casper2

Members
 • Content count

  89
 • Joined

 • Last visited

About casper2

 • Rank
  Newbie

Recent Profile Visitors

327 profile views
 1. PREMIL hrana za pse - pitanja i odgovori

  Ma, ja pitam kojim kriterijumima da se vdim kad biram hranu, a ne kako da utvrdim da li mu odredjena hrana odgovara (to je tek korak dva) Ne mogu uzimati kesu za kesom sa police pa dok dodjem do one koju hoće da jede i svidja mu se. A svidja mu se zato što ima šećera, recimo... šta ja znam...
 2. PREMIL hrana za pse - pitanja i odgovori

  Pa ja evo pitam za misljenje a ti mi pricas kojesta. Zapravo kakvo bi to misljenje trebalo da bude? Da mi kaze neko, uzmi tu i tu marku? A zasto da uzmem bas tu? A ima ih na polucama, rekoh vec, vise od 20.
 3. PREMIL hrana za pse - pitanja i odgovori

  Ja bih da postavim pitanje, koje nije direktno povezano sa temo, ali, realno, ima veze sa njom: Kako neko (recimo ja) mogu da odlučim koja hrana je dobra, a koja loše za mog psa? Ili: koja je bolja, a koja lošija? Na osnovu čega da se odlučim, kad udjem u veliku trgovinu koja ima bar 20 različitih vrsta hrana za pse (mislim na suvu hranu)? A ako u igru ubacimo konzerve, smrznutu sirivu hranu, meso jedno meso drugo... onda se izbor još povećava... Ali da se zadržim(o) na suvoj hrani (ako ni zbog čega drugog, a ono tema govori o sucoj hrani, ako se ne veram?)
 4. Problem sa komsijinim psom

  Ja sam potpuni laik što se tiče pasa. Pa možda (verovatno) nemam ni prava da išta pišem ni savetujem. Ali, na tvom mestu bih, kad krenem u šetnju, pripremio i močugu i kamenje i sprej... A ako se bojiš, što neko (bar nekad) ne ide s tobom u šetnju? Jednom prilikom sam vraćajući se po mraju kući naleteo na čopor lutalica. Išao sam prečicom neosvetljenim putem. Bio je već mrak. Odjednom su zalajali. Nisam ni video koliko ih je. Uplašio sam se, naravno. I pomislio: "šta mije trebalo baš sad da idem ovom prečicom" Ali ta je tu je, morao sam da se snadjem, pa sam počeo da mašem povećom torbom, koju sam srećom imao sa sobom. Da je nisam imao us*o bih se i ne znam šta bih radio. Ustuknuli su pa sam uspeo da prodjem (da ne kaažem pobegnem;) Ono što hoću da kažem, je: sa "oružjem" u ruci sigurno ćeš biti hrabriji i prisebniji. Dok ne nabaviš taj sprej, biće sasvim dovoljna i motka...
 5. ovo vec duze vreme hocu da slikam i stavim - omiljena poza za spavanje: mene zanima: jel jos neko video psa da se otegne ovako koliko je dug?
 6. ODGOVORNO VLASNISTVO

  O kakvim nastavnicima, školskim policajcima, osiguranjima, tužbi škole... ti pišeš? Ako vlasnik ne može da kontroliše svog psa, ne treba ni da ga pušta sa podovnika. Tačka. Nema nikakve potrebe za dalju priče posle te tačke. I, da, i mene čudi to da policija nema pravo da očita čip. Ni ne treba im pravo. Verovanto ni nemaju čitač - maju ga veterinari verovatno.
 7. Dresura kod trenera

  Mene se ova tema baš i ne tiče i, pre svega, nemam skoro nikakvo iskustvo sa psima, ali da ipak napišem: nedavno sam gledao jednu emisiju u kojoj su prevaspitavali recimo tako:jednog živahnog i pomalo agresivnog psa... Pri tome su koristili tzv. "head halter" Instruktori koji su bili u toj emisiji su ga prilično nahvalili. Možda da razmilite i o tome?
 8. Koliko puta šetati 3 mesečno štene

  Zato sam ja i u dilemi. U toj situaciji koju sam opisao kad se igrao sa tim starijim ši cu-om (koji je btw. bio tu negde slične veličine kao ova naša "beba" ili eventualno malo veći) - obojica su se umorili i zajedno legli da se odmaraju. I sad se ja pitam kako da prepoznam to da je njemu previše umaranja. Tj. da li postoji ta neka granica umaranja preko koje ne smemo (iz nekog razloga) prelaziti? Sedne on nekad i neće napred (obično kad ukapira da idemo nazad kući). Ali to nije od umora. Tad ga uzmem i nosim.
 9. Koliko puta šetati 3 mesečno štene

  Ma video sam ja to, ali kako ja da znam kad se premorio. Nekad sedne i neće dalje čak i posle 15-ak minuta "šetnje" Zapravo šetnja uglavnom i nije prava šetnja nego njuškanje u krug i grickanje svega i svačega. Vodili smo ga par puta u duže šetnje (cca 3km, tj, bar sat vremena laganog hodanja u jednom smeru) i on je to bez problema podnosio. Uzimali smo ga u naručje povremeno i nosili onako po nekoj našoj proceni a se ne premori. Ali on je ubrzo pokušavao da iskoči iz naručja - hteo je dole. Samo jednom sam ga video da se zaista umorio - kad se igrao sa jednim malo većim ši cu-om (ako se dobro sećam bio je star malo više od 1 god.). Trčali su iz sve snage i grizli se obostrano. Bilo je tu i režanja (mislim da je režao onaj drugi) - pa sam se pitao: da li je to pozitivno ili negativno iskustvo, ali mi je vlasnica tog drugog rekla da se ne brinem jer je to sigurno samo igra. I verovatno jeste bilo tako, jer ni jedan nije bežao ili zacvileo. Evo i jedne slike tog igranja: Kao što rekoh, tad su se obojica umorili i posle nekih 15-20ak minuta žestoke igre su obojica legli i dahtali. Ali već posle 5 minuta ležanja, Archy je nastavio da trčkara okolo. I da dodam: bar pola sata pre te igre smo se šetali po parku. Samo tad je bio više od sat vremena napolju Zapravo nikad nije ni bio samo tih 15-20min (3-4 meseca * 5 min) u šetnji. Uvek bar duplo više.
 10. Pas me ne slusa

  moj je počeo sa 3.5 Na početku par puta samo dizao uz drvo jer je video da je to uradio neki veći pas ispred njega, a sad tako i obavlja nuždu, ali i označava teritoriju
 11. Koliko puta šetati 3 mesečno štene

  Ajde da pozajmim ovu temu da pitam nešto slično pitanju iz naslova: Da li postoji neko ograničenje u dužini šetnje šteneta? Mislim i na vreme i na dužinu staze. Malo sam zakasnio sa ovim pitanjem jer smo mi našeg (sad ima 4 meseca) vodili i u duže šetnje i on ih čini mi se sasvim lepo podnosi. Čak posle šetnje kod kuće ne legne nego nastavi da šetka po stanu.
 12. Ciscenje usiju i ociju kod pasa

  3% hidrigen nije uopšte jak. Probaj ga slobodno na sebi. Meni se čini agresivnije sirće - njega se ne bih usudio stavljati u svoje uši.
 13. Ciscenje usiju i ociju kod pasa

  mi u oci nalijemo fizioloski rastvor, pa onda obrisemo vatom. Ali treba paziti da se cisti ka suznom kanalu a na od njega! a zasto cistiti usi? o kojoj rasi je rec?
 14. Mini jorki štenci nega

  greška. molim moderatora da izbrše moj post
 15. Shih Tzu (FCI: 9.5-208)

  Dok se ne javi neko malo iskucniji, ajde da ja nešto napišem. Mi imamo 3.5 mesečnog ši cu-a. Kod nas je evo već 3 sedmice, i pre njega nismo imali psa. Dakle prilično smo neiskusni. Na osnovu ovo malo iskustva mogu reći ovo: ovaj naš se za sad nije linjao. Doduše kad ga češljamo na češlju ostane po malo dlake. Obzirom da su to kratke dlakice, pretpstavljam da je to poddlaka. Ovako malo na nevidjeno (i na osnovi onoga što sam čitao) ne očekujem neko znatnije linjanje. Verovatno je dovoljno da se redovno češlja (a mora se često češljati jer mu dlaka to zahteva) da mi se skine to malo dlake koja bi eventualno otpala sama. Kako će biti na jesene, očigledno je, ne znam. Ali čak i ako se bude linjao (malo) ja se oko toga ne bih mnogo brinuo. Miris je već druga stvar. Naš miriše. tj smrdi. Ili kako god. Verovatno zavisi i od ukusa/mirisa Ali nije to uopšte nije tako strašno. Mislim da večina pasa ima jači miris od njega. Što se tiče tvrdoglavosti pitanje je takvo da ga na njega ne mogu odgovoriti na osnovu svog iskustva, jer ne znam kako je to kod drugih pasa. Ali svejedno, ipak ću napisati naša iskustva. Bilo je incidenata, ali mislim da se naš relativno brzo naučio da nuždu obavlja napolju. Doduše naša situacija je specifična: mi smo ga uzeli sa oko 3 meseca i odgajivač nam je rekao da su ga kućnoj higijeni već naučili. Ali pošto su ga oni imali u kući koja je uvek bila otvorene, a mi ga držimo u stanu na 6. spratu ta i generalno promena je poremetila to što je naučio. Verovanto mu je nešto od naučenog ostalo (recimo sam je na početku odlazio na pelenu da obavi nuždu), pa nam je to olakšalo posao. Da li je generalno tvrdoglav? Iskreno nemam pojma. Čini mi se da jeste malo, ali je i poslušan. I aktivan je, ali voli i da lenčari. Dakle svakakav je , ali sve i svemu - super je