Saša Đilas

Members
 • Content count

  372
 • Joined

 • Last visited

2 Followers

About Saša Đilas

 • Rank
  Member

Informacije o profilu

 • Pol
  Not Telling

Recent Profile Visitors

The recent visitors block is disabled and is not being shown to other users.

 1. Saša Đilas

  Sarplaninac - 107.deo

  Šapi sa 4 meseca:
 2. Saša Đilas

  Sarplaninac - 107.deo

  Taj se balans vidi "kao na dlanu" pri kretanju! Ako delovi "mašine" nisu pravih dimenzija i pravilno složeni, mašina radi kao "raštimovan klavir" iako, pojedinačno gledano, svi delovi izgledaju prvoklasno. Mnogo puta sam na specijalkama video baš ovaj slučaj, dopadljive jedinke u stavu, a kada se "mašina" pokrene... raspađos! Nažalost upravo takve jedinke su u poslednje vreme često proglašavane za pobednika specijalki?! Ja se zalažem da se na eksterijer daje trećina poena(ali ako je on rasno upitan, da se pas penalizuje i negativnim poenima), da se na motoriku daje trećina poena i na karakter poslednja trećina.Ovo što ja pišem je u trenutnim okolnostima čista utopija, jer poznajem samo nekoliko odgajivača koji bi to mogli ispratiti, a sudija... pa pokojni Miljković bi, uz "određene korekcije" mogao da arbitrira. Ali bitno je da odgajivači shvate da je moguće kvalitetnije, standardnije procenjivanje šarplaninaca, pa godinu po godinu, dok se ne stigne do objektivnije procene jedinki. Drago mi je da je kvalitet urbanih pasa neuporedivo bolji u odnosu na pre samo 7-8 godina! Rad jednog broja odgajivača daje rezultate, dobija se sve više standardno poželjnih legala, a to je do skoro bila "nemoguća misija"!
 3. Saša Đilas

  Sarplaninac - 107.deo

  Ja sam Tuncay i mislio na uzgojnu smotru. Na ovu temu sam napisao 10-tak sličnih tekstova, da bih nekima što dolaze iza nas ostavio kakav-takav trag da je i u ovom vremenu bilo nas koji smo drugačije razmišljali! Što se tiče različite procene sudija taksativno navedenih eksterijernih stavki iz standarda, smatram da je to moguće samo u vizuelnim nijansama. Moguće je recimo da sudija za boju očiju na skali od 1-5, za srednju nijansu kestenjaste boje da recimo ocenu 2 ili 4, a ne ocenu 3.Čak bi možda, u velikoj većini ocenjivanja, bile dovoljne i tri vrednosti: odlično, dobro i zadovoljava. NEMOGUĆE je da sudija omaši u merljivim vrednostima iz standarda, a takvih je poprilično, jer to se merljivo očas posla, pa upravo MERENJEM, lako utvrdi! Možda bi trebalo uvesti i "negativne, penal bodove" za sve što funkcionalno može da prođe, ali što nije odlika rase(oblik šapa, oblik očiju, postavljenost došaplja, nošenje i odlakanost repa, boja noktiju i jastučića...). Tako bi se recimo za okrugle šape ili okrugle oči dobili negativni poeni.
 4. Saša Đilas

  Sarplaninac - 107.deo

  Obrad Đokić je započeo pripremanje smernica za procenu pasa sa što manje subjektivnosti i što manje grešaka. Pripremljene ocenske liste, koje sudija ima samo da iščekira, su daleko najobjektivniji način procene psa. Ključ leži u sastavljanju stavki u listi i njihovom bodovanju. Za ovaj deo je neophodna veoma stručna komisija koja dobro poznaje rasu, ali prvi primerak ne bi bio nikako nepodložan promenama, naprotiv. Svaka stavka koja bi se u praksi pokazala kao sporna ili neprecizna, mogla bi da se promeni. Tako na primer sudija za uvo treba da proceni da li je V,U ili nekog drugog oblika, da li je visoko, nisko ili ispravno usađeno, da li je veliko, malo ili normalne veličine, da li je ispravno odlakano i to sve završi sa četiri iščekirane rubrike, a svaka stavka po uspostavljenoj vrednosnoj listi nosi određeni broj bodova. Tako i za oko, oblik, boja, položaj,veličina... i za svaku standardom opisanu stavku procene. Ako sudija pogrešno proceni, vlasnik psa može da se žali delegatu izložbe koji može jednostavnim pregledom psa da ustanovi pravo stanje. Sudija koji često greši, biva zamenjen sa drugim koji je "bolje savladao gradivo" i sve čisto i jasno i meljivo i proverljivo! Ali da li to odgovara odgajivačima ovakvim kakvi su i da li to odgovara sudijama koji trenutno sude? Ovaj deo procene eksterijera je relativno lako odraditi, problem predstavlja provera karaktera i motorike. Za motoriku trebaju jasna uputstva i jasni usvojeni primeri svih vrsta poželjnih i nepoželjnih kretanja sa preciznim bodovanjem za svako. Procena kretanja zahteva daleko više iskustva, pa i osećaja od procene eksterijera. Na kraju stižemo do ubedljivo najsloženijeg dela, a to je procena onoga što nazivamo karakterom psa. Za tako nešto, a da bude merljivo i "opipljivo", treba osmisliti određene situacije sa svim mogućim reakcijama psa i bodovanjem za svaku od tačno opisanih reakcija. Ne kažem da je ovakva provera karaktera idealna, nije, ali daje ipak nekakvu procenu, što je neuporedivo bolje od one čuvene rečenice sudija po izložbama "Po mom mišljenju..." Ja prvi ne volim ništa ukalupljeno, a posebno živo biće, ali ako se želi nešto objektivno proceniti po nekom opšte prihvaćenom "kalupu" koji se zove standard, ne vidim drugi način. Koliko ljudi je sposobno iz pogleda i stava psa da procene njegovu upotrebnu vrednost i ko će im u dvadeset i prvom veku od "urbanih" izlagača u to poverovati. Takve procene treba ostaviti za neko drugo, surovije mesto i neke druge, neuporedivo iskusnije ljude koji čitav svoj život provode uz pse i kojima često on od njih i zavisi.
 5. Saša Đilas

  Sarplaninac - 107.deo

  Mišo, dobro je što si javno objavio rezultate sa Državnog šampionata. Tu praksu javnog objavljivanja rezultata sa specijalizovanih izložbi bi trebalo nastaviti. Ovaj forum je bio mesto gde su se mogle javno voditi polemike o problemima vezanim za rasu. Nažalost, to mnogima nije odgovaralo. Više odgovaraju rekla-kazala varijante po "kružocima" i "kuloarima".
 6. Saša Đilas

  Sarplaninac - 107.deo

  Vučko u četvrtoj godini: Otac i ćerka od 7,5 meseci:
 7. Saša Đilas

  Sarplaninac - 107.deo

  Obe proletele iz "Sokolovog gnezda".
 8. Saša Đilas

  Sarplaninac - 107.deo

  Atina sa godinu dana.
 9. Saša Đilas

  Sarplaninac - 107.deo

  Bojka sa 6 meseci.
 10. Saša Đilas

  Sarplaninac - 107.deo

  Bojka će za 10-tak dana da napuni 5 meseci:
 11. Saša Đilas

  Sarplaninac - 107.deo

  Šarplaninac Vučko: Majka i "repata" ćerka: