SaltNPepa

Moderatori
 • Content count

  84
 • Joined

 • Last visited

About SaltNPepa

 • Rank
  Newbie
 1. Mozda je kuja usla u teranje. NEka veterinar uradi krvna slika da se vidi dali je u infekcija i neka napravi UZ da se vidi mocni meur
 2. Ja bi limitirala to dvizenje na lagana setnja na povodac. Ako pricamo svetski, najbolja ortopedija u svetu je radi u Fitzpatrick Refferals u Engleska. A to je privatna bolnica.
 3. Nemam pojma gde na drugo mesto to moze da se uradi, valjda specijalizirana ortopedska ustanova.Ja sam iz Makedonije, takoda ovo sam cesto gledala dok sam radila na faks. Veterinar koji ima iskustvo u ortopedija lako ce odrediti dali je patela in ili out, jer se sama patela rucno moze vratiti nazad. A Ako me secanje dobro sluzi, mislim da i rtg u ekstenzija moze pokazati da je patela luksirana. Ali opet, ja sam mladi veterinar i na faks ne radim pola godina tako da ponesto se zaboravja Inace, hm, licno diskutabilno je dali je kadar na faks nastrucni, ali to je drugo pitanje.
 4. I luksacija je ustvari mehanicki defekt, tako da jedini nacin da se koregira je hiruski. Princip posla je taj da zleb gde patela normalno klizi je plitak i zbog toga do luksacija patele i cilj operacija je prodlabociti taj zleb. Operacija je relativno rutinska. Posle toga je bitno da pas miruje mesec dana da bi se kost mogla ponovo formirati, ali posto se radi o mlad pas to je proces koji je malo brzi. Ukoliko se ne uradi zahvat, kako sta ce pas postajati stariji a sa time i tezi jer se radi za velika pasmina, zglob ce stradati sve vise i vise, pas ce poceti da kompenzira na drugu nogu a sa time problemi ce se javiti i na zdravu nogu.
 5. Moze biti mnogo stvari, a moze biti i panoostitis- uplala kostanoj obvivki sta je cesta kod mladi psi u intenzivan razvoj. U svaki slucaj stene treba da povedete kod veterinara da bi ga pregleda o i po potrebu uraditi rtg snimak. Pano se moze viditi ako je snimak dobro uradjen. On nije strasan, terapija uglavno je protiv bolova i malo manja fizicka aktivnost u taj period. Ali, ponavjam, sta je tacno jedino veterinar ce vam reci
 6. Za pocetak trebao bi ga odneti kod veterinara. Pucanje ligamente se resava samo hiruski.
 7. Temperatura, krvna slika, kako je pas vakcinisan, kakav je proliv(tecan, taman sa primesi na krvi, loso mirise itd). Pas treba da dobije terapija protiv povracanje, svaki dan da bude rehidriran sa infuzijom, da dobije antibiotik koji ce delovati na digestivnom traktu. Takodje, dali postoji mogucnost da je pas pojeo nesto sto ne treba? Ima milion stvari, ali licno ja bi za pocetak ako moze da se uradi krvna slika i da se vidi dali to stene ima temperatura.
 8. Moguce, ja nisam iz Srbije te ne znam kako ide. Samo sam na Ljubljanski fakultet imala rotacija kod doktorica dermatolog koja je preporucivala te stvari. I to je bilo pre 4 godina. Nadam se da se stvari menjaju. Tako da dobro je da se zna kao informacija.
 9. Ako je potvrdena alergija na ambrozija, u Sloveniji sam gledala gde se preporucuje imuno terapija, tj priprema se vakcina na specificni alergen i se terapira. Takav princip je ustvari i kod ljude. Ali koliko je to uspesno, kako se radi i kad se radi ne znam.
 10. Pokusajte dajoj dodate probiotik u hrana.
 11. A cuj, ako ti nije problem 400 eura... pa ako ti nije bio problem ti bi vec uradio zahvat, zar ne? Ja sam se za 8 meseci na univerzitetskoj bolnici nagledala tog zahvata i vecina su bili velike pasmine. A krenimo od toga da pre nego sta su izmislili TTA radila se samo ova metoda i davala rezultate. Medicina ide napred naravno, ali kod nas ne dovoljno brzo I u oba slucaja mora postojati tzn. cage rest. Tako da koja god metoda odaberete ta briga u prvih mesec i po dana vam je kriticna.
 12. Slazem se sa Bernom. Postoji druga metoda gde se koristi autograft koji zamenuje ligament umesto sta se postavja implant kao pri TTA ili TPLO. Po mene, oni bi trebali ponuditi i ta opcija prvo zbog para. 650 eura nije skupo ako uporedimo na svetskom nivou ali opet za nas balkance je skupo. Ona opcija sta kaze Berna, takodje daje jako dobre rezultate, barem svaki pas sta sam ja videla nije imao recidiv. Fora je u to sta, hirurg uradi 10% ali 90% je na vlasnik, da slusa savete u taj post-operativni period. Ja bi svakako sredila koleno, za drugo iskreno ne bi jos sad kudila, jer ne mora da znaci da ce se javiti. Sta se tice kukove, u ovisnosti kako pas reagira kako se krece, koliko mislite da ima bolove, tako bi menagzirala. Zaboravite na forsiranje i skacenje i ludovanje. Ali plivanje, duge ali bavne setnje posle nekih mesec i po strogo cuvanje, pa i ne vidim da bi bile neki problem.
 13. Ni mi ne jedemo kad nam je toplo, a zamislite da morate da nosite neke bunde(dugodlake rase) ili neki duks(kratkodlake) i da mora da jedete. Nudite ih ako jedu kasno uvece, kad se zahladi, mozda pokusate sa jogurtom. Voda uvek dostupna i sveza
 14. Ili nisi znao gde da trazis ili nije ti se dalo traziti. Trece nema Ovo je samo 39 deo, sigurna sam da ako se malo potrudis nacices i ostatak.
 15. KAzete da je bilo crno? Jel je bilo neprijatnog mirisa iz uha?