Pitagora

Members
 • Content count

  400
 • Joined

 • Last visited

About Pitagora

 • Rank
  Member

Informacije o profilu

 • Pol
  Male

Recent Profile Visitors

589 profile views
 1. Vreme kada sam postavio temu je na sreću daleko iza nas, problem sa otimanjem tuđe lopte takođe rešavamo, .....da sam znao da toliko voli loptu ne bih mu forsirao druge igračke, dušu bi ispustio za njom. Sada igramo fudbal a interesantno je da je to na njegovu inicijativu bilo. Aport kada sam mu rukom bacao loptu je bio lose urađen I prestao sam to da radim. Sasvim slučajno se dogodilo da mu nogom šutnem lopticu, on otrči , donese, stavi mi pred nogu , izmakne se korak I čeka. Izigrava golmana ili živi zid. Neki put I odbrani, tresne ga loptica, ne buni se....kada ga promašim on otrči po nju I ponovo mi je donese pred noge. Čuva je,neće da je raskomada kao što je ranije radio. Eto, iz igre se iskristalisala nova igra koju je on mene naučio.
 2. Eto, nekada je drzava zabranjivala drzanje koza a sada ih ima i u Bg. Menjaju se vremena , ne samo u Pragu nego i kod nas.
 3. A bas me zanima kako bi se moj gradski ovcar ponasao kada bi video ovcu ! Na letovanju je sada u konje iz skole jahanja gledao kao u svetsko cudo. Na jednog usamljenog je lajao bez zelje da mu pridje. Ovce videli nismo ali mislim da bi postupio kao dete sa sela koje dodje u velegrad, bio bi zbunjen. Inace fazane kojih ima na periferiju pokusava da uhvati, sa jezom nije znao sta ce. Sta mu vredi sto je radni kada ne zna sta mu valja raditi. Jedino da se navuce rukav na neko zivince pa neka grize.
 4. Podseca me na crnog NO a i oni su puni energije i raspolozeni za igru , jedino sto mu rep nije odlakan kao sto bi trebalo kod NO , to me je bacalo u dilemu.
 5. E ti vlasnicki psi neodgovorno pusteni ispred kapije zaista umeju da naprave problem .Juce setam sa psom a kapija otvorena i dva lajavca slobodna, muzjak i zenka, zenka izleti i hoce da mi napadne psa a muzjak juri pored kapije a nesme da izadje. Hodam tako zagledan u pse i pazim da ne ispadne fajt i tako udarim kukom u vlasnikov mercedes koji je bio parkiran na trotoaru i odvalim mu retrovizor. Nesto mi se nije dalo da mu ostavim broj telefona da mi se javi pa da mu nadoknadim stetu.
 6. Caspere, da li je to Archijev najbolji drugar crni nemacki ovcar ili ..... ?
 7. Pa sam si dao odgovor na svoje pitanje. 1000 maraka je mera odgovornog vlasnistva . Neodgovorno bi bilo za neku sicu. Odgovorno je i to sto ipak zovu veterinara, ima onih koji kazu : na psu rana, na psu i zarasla. Inace , kad su stada u pitanju , vise sam u svom zivotu video sarplaninaca nego sto sam ukupno video ovaca , jer i ja sam dete sa asfalta , pa ipak volim tu rasu i volim citati o njima iako ova diskusija nije za ovu temu, slazem se.
 8. Verovao ili ne , mene ovo zanima, zašto je najbolji ?
 9. Ovo mi nije jasno , snage predatora ? Zašto to ima veze sa krupnijim kosturom i krupnom glavom ? Krupna glava je balast, opterećenje , smanjuje izdržljivost, koordinaciju pokreta. Pitovi nemaju krupnu glavu. Znaš li nekog boksera sa teškim kosturom i velikom glavom ? Taj je nespretan u ringu a glava mu je laka meta. Kod dizanja tegova je u redu velika glava i krupan kostur ali za borbu sa predatorima mislim da je to mana. Vučina nije glavonja.
 10. Neee, ne adrenalin. Priznajem da sam pre nekoliko godina gledao te turnire , ono što ima na YT a da nije obrisano i da mi se za to vreme dizao testosteron. Apsolutno razumem mušku populaciju koja to voli. To jeste deo folklora, negde ređe a negde podrazumevano i redovno , ali ako to služi za brušenje pastiraca ? čemu ? ako se oni već među sobom u svojim nadmetanjima bruse ? Zašto ih onda vlasnici guraju u to ? Klađenje ? Zabava ? Testosteron ? Ako će da ga bruse za upotrebu , pa imaju test na vuka, čobani ionako ubacuju vučiju krv u svoje pse pa mogu ponekog vuju i za test odvojiti. Ako Albanci organizuju borbe petlova, za koju upotrebu ih bruse ? Za zaštitu koka od lisice ?
 11. Ako cu da se pravim pametan i da filozofiram (glumim pitagorejsku skolu), pod odgovornim vlasnistvom se moze smatrati i vlasnistvo nacije nad rasom pa se tako nismo udaljili od teme. Savo , lepo si skinuo taj sopski dijalekat, srpsko/bugarski mix.
 12. Da, korpa mu je mnogo gora kazna od mazenja. Nisam ocekivao da cu se kao pocetnik baviti popularizacijom. Daleko sam od iskusnog vlasnika ali me komsije kerusari navode kao pozitivan primer a i deca koja provode raspust na ovim travnjacima imaju priliku da dele prostor za igru sa psima i malim i srednje velicine.
 13. Na ovom forumu su obadjene obe rase, (ili ista rasa pod dva imena ), iscitao sam a nisam postao pametniji. Politika. Karakacani nisu Bugari nego Grcka etnicka grupa, nomadi, koji su stada napasali i na bugarskom delu Stare Planine odnosno Balkana kako se taj venac zove u Bugarskoj i po kojem nasi prostori a i ovaj forum nosi ime. Bugari hoce svoje autohtono, njihov predsednik Bojko Borisov je poklonio Putinu stene bugarskog ovcara kao nacionalno blago. Ako se posmatra glava kao osnovna odlika rase, neku razliku ozmedju te dve pasmine i ne vidim. Memedovic je imao reportazu o tim psima. Udaljili smo se od teme ali kako je Red pokretac mislim da se nece ljutiti jer on voli pastirce a za administratore neznam.
 14. Bugari forsiraju svoje ime i svoju rasu a karakacane su istrebljivali ,narocito u komunisticko vreme za vlasti cica Tose, Todora Zivkova . Karakacanski psi su od pastira karakacana koji su bili u tim krajevima. Poznata je karakacanska ovca. Sada forsiraju bugarsko ovcarsko kuce koje nije isto sto i karakacan mada je svakako bilo i mesanja. Ima o tome dosta na ovom forumu.A da smo se udaljili od teme jesmo. Razlike izmedju bugarskog ovcara i karakacana su mislim nesto vece nego npr. sarac i deltari ilir. Ne bih ja o tome, nisam strucan. A i strucnjaci nisu slozni.
 15. Bugarskog ovcara, profesionalca, sam video na srpskoj strani srpsko / bugarske granice (Stara Planina), geguljao je pored stada sa dvojicom cobana. Njuska, gornju usnu nije imao, videli su se zubi direktno, pokidano u nekoj borbi. Na nas prolaznike nije reagovao. Cobani su vec odmakli pa nisam mogao pitati kako je ostao bez njuske, da li je vuk ,kojih tamo ima , bio razlog ili neki njegov kolega profesionalac. Davno bilo, nije tad bilo mobilnih telefona pa da sam ga mogao uslikati. Znam da se pravi razlika izmedju karakacana i bugarskih ovcara, mada mi se cini da izmedju tornjaka i bugarskog ovcara nema neke krucijalne razlike.