casper2

Members
 • Content count

  108
 • Joined

 • Last visited

About casper2

 • Rank
  Newbie

Recent Profile Visitors

561 profile views
 1. casper2

  Lajanje i cuvanje

  Evo ja cu da odgovorim, iako nemam bas neko iskustvo sa psima, a za AST-ove sam skoro potpuni laik - bar ovoliko znam: AST uopšte nije namenjen da bude čuvar. I skoro uopšte ne laje. Možda može da mu se promeni priroda i da se nauči da čuva i laje (to će napiati neko malo iskusniji, ako mu se bude dalo), ali koja je svrha toga? Uživaj ti u druženju sa njim, a za čuvara nabavi, recimo, dobemana.
 2. casper2

  PREMIL hrana za pse - pitanja i odgovori

  Ako želite, mogu ja i napisati svoje skromno iskustvo, ako je od kakve koristi...
 3. casper2

  PREMIL hrana za pse - pitanja i odgovori

  Prvo deo sam razumeo. Hvala na odgovoru. Samo ne razumem nervozu u drugom delu odgovora(?) Gde sam ja napisao da sam veliki ekspert? Ja sam vlasnik psa tek pola godine. Pre nisam imao psa. Dakle moje iskustvo je zanemarivo. Na forumu sam da nešto naučim. Nemam pojma šta da gledam da bih odlučio, da li je neka hrana dobra. Zato sam i postavio pitanje.
 4. casper2

  PREMIL hrana za pse - pitanja i odgovori

  Nemoj nabrajati hrane. Nema potrebe za tim. Pitam koji kriterijum si uzeo da odlucis da je hrana A dobra a hrana B nije? Da je pas jede sa apetitom ili sta drugo? I, jedna stvar je nelogicn u ovom tvom odgovoru, tj, taktici, da tako kažem: kad si vec utvrdio da je neka hrana ok, zasto si onda trazio drugu i rizikovao da je ta druga losa? Evo recimo nasao si dobru hranu: "Brit care grain free". Zašto si posle menjao i kupio "Carnilove salmon" ili "Carnilove"...?
 5. casper2

  PREMIL hrana za pse - pitanja i odgovori

  al' si ti zahtevan samo nešto zahtevaš i naredjuješ pa za iskustvo te i pitam - objasni to malo... ili da uprostimo: daš mu neku novu hranu i šta onda gledaš da utvrdiš da je ta hrana ok ili ne? i, ako si mene pitao ovo drugo pitanje, preskoči me. ja nemam pojam o premil hrani.
 6. casper2

  PREMIL hrana za pse - pitanja i odgovori

  kako znas da je neka hrana dobra? po sastavu ili imas neki drugi kriterijum?
 7. casper2

  zatvor?

  pitaću direktno: Da li neko može da mi kaže posle koliko dugo nemanja stolice bih trebao da se zabrinem? Možda bi bilo pametno da napišem malo više detalja: naime u subotu je dva puta posle obroka povratio: zapravo ne znam jel se to moze nazvati povraćanje, jer ni ne znam kako izgleda kad pas povrati: samo je izbacio nabubrele granule izgledale su kao da bi ih namočio u vodi i ništa više pored toga. u nedelju sam mu dao neki probiotik koji mi je veterinar dao kad je imao proliv pre par meseci (kad je jeo kosti). I promenio mu hranu: od nedelje ujutru jede kuvan pirinač i piletinu. Juče sam mu tome dodao i kašiku jogurta. U nedelju je imao normalnu stolicu. Osim uveče kad je imao nekako tamniju i redju i manje obilnu nego obično. Ali u ponedeljak nije uopšte. Ceo dan. Tek u utorak ujutru je imao opet malo - istu kao u nedelju uveče. I opet ceo da ništa. Pa opet jutros - isto kao u nedelju uveče i utorak ujutru, zapravo još manje. Obzirom da stolicu ima redovno skoro svaki put kad ga izvedemo. Ovo me malo brine. Samo ne znam koliko treba da me brine. I kad treba da idemo kod veterinara. Zapravo i bili smo juče usput u šetnji kod jednog obližnjeg veterinara (kod koga nismo bili do sad), ali nam je rekao da nije strašno. I da je veći problem ako bi se ponovilo povraćanje. Ok to me je malo umirilo, ali ne u potpunosti. Pogotovo što sam se nadao da će se stanje normalizovati. Ali očigledno još nije sve po starom.
 8. Pitagora ti je sve objasnio. Skoro da nema ništa da se doda. Pomenuo bih samo ono: "...koji u panici iz daljine pitaju..." Čisto sumnjam da se radi o panici. Pre bi se reklo da se radi o odgovornom ponašanju (to je Pitagora već i napisao.) Ja bih bio ljut da to ne urade... Evo pomenuću jedna primer iz svog iskustva: pre par dana u šetnji smo naišli na jednog border kolija mužjaka. Srećom imao sam svog na povodniku. Kažem srećom jer je moj mlad i lud i hoće da se igra baš sa svakim psom na koga naidjemo (btw. moj nije terijer, nego ši-cu). A vlasnik me pita jel mužjak. i kad sam mu rekao: da, rekao mi da ga ne puštam. Kaže mi u nastavku, da je jako dominantan i da ne trpi mužjake uopšte. Objasnio mi je i da su bili svim mogućim školama i da ga ima pod kontrolom itd. itd. Dakle pas je socijalizovan, vaspitan, poslušan, ali je prosto je takav. Ne može se protiv prirode. A meni je izgledao skroz pitom dok je ležao 10ak metera od puta kojim smo šetali.
 9. casper2

  Obrok za psa - priprema

  Ako sam dobro ukapirao ovo je tema o hrani koja se priprema i ne o granulama. Pošto ja svog (za sad) hranim granulama, verovatno ovde nemam šta da tražim, ali ću svejedno postaviti pitanje: Kakva stolica je ok, a kakva ne? Nastaviću pisati na osnovu iskustva sa granulama, ali pretpostavljam da je stolica stolica, pa se može odnositi i na hranjenje pripemljenom ili sirovom hranom (izvinjavam se unapred ako je moj post i pitanja neumesna, ali obzirom da i drugi napisali da "treba pratiti stolicu posle obroka", pretpostavljam da je ok da pitam ovo) Dok je jeo prvu vrstu granula imao je manju količinu stolice koja je bila prilično suva (nešto kao povezani ovčji brabonjci). Od druge vrste granula je imao dosta veću količinu stolice malo malo mekšu od one prethodne - dakle kompatnu a ne kao brabonjci. Sad od vrste vrste granula ima nešto izmedju ove dve gore, kao i da se menja s vremenom - nekad je tvrdja nekad meksa, nekad se i boja menja.... Moje pitanje je da li je ok veća ili manja količina stolice? Po nekoj logici ok je jer mu je bolje probava, ali po drugoj strani veće količina stolice znači da je veči deo hrane izbacio a ne iskoristio. Tako da nisam, siguran šta je bolje(?) Blagu prednost dajem manjoj količini Naravno zanima je i koja je to tvrdoća ok, koja boja ok, a koja ne...? Sve u svemu meni se čini da su mu sve granula odgovarale sudeći po stolici jer su sve manje više bile u nekim granicama normale, barem po nekom mom osećaju. Ali možda i grešim. Zato i pišem i pitam sve ovo.
 10. casper2

  AST ( American Staffordshire Terrier ) 39.dio

  Kojeg ti psa (rasu) imaš? I koja je njegova funkcija?
 11. ja nisam ekspert, ali meni najviše liči na labradora Ali, zar je bitno koje je rase, tj. koje rase su umešane? Važno je da je lep
 12. casper2

  Molim za savet

  Ma ok, kapiram. Ali nista to nema veze ni sa pamecu ni sa glupuscu. Ni pasa ni vlasnika. Psi su takvi kakvi su. Neki hoce a uce neki nece, neki brze kapiraju neki malo sporije, neki hoce da poskusaju neki nece, ili nekad hoce nekad nece. A i vlansici su takvi kakvi su: neki btže kapiraju, neki sporije... Poetna je u sledećem: "bolje pitati pa ispasti "glup" jednom, nego ostati "glup" do kraja života." Glup je pod navodnicima, jer: niko se nije naučen rodio. Kad sam ovog mog vodio u školicu bio najpametniji tamo. Baš sve je radio kako treba i to od prve. Instruktorka ga hvalila. I ja onda prestao da ga učim, jer ne treba mi niša više od onoga što je tamo naučio, a i mrzelo me iskreno - dovoljno mi je dobar i ovakav kakav je. A nedavno ja ga pozovem i kažem mu "sedi", a on dodje do mene i - legne Ja ga gledam i smejem se, i kažem mu: "pa ti si zaglupavio totalno" i dam mu onu nagradu. A možda sam, zapravo, ja glup zato što nisam nastavio da ga učim
 13. casper2

  Molim za savet

  Dodje čovek i pita nešto jer prosto ne zna (da zna ne bi ni pitao) i očekuje naravno da ćemu neko ko zna bolje odgovoriti i naučiti ga nešto A ti dodješ i izmedju ostalog mu napišeš da je glup.
 14. casper2

  Oblacenje psa. Da ili ne? Zasto?

  ja mog još nisam obukao zato što je zima blaga i zato što ga još nismo ošišali. Ali sledeću zimu kad bude ošišan i ako temperatura bude niska, verovanto se neću usuditi da ga vodim u dužu šetnju a da ga ne obučem. Da imam nekog kojem u karaktristikama rase piše "da slabo podnosi hladnoću" ne bih se mnogo razmišlja, da li da ga obučem ili ne.