casper2

Members
 • Content count

  74
 • Joined

 • Last visited

About casper2

 • Rank
  Newbie

Recent Profile Visitors

204 profile views
 1. Ne, nije. To je mešanac. Uzeli su ga iz azila i ne znaju tačno koje rase su umešane. Verovanto neki terijer, jer je pun energije, pri tom pitom i uvek raspoložen za igru - uslikao sam ih kad su obojica pali od umora od silne jurnjave.
 2. Da dodam još par sličica: najbolji drugar: konj mi je omiljena životinja kad porastem biću fudbaler
 3. slike najbolje da stavite na imgur (ili neki slicna servis), pa onda dole ubacite kao url u tom slucaju nema problema sa ogranicenjem velicine
 4. Evo da se ja napravim važan i odgovrim, iako skoro da nemam pojma (mi imamo štene tek desetak dana) Za graule je najbolje da pitaš odgajivača. U svakom slučaju odgajivač bi ti trebao dati malo granula kojim je hranio štence, jer prelaz na neke druge treba da bude postepen. A koje granula su ok tu stvarno ne mogu pmoći. Moje sveže skustvo je da je ovaj naš baš slabo jeo kad smo ga doveli. Teško da iko zna da li je zbog promene sredine i odvajanja od mame, vrućina ili promene granula (RC za mamu i štence i RC junior za male pse). Ali taj smanjeno apetit je trajao recimo 5-6 dana. Sad pojede sve iz posudice. Za učenje higijene: opet moej sveže skustvo (olus saveti koje sam dobio ovde): i jedno i drugo. Pelene kao prelazno sredstvo i naravno izvodjenje napolje i svaki put kad to obavi napolju (ili na peleni) pohvala. A unutra "ne" i/ili "fuj", samo kad ga uhvatite na delu. pogledaj ovde: za vise detalja. Zadnje postove na toj temi sam ja stancao jer smo imali različite "problemčiće" u vezi tog navikavanja - mozda ti bude korisno nesto od toga. Za to izlaženje napolje bolje da pitaš veterinara, a verovanto će neko drugi ovde nešto pametnije od mene napisati. Jedino što znam je da je u tom uzrastu važno da se druži sa psima i ljudima što više, a opet ako nije vakcinisan, trebao bi biti u karantinu kao. Taj paradoks ni ja ne znam kako rešiti. Mi našeg izvodimo napolje i trudimo se da ima što više kontakata sa psima, jer mislim da opasnost od besnila nije baš tako velika, a socijalizacija je jako bitna.
 5. hvala za domace zadatke pogledacemo obavezno...
 6. Sad se. čini mi se, postavljas u ulogu pseceg advokata Šalim se malo, naravno Kako da ne razmišljam da nije agresivan i da neće da bude baja, kad je juče naskočio onog duplo većeg ši cu-a u nameri da mu dominira. Ej, bre, beba, a hoće da dominira. Ok, slažem se da je "izjedao" malo prejaka reč, ali ne mogu da se setim drugog izraza. Možda izgrickao. Verovatno je to bolje. Otišao sam kući na pauzu, pa mi je rekla ujeo me ovde i ovde i ovde ... (za jednu nogu, pa drugu, pa stomak, pa ruku... ne sećam se više). Doduše tragovi se ne poznaju, tako da zaista verovatno teško može da se govori o nekakvom napadu i realno liči na igru, a ona pri tom ne zna šta da radi kad počne tako da se igra. Nisam znao da dete uvek mora pod nadzorom da se igra sa štenetom. Nije ona baš tako mala, pa sam mislio da nekad može i sama. Uz to, u toku dana, kad smo mi na poslu, njih dvoje su sami i s njim. Što se tiče škole, neverovatno ali istinoto - baš pre nego sam došao na forum sam googlao o školama u okolini - i meni se čini da bi bilo pametno da odemo bar na jedan kurs. I to verovanto svi zajedno. Sad će biti problem koji da odaberemo, jer ih ima relativno dosta.
 7. Pa i mene brine. Razmišljao sam otvorim novu temu, jer malo po malo to postaje prilično ozbilan problem. Evo baš danas se opet desilo. Deca su osala sama. Ja sam sina zvao telefonom i dok sam razgovarao s njim on ju je napao i izujedao na više mesta. To čini mi se više nije igranje, nego on pokušava da pokaže kako je baja Možda bih mogao da pitam i ovde, ali mi se čini da bi bilo pametno da bude nova tema, jer neko novi ko kasnije dodje, i ima sličan problem lakše će to naći.
 8. Moram dodati, da sam ja tog prijatelja i njegovu malamutku vidjao relativno retko - samo kad odem u rodni kraj. Ali nikad mi nije pomenuo da ima bilo kakav problem sa njom, osim to sa mačkama - kroz smeh . A tad nisam znao baš ništa o psima. Ne znam ni sad ništa specijalno, ali eto, malo sam čitao... Prema ljudima je bila super, a to je ono što je važno. I to prema svima: i velikim i malim i poznatim i nepoznatim. Već sam negde napisao da su mi malamuti i haskiji onako najlepši. Baš zbog toga što si napisao: podsećaju na vuka, a izgledaju pitomo. Ali i pored toga nisam ni pomislio da uzmem nekog od njih, i to iz prostog razloga: za stan su mi psi koji su namenjeni baš tome. Oni koji su namenjeni za nešto drugo nek budu tamo i rade to za šta su namenjeni.
 9. Ne to do sad nije radio. Mada verovatno ne znači ne neće pokušati. Za sad jedino što radi, recimo da je slično tome, je da skoči na ćerkicu, a ponekad je i gricne. Za nogu. Ruku. A najviše vili suknjice Doduše gricka pomalo sve nas, ali ona se najviše uplaši. Nešto mi govori da on oseća da je ona naslabija i najplašljivija. Zapravo uopšte ne sumnjam da oseća ko je kakav i kod koga sme najviše. Mene, recimo, kad pokuša da gricne, ja mu kažem "Ne", on odmah (uglavnom) prekine pa nastavi samo da liže. Ove druge baš i ne prekine odmah. Juče sam čak morao da ga kucnem po glavi da bi prekinuo grickanje ćerkice. Doduše juče je bio malo glockaviji nego pre. Mislim da se promangupisao . Nekako mi se u to uklapa ovo naskakivanje. Sve je počelo od onog "čudnog dana". 'Ajd, možda da pitam i ovo: na komandu: "Arči, dodji!", meni u 90+% slučajeva dodje. Uglavnom dotrči. Ove druge više ignoriše nego što posluša. Još čudnije je to da ga je tu komandu učio sin, a ne ja. Šta bi trebali raditi da pouuzdnao dodje kod svih? Samo ponavljanje i ponavljanje i to je to? Sa nagradom u obliku hrane ili pohvale ili oboje? Ili ima možda neki trik?
 10. Zanimljiva mi je ova tema, ali pošto nemam šta pametno napisati, samo sam je čitam. Nadam se da nije problem da nešto pitam. Povuklo me ovo lepo objašnjenje za pastirce. Zanima me koji je problem sa primitivcima. Problem u smislu težine vaspitavanja. U stvari konkretno me zanimaju malamuti. Oni spadaju u tu grupu, pa pretpostvljam da spadaju u te "primtivce"(?) Objasniću i zašto ovo pitam. Jedn moj prijatelj je imao ženku malamuta koju je dobio na poklon od svog dobroh prijatelja. Ona odvano nije više živa. Koliko ja znam i koliko se sećam on nju niti je školovao, niti išta zna o psima. Ako se ne varam nije je preterano mnogo ni šetao (mislim na to koliko bih očekivao da bi se trebala šetati...), ali je bila divan pas. Ne govorim o fizičkoj lepoti, nego mirna i pitoma. Poslušna i pametna. Kolio znam nije s njom imao baš nikakve probleme. Mačke nije volela, ali to se ne računa, zar ne , ali to je sve. Voleo je on nju i brinuo se o njoj. Tj cela porodica je mazila i pazila. Ali obzirom na poreklo ja bih očekivao da bi njoj bilo potrebno barem 20km na dan šetnje (ok malo preterujem namerno ), a to sigurno ni blizu nije dobijala.
 11. Nema potrebe za izvinjavanje, jer tema je ionako vec zastarela. Sad se može pričati o bilo čemu. Pa da i ja upadnem, čisto, onako iz radoznalosti me zanima nešto: Danas u šetnji (šetali ga sin i žena) sreli jednog ši cu-a. Ako se dobro sećam rekoše mi:15 meseci da ima. Kastriran. Kažu mi malo se njuškali, ali su bili onako pomalo zadržani. I u jednom trenutku Arči njega da izvinete naskoči . Prvo sa strane (mislim ipak je beba, treba ga razumeti ), a posle i od pozadi. E sad mene zanima: kako je ovo moguće? štene od 3 meseca!? Šta on zna bre o bilo čemu?
 12. To "ljubi" nisam do sad čuo i čini se zanimljivo i korisno. Verovanto to može brzo da nauči. Zapravo on već sad to sam radi, samo bez komande: kad počne da me gricka, ja mu kažem "ne", a on odmah počne da me liže, kao da se opravdava: "ma nisam ja hteo da te gricnem, omaklo mi se" A gricka nas sve, samo meni ne smeta i ne bojim se ko ova mala, plus, odmah me posluša i prekine.
 13. Merili smo ga jednom.. 3 kg je imao tad. Nisam razmišljao o merenju iskreno, ali probaćemo, pa da vidimo. Ba tako sam bio planirao: da sutra damo 3 obrok i da pomesamo brikete, meso i supu. jedino sto cemo kolicinu morati odoka da damo jer inih 120 g kojih pise na royal canin junior small dogas kesi mislim da nema sanse da pojede za dan. Plus ne znam kako da ukalkulisem meso u tu jednačinu. Sad se setih da nisam odgovorio: kod odgajvača je dobijao isto RC ali varijantu: "za mamu i špetnce". A nisam odgovorio ni ono za vežbe poslušnosti. Iskreno ni ne znam šta sve spada u te vežbe. Do sad smo ga učili samo da dodje na komandu. I za to je najviše zaslužan stariji sin. Čini mi se da to solido naučio, ali nisam siguran da bi poslušao i u nekoj situaciji sa nekom smetnjom koja mu odblači pažnju. Ja se nisam još trudi da ga išta učim, jer mi se činilo da se još nije navikao. Sad bi verovanto polako trebalo nešto početi. Mislio sam prvo to dodji, pa sedi, lezi. Za dalje cemo videti. Baš danas sam vratio knjige u biblioteku, a u njima je bilo lepo objašnjeno kako se koja komanda uči. Moaću da uzmem knjige opet. Doduše imam i par u elektronskom obliku. Planirao sam da, ako nam ne bude išlo da odemo i u školu. Ja se nadam da ćemo to moći da preskočimo, jer mi je izazov a ga sami učimo.
 14. Granule smo mu davali prvo suve, pa je slabo islo, pa smo natapali u vodi. To je, cini mi se, malo bolje. Sad ćemo mu natapati u vodi u kojoj su se kuvalu unutrasnji ogani, koje smo ostavili u kese, pa cemo pomesati malo s tim briketima. Mislim da su tom mrljavljenju pripomogle ove tropske vrućine. Juče je rashladilo, pa će valjda bii bolje. I, da, sad držimo činuju 20 minuta, pa sklanjamo. Ali on u tih 20 minuta se obično vraća činiji 3 puta. Detetu tako ne bih pustio Njemu za sad puštam - ipak je on još beba . Zato sam mu smanjio na 2 obroka, ali uveče nije ni malo oduševljen, iako bi po mom računu trebao biti gladan ko pravi lav
 15. Opet sam napravio paniku bezevze Evo ga ko nov, tj stari popodne. Kad sam došao s posla, došao lepo da se me pozdravi i mazi se. Kad sam ga izveo u šetnju, živahniji nego ikad. Očigledno je da je ono jareće srculence bilo uzrok svega. Posmislio sam na to, ali nisam mogao da verujem da bi to mogao biti uzrok. Prosto je bio splet puno različitih okolnosti. Hvala vam na trudu i savetima. Pomogli su mi. Što se tiče sirove hrane: to je bio samo taj komad srca i bilo je skroz sveže (pretpostavlam da u srcu ne može bti nikakvih bakterija). A već sam napisao da je to bio savet mog prijatelja veterinara. Ja nemam pojma o isharni pasa, a on valjda nešto zna, pa nisam mnogo pitao. Rekao mi je da uzmem i želudac i skuvam pa mu dajem komad po komad. Da je veći, kaže, savetovao bi mi da mu ga dam sirovog, ali pošto je još mali za svaki slučaj kuvano. A taj želudac i sirovo baš zbog bakterija koje su tamo. Kaže to tako radi vuk - prvo pojede želudac i unutrašnje organe, i to mu, bar tako on tvrdi, pomaže u varenju. A ši cu je, kao što već znate, pola vuk pola lav, a u suštini plišana igračka Verovatno sam pogrešio što to nisma isekao na manje komade. Kad sam duduk Ali nisam očekivao da je ovaj mali još veći duduk pa će to tako da proguta . Ali, u stvari možda nije bio problem veličina, nego samo sirovo meso, jer ipak nije naviknut na to. Pitaću prijatelja, pa ću da vam napišem šta mi je rekao... A što "nećejed"? Sad mu dajemo hranu po obrocima i sklonimo činiju ako ne pojede sve. Tako kao ste mi savetovali. I dajemo mu samo dva obroka, jer vidim da mrljavi i to malo što mu dajemo, pa i pord toga mrljavi i odmiče se i prilazi činiji po par puta u tih 20 minuta koliko ima da pojede. Možda bih mogao da mu uzmem činju čim se prvi put odmakne. A srce je bio taj obrok i dao sam mu ga u činiju. On mrljavi tu hranu te mrljavi. Zapravo ne hranu, nego brikete - mesiku je pokrkao u jednom zalogaju Isto tako i kuvanu iznutricu koju sam mu jutros davao komad po komad iz ruke da ga malo odoborovljim, kao jutarnji obrok. A bio je sav nikakav baš zbog hrane. Kad vidi brikete verovanto u sebi misli: opet ovi briketi