima bi jurcao. Da nema te žive ograde, verovatno bi psi lutalice stalno ulazili u dvorište.

Share this post


Link to post
Share on other sites

gorštak, a kako se zatvori kolo ako hoću celo dvorište a ne samo deo da ogradim?

pitam zbog kapije koja je deo metalne ograde

 

beli, ne mora da vidi da bi pojurio, ovu ženku npr. za kojom je preskočio nije video nego nanjušio na terenu koji je od kuće 100m i zaklonjen brdom

inače, meni lutalice kojih je puna ulica ne ulaze u dvorište čak ni kada ženka ima teranje, ne smeju od njega

Share this post


Link to post
Share on other sites

@Tango: OK, razumem situaciju ali ipak mislim da je bolje da imaš pravu umesto "virtuelne" ograde, kada je već ista cifra u pitanju, ako ne i manja-u korist pletene žice.

 

p.s. pogledaj inbox! :gsm:

Share this post


Link to post
Share on other sites

izračunaću i uporediću, ali u startu je virtuelna jeftinija jer može da se preveze autom i maltene sama da je postavim u odnosu na to da:

plaćam kamion da doveze stubove i žicu

nekoga da sve to istovari

razmontira staru ogradu

postavi stubove u zemlju i razvuče žicu

opet kamion da staru ogradu odveze na deponiju ili gde već

 

nemam ništa u inbox-u

Share this post


Link to post
Share on other sites

Tango ja sam kupio prelepe drzace u beloj boji, Lako se nameshta. Zicu razmotavas i stavljas na drzace sve dok je imas ne zatvarash kolo. . Jedino kada je sneg moracesh da je podignes sa zemlje.

Pazi ona je izvrsna ali ti pogledaj i finansijsku stranu kao shto rece beli82 . Kod mene ljudi prilaze ogradi kao i psi ne moraju ih videti josh su dva ogromna rusa u paru . ali moras razmisliti i porazgovarati sa prodavcem. Ako nemash ko da ti postavi besplatno cevi i zicu onda ......... neznam kako ces , elektricnog pastira namestis sama za 60-90 minuta. Pazi opalila me struja bio sam bos i dobro uzemljen razvaljuje kako udara , Ako postavish gushce mozda i uradish ono zashta ti treba. Alo to se koristi na farmama odavno. Imam prijatelja koji ima skupocene konje uvezeni iz USA, retkost  u evropi oko 4 hektara ogradio je zicom. A koshtaju boga pitaj. i vec 6 godina funkcionishe. Od njega sam i uzeo telefon koji sam ti prosledio u inbox.

 

P.S. Mislim da me je koshtala za 5 ari placa oko 280 eura sa drzacima ne secam se bas dobro.

Eto informacija pa sama odluci.

Zica i stubovi su ok. ali malo posla . ako imash dvoriste mozda i poslusas belog82

Edited by gorstak

Share this post


Link to post
Share on other sites

Tango, žicu možeš autom da prevezeš jer je u buntovima, a možeš i stubove iz par tura, uz pomoć bar jedne osobe za utovar/istovar i postavljanje stubova. Mada većina stovarišta i besplatno prevozi materijal ako si u blizini, čak i proizvođači šalju žicu AKS-om.

Staru žicu samo skupiš u rolnu i sačekaš da stignu oni što kupuju staro gvožđe pa čak možeš i koji dinar da zaradiš na tome. :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Pazi opalila me struja bio sam bos i dobro uzemljen razvaljuje kako udara

kakvi sad strujni udari :blink: zar to nije niski napon bezopasan za ljude?

ako je to tako, onda ne dolazi u obzir, imam i dete koje jurca i igra se u tom istom dvorištu

 

Tango, žicu možeš autom da prevezeš jer je u buntovima, a možeš i stubove iz par tura, uz pomoć bar jedne osobe za utovar/istovar i postavljanje stubova. Mada većina stovarišta i besplatno prevozi materijal ako si u blizini, čak i proizvođači šalju žicu AKS-om.

Staru žicu samo skupiš u rolnu i sačekaš da stignu oni što kupuju staro gvožđe pa čak možeš i koji dinar da zaradiš na tome. :smile:

ma čoveče milina slušati te, kao da su lego kocke :D pa ta "bar jedna osoba" ima posle da kopa za postavljanje stubova oči da mu ispadnu i naravno to će i da naplati, da me ne shvatite pogrešno neću ja ogradu za džabe nego mi između ostalog treba i realna procena troškova

Share this post


Link to post
Share on other sites

Pa da si bliže, skupio bi čas posla ljude koji meni uvek pomažu i kojima ja priskačem u pomoć prilikom radova. Valjda ima džentlmena na forumu koji su ti u komšiluku i kojima ne smeta da potroše malo kalorija na postavljanje ograde. Tvoje je samo da napraviš roštilj, mada i za spremanje hrane imamo eksperte na forumu, kao što sam primetio (iako još nisam sreo boljeg majstora za spremanje roštilja od mene samog  (neener)   ) .

Share this post


Link to post
Share on other sites
Gost
This topic is now closed to further replies.