Saša Đilas

Members
 • Content count

  363
 • Joined

 • Last visited

2 Followers

About Saša Đilas

 • Rank
  Member

Informacije o profilu

 • Pol
  Not Telling
 1. Bojka će za 10-tak dana da napuni 5 meseci:
 2. Šarplaninac Vučko: Majka i "repata" ćerka:
 3. Pogledi "devojčica od milion dolara":
 4. Proletele su (ali i u bukvalnom smislu) ženkice iz "Sokolivog gnezda": Nošenje repića
 5. Prateći poslednjih nekoliko specijalki i gledajući njihovo suđenje, postao sam 100% siguran da bi predloženi način ispunjavanja pripremljenih ocenskih lista čekiranjem, bio neuporedivo brži i ispravniji! Shvatio sam takođe da narod voli "Pozorište u kući", tako da će ovi predlozi ostati za dugo vreme samo mrtvo slovo na papiru. Nažalost, ogromna većina želi delovanje pojedinca, a ne razrađenog sistema, koga su naravno uredili najkvalifikovaniji pojedinci?! I tako je to u svim nivoima našeg življenja, a ne samo u šarplaninskoj rasi. Na današnjoj specijalki u Temerinu imali smo zadovoljstvo da u ringu vidimo prezentaciju jedne izvanredne kuje. To je Vladina Bubica, prava šarplaninka po svemu! Ona je podigla letvicu toliko visoko, da će to neka druga jedinka teško preskočiti. Na današnjoj izložbi u istom razredu bila je i jedinka koja je eksterijerno oličenje standarda, ali za "svetlosnu godinu" šarplaninski iza Bubice(u prezentaciji joj nedostaje baš veliki deo od one trećine poena za karakter, druge dve trećine odlaze na eksterijer i motoriku, po mome predlogu bodovanja pasa). Kod mužjaka mi se najviše dopala stabilnost Duletovog psa. Takvo ponašanje imao je i pas Stefana Čopića, pobednik specijalke u Smederevskoj Palanci pre par godina. Četiri mužjaka iz razreda zrelih(među kojima je bio i Duletov žuća) najavljuju neka nova vremena, gde će kod velikog broja ujednačenih pasa odlučivati sitnice(opet dolazimo da predloga sa čekiranjem...). Godinama smo svi priželjkivali da vidimo u šarplaninskim ringovima ovakve prezentacije! Iako nam je organizacija rase na "pozitivnoj nuli", broj dobrih pasa iz godine u godinu raste?! Izgleda da smo "mnogo najjači" u individualnim akcijama, a izgleda da jedino takve akcije i cenimo?!
 6. Sestre "Lubenaje" sa tri meseca: Vidra Veca Planinarke od malih nogu.
 7. Jedna će biti, barem po onome što za sada vidim, baš povelika! Ali ona je trenutno odličnog pokreta i povezanosti, a kostur prave "Helge"?! Mužjačić je podosta "rasklaćen" na oca, pa će i on verovatno biti pozamašnih dimenzija. Sve tri ženkice su baš dobro "utegnute", jakog kostura i jakih glava. Ona najsvetlija ima dosta dlake na arkadama i obrazima, pa se stiče utisak da ima "lubeničastu" glavu. Meni se njena obojenost najviše sviđa, volim arhaične šarplaninske tipove!
 8. Poslednjeg dana stare godine: Tri ćerke i tata.
 9. Buduća gimnastičarka uvežbava stoj na rukama
 10. Borislave, drago mi je da imaš pozitivno mišljenje o mom "pisaniju" na ovom forumu. Kučići zaista imaju na koga da budu dobri šarplaninci, jer im među precima ima baš dobrih pasa(ima i "nagaznih mina", ali u "tragovima"!). Ako neko od njih preuzme najbolje osobine od roditelja, biće sigurno veoma kvalitetno. Nadam se da neće biti "drhtiguzi", a sve drugo mi je manje važno.
 11. Vučko sa dve godine i 8,5 meseci: Nakon 7,5 godina u moje dvorište su ponovo stigle male kuce
 12. Tuncay, kod pasa isto kao i kod ljudi, postoje "zortaši", "uličari" i pravi borci. Ovi poslednji su veoma retki. Nikad se sa potpunom sigurnošću ne može predvideti ni jedna reakcija bilo kojeg živog bića, tako je i kod pastirskih pasa. Provere (po mogućnosti što realnije) su mera kojom se značajno smanjuje neizvesnost. Stavljanjem u što sličnije situacije, povećava se predvidljivost reakcije u stvarnom iskušenju. Suvorov je voleo da kaže da što je teže na obuci to je lakše u boju, a veliki borac Masutatsu Ojama navodio je da je kumite jednostavno neophodan za približavanje realnim izazovima(mada se u njemu dešavaju čak i velike povrede). Svi moji psi bez pokazivanja straha primaju vakcine, ali, iako imam dva odlična i jednog solidnog borca, ne znam kako bi se ponašali kad bi im "divlji brat" počeo da "otkida" parčiće kože i mesa! Pre neku godinu smo nedaleko od moje kuće(na oko 100 metara vazdušnom linijom) naleteli na ostatak vučije trpeze(pojeden je pas veličine goniča). Soko je odlazio kao i ranije od mene, ali Laki se nije udaljavao. Na nekoliko mesta smo u snegu presekli vučiji trag.Taj isti Laki ostaje uz mene i kada prolazimo pored krda krava u planini, a Soko i njegova majka Vidra su ih uvek zaobilazili u širokom luku. Ove jeseni smo, spuštajući se sa jedne čuke, na uskoj stazi naleteli na konje za izvlačenje drva sa vodičem. Vučko i Bela su ih pošteno oblajali, a kada sam ja stigao i prošao pored njih, uz mene su prošli i moji kucovi. Bela se vratila da još malo "porazgovara" sa "četvoronožnim grdosijama". Psi ranije nisu viđali izbliza krave i konje, te je to za njih bilo nešto potpuno nepoznato. Tuncay, moje iskustvo sa tim" čisto izložbenim" rasama je poražavajuće! Svi normalni psi se sklanjaju od mog Sokola. Osete onim svojim iskonskim instinktom strašnog protivnika i kevću iz daljine ili se na vreme povuku. Za neverovati je kako su labradorima i "goldi-frondijima" rastureni svi instinkti?! Dva dominantna i velika predstavnika ove dve rase su ga napale u par meseci na sred ulice! Vrištali su nakon samo par sekundi iz "debelog partera" , a kada ih je na moju komandu(ne baš na prvu) pustio, odjezdili su koliko ih noge nose.
 13. U ovoj rasi veoma mali broj pasa ima bilo kakve pripreme za ring. Bilo bi možda lepše za oko da nije tako, ali za određenu procenu karaktera je bolje ovako. I ja sam dobio prigovor od dugogodišnjeg šarplanindžije, čiji stav veoma uvažavam, da se sa psom treba uraditi ring dresura. Moje pse skoro uopšete ne pripremam za ono što se traži u ringu, puštam da to što nose u sebi prikažu bez "friziranja". Međutim od malih nogu se vrši socijalizacija. Sa dva i po meseca na povodnik i šetnje po gradu, a nekako u isto vreme počinju i slobodne(bez povodnika) šetnje po bregu. Realne situacije su mi svakodnevna provera njihovog karaktera. I pored svakodnevnog druženja sa mojim psima, ponekad nemam tačno predviđanje njihovih reakcija, pogotovo dok su mladi, kasnije, greške u proceni su minimalne. Pas čiji sam karakter u mladosti najviše potcenio je upravo Vučko(zreli mužjak koga sam izlagao u Mladenovcu). Nije mi jasno kako sam mogao da previdim niz detalja koji su jasno ukazivali da se radi o psu koji želi alfa položaj u čoporu? Valjda zato što nije, kao moji stariji mužjaci, od malena na ulici "izigravao" glavnog dasu u kraju, sa podignutim repom i željom za "kačenje" sa svakim psom u prolazu ili iza ograde. Onda je "odjednom" sa 10 meseci izbio prvi obračun sa dvorišnim alfa psom. Tek tada mi je pred oči izronila slika oborenog šteneta što odozdo reži na moćnog, starijeg psa! Čuvarske osobine izbijaju kod nekih već u ranoj mladosti(kao što je bilo sa Vučkom), kod nekih sa oko godinu dana, a viđao sam i pse kod kojih se taj nagon pojavio mnogo kasnije! Vekovima je "čobanska" provera karaktera bila prisutna kod svih pastirskih pasa. Ona će u najvećem broju slučajeva i pokazati stvarnu upotrebnu vrednost testirane jedinke, njegovu istrajnost, trpljenje bola i snagu. Postoji značajan broj pastirskih pasa koji ne reaguju na ,za njih besmislene, izazove. Oni će eventualno zarežati i pri napadu samo okrenuti bok. U stvarnim situacijama, kakvu predstavlja recimo ženka u teranju, mnogi od tih "nezainteresovanih" pasa ostaju najbliži ženki?!
 14. Forma ili funkcija? Očigledno se nikada neće pogrešiti, gledano knjiški, ako se "zaklonimo" iza regula, a one su mnogo jednostavnije kada se radi o formi. Vrlo malo sudija mogu da objedine ova dva aspekta i da ih "kantarišu". Miljković je bio jedan od retkih koji je to uspevao. Stanimire, obe kuje imaju lepe glave. Tamnija ima snažniji kostur, a svetlija je pravilnije obojena. Pri odluci koja je bolja, dolazimo do gore postavljenog pitanja "Forma ili suština?". Svetlija ima otvorenije uglove zadnjih nogu, samim tim slabiji potisak i kraći iskorak. Ona se kao i Ari Div, kao i Goranova Medena i pored tog vidnog nedostatka lagano kreće. Druga kuja je u stavu dobra, a u pokretu... Sve je to uočio i sudija i poput još jednog sudije, koji je takođe na specijalki u Mladenovcu javno saopštio svoje tačno viđenje identične situacije,samo neku godinu ranije, doneo istu odluku. Forma je važnija?! Apis izgleda bolje nego pre par godina. Kakav li će tek biti "čiča" sa 13