casper2

Members
 • Content count

  12
 • Joined

 • Last visited

About casper2

 • Rank
  Newbie
 • Rodjendan
 1. Ja sam se nadao da će neko nešto napisati kao odgovor na ovo pitanje, jer i mi planiramo da nabavimo psa i jedna od opcija je patuljasti šnaucer. Rekoše mi samo: ne, nije za početnike i ništa više
 2. Baš tako i planiramo: da uzmemo štene od par meseci na leto. Hteli bi i pre, ali jednostavno nećemo imati dovoljno vremena baš kad je štenetu najpotrebnije, pa ćemo se strpeti. A i treba nam vreme da naučimo nešto o psima plus da se raspitamo malo o rasama i da utvrdimo da li smo uopšte sposobni da imamo psa. Za sad su nam u igri: bišoni, shi cu, pudle, kavalir španijel, zapadnoškotski terijer. I patuljasti šnauceri, iako ste nam ovde savetovali da ga zaobiđemo. Raspitaćemo se još o njima... I mešanac, ali naletimo na nekog pogodnog. Pošto planiramo da uzmemo psa tačno u odredjeno vreme, potreban nam je malo veći izbor rasa, jer možda nećemo moći u to vreme naći baš rasu koju bi hteli. Nisam imao psa, ali čitam u zadnje vreme, pa sam nešto i naučio o psima.
 3. Da bi ispravno razmeli te razne pseće prirodu i ne osudjivali kolektivno treba da cela nacija završi barem neki ozbiljan kurs... Stav svih nas laika za pse (a mi smo realno velika većina) se ugalavnom zasniva na ovakvim: http://www.blic.rs/staford i sličnim vestima. Znam, da ćeš reći to je medijska hajka. I verovatno ćeš, delimično, imati pravo. Ali i ne baš. Pokušaj da nadješ nešto slično za drugu rasu - recimo nešto ovako: http://www.blic.rs/pudlica i nećeš naći ništa. Ne zato što mediji žele hajku na staforde a ne na pudlice (zapravo verovtno možda i hoće ali s pravom) nego zato što je šteta koju može da napravi staford i slični (uključujući i druge potencijalno i realno opasne rase) mnogo veća od one koju i teorijski može da napravi pudlica. Verujem ja da su pudlice ugrizle više ljudi od staforda, ali nebitno je to. Drugu stvar si već i sama pomenula: ni ja niti bilo ko ne zna da li je neki veliki pas (ajde da se ne 'vatam vise za ASTa) koji mi se približava u parku socijalizovan i pitom ili nije. Ne piše mi to na čelu. Niti da li njegov vlasnik iskusan sa psima ili nije. Da li ga poznaje i moze da proceni kad je potencijalno opasan a kad nije. Da li ga trenira za borbe ili da se igra sa decom u vrticu. Da li je vlasnik u tom trenutku pijam drogiran, iznerviran, kratkog fitilja po prirodi ... Ne znam ništa od toga. Ako nije na povodcu i ako nema korpu (a češće su bez korpe nego sa njom) potencijalno jeste opasan! Tako da nemoj mene (i mnoge) da kriviš za ovakav stav. Traži krivce na drugom mestu. Ali čak i da ih nadješ tu krivu Drinu nećeš ispraviti i većina će i dalje misliti baš ovako. Tako da pitanja tipa: "ko te nauči da je ast opasan" su kranje naivna. Ne trebam ja da dajem odgovor na ta pitanje nikome, nego neki drugi treba da odgovore na to pitanje onome ko eventalno ne zna odgovor na njega.
 4. Razumem ja da vi znate o psima mnogo više od mene. I da gledate pse iz nekog drugačijeg ugla nego mi koji nemaju pse i o njima ne znaju mnogo. I da verujete čvrsto u to sve to što pišete. Ali nisam ni ja baš pao s marsa. Ponešto o psima znam, ponešto umem i sam da zaključim na osnovu podataka koje znam, čujem ili pročitam. Verujem da će me pre ujesti neki mali pas iz te čuvene grupe FCI 9. Ali ni 100 ujeda tih malih pasa nije jednako jednom tih velikih pasa "napravljenih" da izgledaju opasni i budu jaki. PBT jeste "dizajniran" da bude opasan po svojoj prirodi. Ne mora se on ni trenirati za borbe, da bi ta priroda bila uvek na prvom mestu i spremna da se ispolji u svakom trenutku. A AST jeste njegov blizak (verovanto i najbliži) rodjak. Znam, reći ćete, AST je odgajan i usmeravan da mu se smanji ta agresivna priroda njegovog bližeg ili daljeg rodjaka, ali AST je svejedno potencijano opasan pas. spreman je da brani svohg gazdu (kao manje više svaki drug pas) i nikad se ne zna kad će njegov gada imati loš dan, a pas to osetiti... pa iskaliti svoj odbramebi nagon na ... nekome... Znate one izjave iz novina gazda pasa (priznajem raznoraznih rasa) koji su napali nekoga i manje ili vipe ga povredili: "To nije do sad nikad uradio! To se desilo prvi put" Znam, odgovor: "Moj pas to ne bi nikad uradio!"
 5. Ma uopšt nije nezodan. Ni jedan savet ne može biti suvišan. Ja obećavam da ni jedan savet neću poslupati - slepo Ali isto tako obećavam da ću svaki savet razmotriti. AST (american staford terier?) - pretpostavljam da je to ovaj sa slici(?) Ne, taj i slični ne dolaze u obzir uopšte. Ne želimo opasnog psa. Nemamo potrebu da se branimo od bilo koga, a ne želimo nikoga ni da napadamo. Sa psom hoćemo samo da se igramo - očigledno je da je za nas ova FCI 9 grupa.
 6. Hvala što si podelila ove knjige sa nama. Koju od svih ovih knjiga bi preporučila za potpunog početnika što se tiče pasa - nameravamo kupiti psa pa bi se pre toga hteli nešto naučiti o psima: šta treba a šta ne treba, šta smemo, šta ne smemo, šta moramo da radimo... kad pas dodje u našu kuću.
 7. U principu nam se ne žuri. Mislim da sam već napisao, ali evo ponovo: planiramo da uzmemo psa na leto, za vreme školskog raspusta. Da imamo dovoljno vremena da se naviknemo na psa a i pas na nas. Pa se posle kad krene škola morati da ostaje sam neko vreme, ali do tad smo planirali da ga na to polako naviknemo. Što se tiče dileme: štene ili odrastao pas, gotovo sigurno ćemo uzeti štene. Tako žele deca, i mi ćemo im tu želju gotovo sigurno ispuniti. Iako znamo da je sa štenetom više posla dok je još malo, ali spremni smo da se potrudimo. Da li smo i spremni da ispunimo sve zahteve, ne znamo još. Raspitujemo se i raspitivaćemo se, pa ćemo na osnovu svih informacija doneti sve odluke.
 8. ne ne odbacujemo pudle. samo su nam se neke druge slične rase malo više svidjaju. recimo ovako nešto: Znam za problem sa mesancima: da ne mogu da se unapred predvide osobine i velicina. Zapravo meačncu su nam jedan od favorita, ako bi našli odgovarajući: da barem otprilike znamo poreklo i na taj način koliko toliko možemo da predvidimo kakav će na kraju ispasti. I, ne razmišlamo o izložbama uopšte. Tražimo psa drugaar sa kojim ćemo se igrati i koga ćemo maziti. Ništa više od toga. A za nagetivca No. 2 (a moguće i: 3, 4, 5...): Jel umeš ti, 'leba ti, da objasniš: šta tražiš ti na temi koja te "uopše ne zanima"? Verovanto ne umeš? Znaš li ti da su po bontonu internet komunikacije, velika slova znače: vikanje!? verovanto blage veze nemaš. Dakle, zašto peniš? Čemu nervoza?
 9. Setih se: niko nije pomenuo mešanca?
 10. Hvala svima na pozitivnim predlozima i savetima. Proučićemo i razmislićemo o svemu. Da ne odgovaram svakome ponaosob, samo ću komentarisati pojedine rase/predloge, po sećanju Pudle se nekako ne svidjaju nikome u kući i iskreno ne znam ni da objasnim zašto. Znam da zvuči paradoksalno jer su prilično slične bišonima (bišoni, ako se ne varam, imaju delom i gene pudle?) Možda zbog slika onih izložbenih primeraka. Ne svidjaju nam se ni bišoni koji su sredjeni za izložbe (duga izčešljana dlaka do poda). Ako se odlučimo za njega definitivno bi ga šišali. I verovatno bi izabrali nekog u boji ili još bolje šarenog. Zapravo, najradije bi uzeli psa koji "više liči na psa" a manje na igračku (kao što je recimo: biglznate ono ), ali moram da pravimo kompromise. Zato mikro psi (kao što su recimo jorkširski terijeri otpadaju) otpadaju. Ali otpadaju i (pre)veliki Baš pre neki dan smo u šetnji presreli vlasnicu shi-cu-a, koja ga je prilično nahvalila i izreklamirala, tako da je definitivno i on u igri. Moram da dodam i ovo (iako sam, mislim, to već napisao): svesni smo, da ako se odlučimo za psa, da ćemo o njemu verovatno i pre svega brinuti ja i žena. I spremni smo na to. Decu ćemo pokušati da uključimo u te obaveze. Da li ćemo i uspeti, ko to zna Moram da pomenem i ove negativce: @Ivana, jel imaš ti neki problem?
 11. O mopsu nismo razmisljali. Zapravo kad smo gledali slike različitih pasa, deca su rekla da im se ne svidja, ali možda bi ih mogao ubediti. Gledam karaktersitike i čine se ok, ali jedna stvar mi se kod jega ne svidja nikako: vidim da se dosta linja, a pošto mu je dlaka kratka to je onda još gore od linjanja dugodlakok psa - žena će na to uložiti bezuslovni veto Jasno je meni da će većina brige oko psa pasti na mene i ženu, ali prihvatamo to. Ali trudićemo se da dosta tih obaveza odrade i deca. Koliko će nam to i uspeti videćemo. Dodaću i ovo: ideju da uopšte razmišljamo o psu smo dobili kad smo videli štene coton d.t. kod jednih prijatelja. Moram priznati da nam se svima svideo. Zato smo krenuli u istraživanje i otkrili čitav jedan nama do sad nepoznat svet. Otkrili smo, recimo, te bišone koji se čine idealni za stan (osim naravno te potrebe za negom duge dlake), ali i druge gore nabrojane rase. (starijem) sinu (12) se svidja bigl ili dzek rasel, ali pošto smo pročitali da su oni jako aktivni i temperamentni i da se linjaju, rekli smo: ne. Ovde bih dodao da se njemu ne svidjaju buldozi i slične rase sa "čudnom" "zgužvanom" njuškom za sad su nam prvi na listi bišoni i to pre svega havanski koji koliko razumemo mogu biti višebojni (radije bi višebojnog od skroz belog), ali nekako su nam previše ko igračka (moram prznati da nam je to i plus i minus) ok su nam i cavaliri super su nam i patuljaski šnauceri, možda i više od bišona, ali smo od jednih koje smo sreli na ulici čuli da su temperamenti tj da puno laju i da grizu stvari po kući, što nam e baš i ne svidja. Jazavičar se iskreno meni najviše svidja, ali drugim u kući ne Znam, znam da smo kompikovni ali odlučićemo se več jednom nekako. Za sad skuplamo što više informacija, pa ćemo odluku doneti na osnovu svega što smo čuli i pročitali... Ionako se nećemo uskoro odlučiti za kupovinu. Plan nam je da čekamo leto tj letnji raspust da bi imali više vremena da se natenane naviknemo na kucu, ali i ona na nas. Dakle imamo još dosta vremena da se odlučimo.
 12. Pozdrav svima, Kao što vidite potpuno nov sam na forumu. Prijavio sam se, za sada, da potražim pomoć oko dileme (iz naslova). Ako dilemu rešim nadam se (il možda ne) da ću ostati aktivan član foruma. Evo moje priče: deca (12 i 5 god) žele psa. Žena i ja nismo baš voljni da im želju ispunimo, ali moram priznati da nismo ni odlučno protiv (jednim delom i mi želimo:) Dilemu da ili ne kupiti psa ćemo već nekako sami rešiti. za sad smo više za: Da Ali dilemu kou rasu bi odabrali i dalje nismo rešili. I zato sam tu U uži izbor su nam ušle sledeće rase: Bišoni (Havanski, Malteški, Bolonjski, Cotton...), Kavalir španijel, jazavičar, zapadnoškotski terijer, cairn terijer, patuljasti šnaucer ... (moguće još neka...?) Nismo izbacili ni mešanca, ali bi morali biti sigurni da neće mnog porasti... Kriterijumi su nam da se ne linja (mnogo), poželjno bi bilo da ne smrdi, da ne laje preterano. To bi nam bio prvi pas tako da se bojimo kako bi se snašli s nekim komplikovnaim tvrdoglavim psom - nadam se da razumete šta hoću da kažem. Znam da na forumu postoje slične teme i da se o tome već raspravljalo, ali pošto je svaki pas/čvek priča za sebe, onda bi i taj naš (eventualni budući..) trebao isto tako biti posebna priča/tema Nadam se da će se naći neko voljan da odvoji malo svog vremena i pomogne nam u izboru