Pitagora

Members
 • Content count

  578
 • Joined

 • Last visited

About Pitagora

 • Rank
  Advanced Member

Informacije o profilu

 • Pol
  Male
 • Lokacija
  Disneyland

Recent Profile Visitors

938 profile views
 1. PREMIL hrana za pse - pitanja i odgovori

  Da neki psi radije jedu salame I konzerve zato što imaju vise vode u sebi jer im je voda psima privlačna ? meni je teško da poverujem u to. Ipak mislim da je to zbog razlike u sastavu. Ne kažem da su te hrane kvalitetnije od granula ali neki psi (moj) ih radije jedu. Što se tiče sadržaja vode, primetio sam da moj pas posle nekih salama nenormalno pije vodu. Tako da sadržaj vlage od preko 60% u salami nije ni blizu dovoljan da mu ugasi žeđ. Rekoh, neke salame hoće, neke neće a isto je I sa konzervama, ipak se tu radi o sastavu a ne o količini vlage. Zamolio sam I za odgovor šta je to što razlikuje granule za izbirljive pse od običnih granula. Ako nije tajna. Žao mi je što nemate u planu da radite salame jer moj pas hoće neke salame koje proizvode prerađivači mesa a čiji se kvalitet najverovatnije ne proverava, kod vas bi, mislim, postojala kakva takva kontrola.
 2. PREMIL hrana za pse - pitanja i odgovori

  Mene zanima razlika izmedju hrane za probirljive pse i druge hrane. Ako ne spada u poslovnu tajnu. Takodje me zanima da li imate u programu meksu hranu, mislim na one salame. Moj pas nece granule ali salame od nekih proizvodjaca hoce a od nekih ne. Predpostavljam da je kod tih salama koje nece u pitanju soja koja je u sastavu. To se i okom moze videti nije potreban pseci njuh. Ali, nakon obroka sa tim salamama koje hoce da jede primetio sam da pije strasno mnogo vode. Dakle, imate li salame u programu a ako ne , imate li to u razvojnom planu.
 3. Sada sam se raspitao, u Šapcu nema registrovanih slučajeva, veterinarka mi reče da je bilo slučajeva u Bg ali kod pasa koji su putovali u mediteranske zemlje. Njena drugarica u Herceg Novom je radila specijalistički o toj bolesti a u CG ima toga. Nije nemoguće da se jednog dana I ovde pojave. Kod mog psa, kaže, klinička slika ne odgovara lašmaniozi. U ovoj drugoj ambulanti, dve veterinarke su ga zajedno pregledale I nemaju ništa osim te staphylococcus intermedius . Ukupno 3 veterinarke nisu našle ništa osim toga. Videćemo. Krvnu sliku ću uraditi na kontrolnom pregledu.
 4. Uf, sad sam malo googlao o toj lišmaniji i deluje zabrinjavajuće, vidim da je ovog leta u Crnoj Gori bilo dosta registrovanih slučajeva. Nismo bili tamo a da li slučajeva ima ovde to ću se raspitati. Pas je bio zaštićen sa nextgard spectra, zar on ne štiti od ujeda insekata ?
 5. Ponovo sam vizitirao novu veterinarku, nisam čekao kontrolu, hteo sam da se i kod nje uradi test na demodikozu i ponovo je bio negativan. Kažu mi da kod tako malih promena , početnih, može i da se ne pokaže ali to ne znači da neće biti. Video sam kod njih u stacionaru psa koji ima uznapredovalu , tu se kažu mi odmah pokaže na testu. Da se ne bi gubilo vreme dali smo mu bravecto, to su mi i tamo predložili jer da je ima sa time bi i bio lečen a s obzirom da mu je vreme da primi uobičajenu zaštitu odlučio sam se za taj bravecto. Terapija natibioticima se nastavlja. Za krvnu sliku i biohemiju ću videti.
 6. Hvala witch. Bio je zasticen sa nextgard spectra a za bravecto cu da pitam novu veterinarku. Prva se bas trudila da nadje demodikozu ali nije, ionako sam nameravao da ga vodim na drugo mesto jer sa prvom nisam bio nesto zadovoljan a bila mi je u komsiluku. U svakom slucaju ce se ponovo testirati mislim i pre nego sto dodje vreme za kontrolu. Neznam da li staphylococcus intermedius moze da napravi takvu stetu na kozi . Meni lici na demodeks ali mikroskop je rekao da nije.
 7. Pitanje za veterinare ili forumaše ako su imali sličan problem. Mom psu opada dlaka oko očiju I na njušci. Primetio sam pojavu pre možda mesec dana ali je bilo slabo izraženo pa nisam obratio pažnju. Kada sam ga pre 2-3 nedelje odveo kod veta posumnjala je na demodikozu , uzela uzorak gledala kroz mikroskom I isključila to. Uzorak je poslat na analize, otkriven staphylococcus intermedius . Kao terapiju je dala 3 inekcije gentamicina I da mažemo sa triderm dok ne stigne analiza na gljivice I parazite. Dok smo čekali rezultate stanje kože se nije popravilo ali se veoma malo proširilo. Svrab I češanje postoje ali u maloj meri tako da ne mogu reći da ga izrazito svrbi. Stigla je analiza na gljivice I parazite I nije pronađeno ništa. Veterinarka reče da smo sada u problemu jer se ne zna šta je I da dođem kod nje da se dogovorimo šta dalje a ona će u međuvremenu da razmisli. Odmah sam otišao kod druge veterinarke, ta je rekla da je 3 dana antibiotika malo da bi se izlečila bakterija na koži , da lečenje treba da traje I možda 3 nedelje, dala je tablete ciprofloxacina I suplementaciju za oporavak kože.i da za 7 dana dođem na kontrolu. Da li neko ima iskustva sa sličnim, na fotografiji je deo na njušci na kojem se proredila dlaka a takođe I ispod njuške . Inače, primetio sam da se veoma često oblizuje a njušku nismo ničim mazali jer bi to verovatno bilo polizano. Fotografije opale dlake oko očiju imam ali je krupan kadar I neće biti baš jasne. Da li je moguće da je u pitanju samo bakterija ? Da li su promene možda alergijske prirode ?
 8. Radni psi VS Izložbeni psi

  Psi sportisti su zdraviji , nemaju poroke , sportom protiv droge.
 9. Razumevanje agresivnog ponasanja pasa

  Pa ni ja bas ne volim da komandujem , kod mene je demokratija, , mada, kad nije poslusao komandu dobio je......jedinicu iz vladanja , da ne kazem , vaspitnu . Odusevljava me vlasnica komsijskog chow , zove ga kuci , on nece , ide svojim putem , ona mu kaze , ako neces kuci stavicu ti povodac , pas menja pravac i polazi kuci , sve samo ne povodac.
 10. Razumevanje agresivnog ponasanja pasa

  To kakav je vlasnik potreban psu odgovarajuće rase ili obrnuto je toliko široookaaaa tema. Bila je na forumu tema o psihologiji pas/vlasnik ali je mislim zatvorena I neaktivna. Može se pričati u slučaju da vlasnik uzima psa kao ljubimca a ako ga uzima zbog radne upotrebe onda tu energija ili psiha vlasnika nije ponder . Postoje testovi za odabir rase, nađoh na netu jedan takav, testiram se bez nekog udubljivanja , dobijem rezultat da je za mene bernardinac a ja imam NO iako najviše volim pastirce koje ne mogu da držim u stanu. Činjenica je da se isti pas različito ponaša kod različitog vodiča. Činjenica je I da jedan vlasnik koji ima 2 različita psa ima različito ponašanje svakog od njih koji žive u stanu sa istim vlasnikom, bila je takva tema na forumu, čovek ima problem sa jednim psom a drugi miran ko riba u akvarijumu. Teško je tu biti pametan I sve I svima ugoditi.
 11. PREMIL hrana za pse - pitanja i odgovori

  Pojavi se na forumu nov član koji reklamira neki švercovani preparat za koji tvrdi da 100% ubija mačiju kugu......, za članove foruma napiše da neznaju ništa , da su u njegovom gradu mnogo bolji stručnjaci pa su se retki osvrnuli na sve to. Posle neuspele reklame se više nije ni oglasio. A neko pokuša zvanično da dobije odziv od forumaša pa dobije odgovore koji ga ismevaju. Moj pas nije na granulama ali bih pozdravio svakog domaćeg-balkanskog proizvođača. Strani proizvođači (ne samo hrane za pse) angažuju marketinške firme za anketiranje tržišta , doživljavam svakakve dosadne ankete putem telefona a ovde proizvođač hoće u direktnoj interakciji sa krajnjim korisnicima da dobije odziv i informacije. Mislim da je to hrabro i da treba fleksibilnije stupiti u dijalog sa proizvođačem. Čast onima koji postavljaju stručna pitanja i ne vređaju.
 12. Razumevanje agresivnog ponasanja pasa

  Popraviću to. Večeras smo imali priliku. Dok smo bili na livadi imali smo publiku. Neka osoba sa retriverom nas je baš duo gledala. Zagor je bio u radnom modu i nije ni obraćao pažnju na njih Kada je fokusiran na mene i alatku ne primećuje ništa , ni pse , ni topovske udare koju su neka deca bacala ne tako daleko. Ali, mora i on nekada dobiti voljno i nemogu ni ja stalno da ga animiram. Posle sam ga vodio pored ograda gde ima pasa koji bi lajali na njega i prolazili smo mirno.
 13. Razumevanje agresivnog ponasanja pasa

  E to sam primetio , da noću zagleda sve koji nam dolaze u susret dok po dnevnom svetlu ne obraća pažnju. A impulsivan jeste, imam utisak da je poput malinoe. Noge su mu brže od pameti. Jeste, hteo sam da pitam , pošto je već bilo reči o njegovom rukavu , da li to možda nije uticalo, mada , rekoh , počeo je da pokazuje narav pa sam ga zato vodio da grize markiranta da to bude koliko toliko pod kontrolom i na komandu a ne na divljaka. A to sa komšijskim kucovom iza plota ? Pa svaki dan neko na Zagora laje sa druge strane plota. Ne mogu baciti krivicu na taj događaj , jeste da mu je taj markirant tada vikao "kolji" , ali , teško žabi u vodu skočiti ? P.S. Iz kafane sam se uvek vraćao sam. Nije me podsećala ni vraćala žena pa neće morati ni Zagor . Tako vežbamo komande mesto , čekaj .
 14. Razumevanje agresivnog ponasanja pasa

  Da, i kesa na vetru je razlog za njegovu uzbunu . Ljude nije napadao. Markiranta ne računam u čoveka . Komandu dođi , radi, vodljiv je , ali nije voljan da dođe ako je već pojurio za psom. Na tome radimo. Više ne juri tuđe lopte, to smo uradili.
 15. Razumevanje agresivnog ponasanja pasa

  Ne nego je pušten ,noć, odjednom pojuri nešto, događalo se tako da pojuri mačku, jednom prilikom je tako napao cigle na zemlji naslagane koje su ličile na sklupčanu mačku, pre neko veče je pojurio kao ispaljen a ispostavilo se da je bila kanta na livadi.