martin nl

Members
 • Content count

  195
 • Joined

 • Last visited

3 Followers

About martin nl

 • Rank
  Member
 1. Novi kandidati za k9, Holandski ovčari iz stare knpv linije gdje se još može naći primjeraka vis.kvalitete Štenac 4 mj. sa odl. genetskim potencijalom za track/aport , u fazi promj. zubala visok nagon ( odl jak grip na metal i kod statičnog držanja pun adrenalina i extra posesivnost). Nažalost raspon genetike je vrlo velik , jedan dobar dio odgovara samo za sport i pet dog psi za čuvanje .
 2. Ako ima urođene (genetske) predispozicije , instinkt za obr.teritorija ,temperament, dodatna obuka nije potrebna . Za funkciju zaštite kao kućni ljubimac sasvim je dovoljno da ostane na nivou prevencije ,kao alarm (upozorenje lavežom) i tzv."body language" znakovima jasno dade do znanja da štiti teritorij. Ono na čemu treba poraditi je poslušnost/kontrola kako u svom teritoriju tako i izvan (u šetnji) . Neki testovi upada u dvorište isključivo ako to može odraditi stručna osoba specijalizirana za tu vrst procjene i da poznaje pasminu o kojoj je riječ, neko nestručan može samo iritirati psa preko ograde ,vi nećete iz toga saznati ništa o karakteru psa a i na psa može negativno djelovati .
 3. Kratak promo film spomenutog centra sa kojim traje suradnja od 2007 g. Centar sa svj.reputacijom i prava adresa za kupnju/prodaju radnih pasa.Dobar dio stečenog znanja odnosi se na zajednički rad i razmjenu isustava sa zaposlenicima centra.
 4. Broj od 500 mal. ništa posebno kad se uzme u obzir 27 g. rada u raznim segmentima koje sam naveo. Ove god.se navršava 10g. suradnje sa policedog centrom iz Holandije , to što radi jedan takav centar to su već brojke za respekt ..Njihov glavni tester je do sada testirao i trenirao preko petsto tisuća pasa , svaki mj. iz centra se isporuči min. 150 -200 kom.po svijetu.
 5. Definitivno malino se nametnuo kao pas br. 1 u kontekstu rada i to širokog spektra po kvantiteti i kvaliteti . Kao ljubimac može sa odg. temperamentom . Danas je na sceni specijaliziran uzgoj (krvne linije) , ovisno o disciplini , jedino tako se može postići optimum(sportaš na terenu,policijski handler u svojoj branši itd..) i iskoristiti potencijal koji je na raspolaganju kod pojedinog primjerka. U svojoj praksi radio sam sa oko 500 malinoa u razl. disciplinama u svojstvu handlera-trenera,voditelja kurseva , markera , testiranja za polic.dog centre..) Iz tog iskustva je onda moguće steći uvid koje su to specifičnosti u uzgoju koje nam kasnije koriste u traženju određenog tipa za određ. disciplinu i svojim angažmanom kroz treniranje dati svoj doprinos.
 6. Jasno da je moguće, malino iz današnjeg uzgoja je pored toga bitno stabilniji ima puno tzv. "soft" pasa (i previše) koji su super socijalni , nisu nervozni i plus toga low drive psi tako da su primjereni kao k.ljubimci za vl. sa prosječnim znanjem . Čak i u specijaliziranim uzg.(knpv) u jednom leglu mogu se naći primjerci sa temperamentom koji zadovoljava vis. standarde za rad kao i primjerci sa temperam. za k.ljubimce ili rekreativno za neki tip sporta i sl.
 7. IPO malino , progres u pripremi za certif.knpv ph 1 nakon 6 mj. tr. (Plan polaganja certif. Oktobar 2017)
 8. KNPV nije pod utjecajem drugih org.za prava životinjai sl. zbog jakog lobija u policiji ,vojsci ,državnih institucija i od svojih početaka je sponzoriran od kraljevske fam. U zadnje vrijeme postavlja se pitanje upotrebe teletakta ali još ništa u formi propisa po pitanju tr.knpv -a nije donešeno. Udarac palicom je stvaran ,doslovno u pravilniku za markere se navodi da udarac treba biti podnošljiv , često se palica slomi na tijelu psa od intenziteta . Ima uvjek markera koji znaju i pretjerati tu je onda sudac koji mora upozoriti markera. Lista pasmina za realnu namjenu... da je puno pasmina koje to mogu to je više teoretski nego ono što imamo u praksi. Pitanje je nivoa i operativnosti ,mene to zanima u kontekstu prof. org. kao što su policija/vojska,security .
 9. Kad je riječ o knpv-u specifičnost je da se radi certifikat zbog kasnije prodaje (police/military) i jedan manji dio za sport natjecanja. Dog brokeri i police dog centri nemaju interesa za ostale pasmine , u tom biznisu ionako postoji dosta rizika i razumljivo ide se na ono provjereno i dokazano. Potreban je cijeli niz specif. osobina i nagona da se dobije prototip psa s kojim se može u optimalnom vremenu završiti trening i da nakon toga bude aktivan servisni pas još cca. 6.7 g. Kod ostalih pasmina to nije slučaj osim rijetkih izuzetaka,od navedenih to je najčešće RW . Druga je stvar kad se nekom sviđa neki progr.( kao knpv) pa iz zabave uzme neki segment /vj.(npr.čuvanje predm.) što može u principu sa bilo kojom pasminom . Za certif. dolazi u obzir samo tr-dril 2- 3 g.
 10. Pravilnik propisuje da se samo preferiraju psi koji ne prelaze 70 cm, znači mogu.
 11. Nakon gotovo 20 g. jedan Doberman sa položenim KNPV ph 1 certif. Očekivano bez visokog rezultata (bez certif. lof sa pohvalom ) ali ok prolaz. Svakako respekt za handlera za upuštanje u ovu avanturu sa DO. Na slikama scene sa vj. frontalnog napada pokazuju tipične probleme i nakon tro godišnjeg treninga .. Komb. respekta od markera i slabiji prvi grip što rezultira padom i re-atakom što se bodovno sankcionira.