martin nl

Members
 • Content count

  196
 • Joined

 • Last visited

3 Followers

About martin nl

 • Rank
  Member
 1. Akademija za pse tragače i zaštitnike

  Belgijski ovčar (malino), Njemački ovčar i Holandski ovčar u upotrebi kao servisni psi (police, military, security ...) sve ostalo su zanemarivi izuzeci od ovog pravila.
 2. Psi za zastitu i cuvanje

  Novi kandidati za k9, Holandski ovčari iz stare knpv linije gdje se još može naći primjeraka vis.kvalitete Štenac 4 mj. sa odl. genetskim potencijalom za track/aport , u fazi promj. zubala visok nagon ( odl jak grip na metal i kod statičnog držanja pun adrenalina i extra posesivnost). Nažalost raspon genetike je vrlo velik , jedan dobar dio odgovara samo za sport i pet dog psi za čuvanje .
 3. Čuvanje objekta, napad i odbrana

  Ako ima urođene (genetske) predispozicije , instinkt za obr.teritorija ,temperament, dodatna obuka nije potrebna . Za funkciju zaštite kao kućni ljubimac sasvim je dovoljno da ostane na nivou prevencije ,kao alarm (upozorenje lavežom) i tzv."body language" znakovima jasno dade do znanja da štiti teritorij. Ono na čemu treba poraditi je poslušnost/kontrola kako u svom teritoriju tako i izvan (u šetnji) . Neki testovi upada u dvorište isključivo ako to može odraditi stručna osoba specijalizirana za tu vrst procjene i da poznaje pasminu o kojoj je riječ, neko nestručan može samo iritirati psa preko ograde ,vi nećete iz toga saznati ništa o karakteru psa a i na psa može negativno djelovati .