casper2

Members
 • Content count

  27
 • Joined

 • Last visited

About casper2

 • Rank
  Newbie

Recent Profile Visitors

140 profile views
 1. To sa kablovima nije bas tako lako. Jer dok ga naucimo, a to verovatno traje neko vremen (koliko moze da traje?), on moze da sve izglocka Sreća da ćemo imati taj avgust da praktično uvek neko bude s njim - valjda je dovoljno da nauci da ne grize. Ali da ja zapitkujem dalje Ima li neko ideju koliko kavez nam treba za Ši cua? Pitaću ja i u prodavnici, ali od viška (informacija) glava ne boli. Da li može i onaj meki koji je prevenstveno namenjen za transport? Ili iskljucivo metalni? Kad so kod transporta - da li nam za transport treba neki kavez kutija ili sta ja znam sta? Ili moze da ga drzimo u krilu - deca se neće buniti sigurno samo mogu da se posvadjaju ko će ga drzati Kad sam krenuo da pitam, ajde da iskoristim... Koji povodac mi preporucujete? Na prvi pogled či ni mi se da su fleksibilni (tako se valjda zovu) bolji i prakticniji. Da li ima neki razlog da ga ne izabermo?
 2. Super. Hvala na odgovorima. Onda nema šta da razmišljam dalje - kavez ćemo nabaviti. Sad još da smislimo koje veličine i gde da ga stavimo: hodnik ili dnevna Barice i gomilce nas ne brinu. Ako ih i bude, počistićemo. A imamo i ceo avgust (raspust) da ga naučimo. Nadam se da ćemo uspeti. Malo me brine da li će izdržati da sa 6. sprata stignemo dole, da ne bude neka barica u liftu ili na stepenicama ali sredićemo to Veći problem su mi kablovi: elekrični, optični... Kako, bre, to da ga naučimo da ih ne dira. Negde sam čitao za biber sprej. Jel to krajnje rešenje ili uobičajeno sredstovo za učenje? Sakriću ja kablove koliko se bude moglo, ali mislim da neću moći sve i skroz da ih sakrijem. A nešto mi govori da je ovaj mali radoznao (prvi je došao da nas malo onjuši i gricne, dok su ostali iz legla spavali ;), pa ko zna šta sve možemo očekivati od njega Na izložbe ne nameravamo da ga vodimo, tako da ćemo ga sigurno šišati - već proučavam koji aparat da kupim
 3. Sad je već vreme da "raportiram" kako napreduje naša potraga za psom: On je shih tzu i ime mu je Archy. Kao što smo i planirali preuzećemo ga krajem jula. Tad će biti star 12 sedmica. A sad imam jedno pitanje: da li da mu kupimo kavez ili ne? Čitao sam potpuno suprotna mišljenja, pa sam malo zbunjen. Dakle: da li kavez u kome će biti zatvoren nekad (noću, u toku dana kad je sam ...) ili kavez koji će biti stalno otvoren pa u kom može da se sakrije da spava, ili uopšte ne kavez nego samo neki krevetić ili kako se već to zove?
 4. evo ovde ima malo više: http://www.blic.rs/vesti/hronika/horor-kakav-se-ne-pamti-krvolocni-pitbul-izujedao-staricu-jer-ga-je-tukla-stapom-kada/mf2sp59 Kako može da se kaže "tipičan primer..." ili "neodgovorno vlasništvo..." kad u članku nema 3 poštene rečenice. Dakle podataka ništa, ali se odmah kao "vidi" da je to nešto tipično ili da je neko bio neodgovoran... I kakve uopšte veze ima jer čistokrvni ili nije?
 5. Da objasnim u vezi imena: ja stvanro nisam znao da su to dve različite rase. staford, stafordšir, amstaf, ast, .... mislio sam da su ovo sve različiti nazivi za jednu te istu rasu. Dakle uopšte nije mi bil namera da stavlam ni jednu rasu na stub srama. Nisam hteo da pišem dugačak (pun) naziv rase, pa sam odabrap skraćenje koje mi se učinilo najbolje i najneutralnije Nisam hteo ni da napišem senzacionalistički naslov tipa: "pas ubio gazdu" jer mi je bilo suviše ekstremno. Što se mene tiče naslov može da se promeni, ako neko za to ima prava, a ima sigurno. Poenta je bilo moj šok da ovako nešto može da se desi! Kako bre? Znam da ovde postoji hiljadu neodgovrenih pitanja i činjenica koje fale za komplento razumevanje i objašnjenje priče, ali svejedno, ipak mi je ovo šokantno.
 6. A ti imaš staforda?
 7. Ko je stavio rasu na stub srama?
 8. E, baš neka si mi rekao.. Jel ti sad lakše? Pas ubio vlasnika za koga kažu da uopšte nije bio loš i da ga je vlasnik voleo i brinuo dobro o njemu, a on meni objašnjava da ne znam rase pasa? Oklen si ti jarane? Pa me potom uverava da ga Englezi neće zabraniti. Potpuno je nebitno 'oće li ga Englezi zabraniti.
 9. https://uk.news.yahoo.com/dog-owner-fatally-mauled-by-staffordshire-bull-terrier-while-he-was-being-interviewed-for-bbc-documentary-074925727.html https://uk.news.yahoo.com/dog-off-chilling-screams-man-093000836.html "... He loved his dog and looked after him really well. It’s not a bad dog at all. ... Staffordshire Bull Terriers are not a breed prohibited under the Dangerous Dogs Act and are a popular choice for pets. ..." Kako je moguće da se ovo desi?
 10. A šta je to srpski maltezer? A šta je obični?
 11. A jel ti koje ti nazivaš "paničnim osobama" poznaju tebe i tvog psa? Ako ne, kako oni mogu znati kakav si ti i kakav je tvoj pas? I da li je on socijalizovan i da li hoće samo da se igra ili možda hoće ili će hteti i nešto drugo? I, kako ti znaš kako će ragovati tvoj pas ako onaj drugi učiini nešto što mu nije po volji? I kako oni mogu znati kako će ragovati njihov pas na nekog nepoznatog psa i da li će ga nečim možda izazvati?
 12. Super. Ohrabrili ste me, jer sam ovo smatrao glavnim problemom. Verovatno će biti i situacija kad recimo nećemo znati šta ćemo s njim kad budemo išli na neko letovanje/zimovanje ili sl., a ne možemo da ga povedemo sa sobom. Ali to će se desiti povremeno i, o tom potom, nekako ćemo se valjda snaći za te slučajeve. Ali ovo svakodnevno ostavljanje samog psa u stanu, ako je problem, bio bi nepremostiv! A svakodnevne šetnje, rano ujutru, uveče, ... - to verovanto jeste pomalo naporno, ali navićićemo se, a i nema sumnje da je bolje prošetati s psom nego sedeti i buljiti u TV, računar, tablet...
 13. Ma to početno učenje higijeni ćemo valjda nekako pregurati. Znamo da može biti incidenata ali šta da se radi. Veća briga nam je to ostavljanje. A baš za bišone koji su nam nekako prvi na listi z želja piše da ne podnose lako samoću Što se tiče biološkog sata: kod nas će morati onda da nauči i kalendar tj dane u sedmici, jer imamo različit radni/školski ritam zavisno od dana - nadam se da su toliko pametni da to nauče. To je donekle prednost, jer nekim danima će biti sam kratko. Da li bi pomoglo da nabavimo dva psa pa da jedan drugom prave društvo? Ili je glupo razmišljati u tom smeru?
 14. Ovo je ohrabrujuce, jer to je jedna od stvari koja nas najvise brine. Zato i planiramo nabavku tokom leta tj. raspusta, da imamo vremena da ga naviknemo na to ostavljanje. Školarac nekim danima baš i ne dolazi tako rano iz škole (ima dodatne aktvnosti), ali organizovaćemo se već nekako. (Valja?) A koje je to doba otprilike do kog teze osaje samo? Pretpostavljam da zavisi i od rase, ali i od konkretnog psa? Na te pet frendly poslodavce ne bih baš računao.
 15. Ima još jedna stvar koja me zanima/brine: Koliko pas može/sme da se ostavi sam u stanu? To je, pretpostavljam, realna situacija mnogih vlansika pasa. Čitao sam o tome, slušao iskistva, i ima raznih mišljenja. Mislim da sam i na ovom forumu već čitao o tome, ali valjda nije probem da pitam.