snatch

Members
 • Content count

  296
 • Joined

 • Last visited

About snatch

 • Rank
  Member

Informacije o profilu

 • Pol
  Female
 • Lokacija
  Beograd

Recent Profile Visitors

835 profile views
 1. Po tom prvom standardu bul terijera sa kraja 19. veka postojao je limit za težinu za razliku od današnjeg standarda. Ne mogu sad da nadjem tu knjigu, pa ću možda koje kilo pogrešiti, ali čini mi se da je po prvom standardu težina bul terijera bila ograničena od 15lbs do 45lbs (znači od nekih 7 do 20 kg). Tadašnji bul terijeri su zbog razlike u težini na izložbama bili razvrstavani u nekoliko težinskih kategorija. Pretpostavljam da je bilo toliko varijeteta u težini jer su se koristili i za borbe. Nešto slićno kao današnji APBT, ima pasa nešto preko 15 kila, a ima ih i od 25kg i više. Tih mini bulova je bilo od početka, ali su kasnije izbačeni iz standarda. I dalje su postojali, ali nisu bili neko vreme priznati. Kažeš da nema smisla da je za jamarenje, jer za takav lov ima rasa, da može da bude downsized kućni pas. U ovoj temi i treba da se raspravlja o promeni namene da bi psi imali neku radnu svrhu. Pošto su borbe pasa zabranjene, a i odavno to nije rasa za borbu, što da nema neku lovnu namenu, ipak je to rasa koja je više terijer nego bul. Pa makar lovio pacove i ostale štetočine po imanju. Ne mora cela rasa, ali da ima lovnih linija. Sigurno ih i ima samo u malom broju pa ih je teško pronaći.
 2. Što? Mini bull zbog veličine može da se koristi u lovu kao jamar, pravi terijer. On je isti kao i standardni bull samo su u selekciji birani manji primerci.
 3. Nisam platila taksu jer mi je pas 2014. godište, nisam ni dobila rešenje jer je taksa ukinuta. Što se tiče njuške, već sam pisala na drugoj temi o tome. Još od prvog zabeleženog standarda bul terijera, koji je izdao prvi Klub bul terijera osnovan 1887. godine, teži se ka down face-u. Evo izvukla sam deo o glavi iz tog prvog standarda: “Head: The head should be long, flat and wide between the ears, tapering to the nose, without cheek muscles. There should be a slight indentation down the face without ‘a stop’ between the eyes. The jaws should be long and very powerful, with a large black nose and open nostrils. Eyes small and very black, almond shape preferred. The lips should meet as tightly as possible, without the fold. The teeth should be regular in shape and should meet exactly; any deviation such as ‘pig jaw’ or being ‘under-hung’ is a great fault.” Iako se od početka standardom težilo down face-u, prvi bul terijer koji je imao glavu bez stopa je bio Lord Gladiator oštenjen 1917. ili 1918. godine (nisam sigurna). Ovo je slika Lord Gladiatora: Dakle, glava bul terijera nije nova estetika, već je stara 100 godina. A što se tiče 40+ kilaže kod bulova, ta priča se slično razvijala kao i kod 40+kg amstaffova.
 4. Za bulove od zglobova mislim samo patela da se traži. Ja bi to pooštrila još ... Mada ako se obrati pažnja na sudijske opise kretanja na kvalitetnim specijalkama, po tome može dosta da se zaključi i bez snimaka.
 5. Da, ali tu bar postoji pasminski klub koji izdaje zdravstvene sertifikate, a i koliko sam razumela vodja uzgoja odredjuje bar koji mužjak sme da pari. A na češkoj izložbi možda ne bi prošla ni sa četvorkom. Lepa je ona meni, ali svesna sam koja su njena odstupanja od standarda. U Srbiji sve bar pomalo da se pooštri, pa bilo bi nekog pomaka.
 6. Ovo kod nas je katastrofa. Svako selo i livada ima svoju izložbu. Ja imam ženku bulterijera koja ima problem sa alergijom i zglobovima. To se na njoj ne primećuje jer je dobro održavam. Ja mogu opušteno da je izvedem na izložbu da je ocenim, lepa je, u terijer je tipu, nije u tipu koji se preferira na izložbama, ali prošla bi makar sa četvorkom, mada na većini livada bi dobila i peticu. Njen rodjeni brat, koji je isti ona je ocenjen peticom na jednoj izložbi tako da eto. Znači ja da hoću mogu opušteno da naštancam bar jedno leglo sa potencijalnim alergijama i problemima sa zglobovima i da kučići dobiju pedigre u Srbiji. Stvarno nekim kinološkim savezima treba zabraniti izdavanje rodovnika (ako treba i izbaciti ih) dok ne pooštre kriterijume uzgoja i izložbi.
 7. snatch

  PREMIL hrana za pse - pitanja i odgovori

  Molim Vas da više ne komentarišete broj postova pojedinih članova foruma. Ti postovi nisu samo puki broj, već iza tog broja postoji i koristan sadržaj. Neki članovi foruma koji mnogo znaju o psima su izdvojili svoje vreme, uložili trud i imali dobru volju da podele svoje znanje sa drugima. Pomogli su mnogim početnicima da reše probleme koje su ovi imali sa svojim psima. Ja lično sam mnogo naučila iz mnogih njihovih postova i zahvalna sam im na tome. Čitala sam i dosta literature o psima, ali uvek je korisno kada naučiš nešto od čoveka koji ima više znanja od tebe.
 8. snatch

  pas čuvar - molim za savet i pomoć

  Nikad nema potpune garancije zdravlja, ali prilikom biranja sledećeg šteneta gledaću da rizik svedem na minimum. Time što ću uzeti štene iz zemlje koja ima stroža pravila uzgoja, donekle ću smanjiti rizik. Ovde nema nikakvih pravila. Gledaću i da je odgajivač što transparentniji vezano za zdravlje (zdravstveni testovi) i dugovečnost pasa koje drži. Naravno pogledaću makar majku uživo, a ako je moguće i što više ostale rodbine jer planiram da zapucam po štene, a ne da mi ga šalju. Ako neki od predaka budu imali rezultate u psećem sportu ili položene neke lovne ispite to će biti dodatni plus.
 9. snatch

  pas čuvar - molim za savet i pomoć

  Pitala sam jer i ja sam uvek htela samo sjajnog drugara koji je uz to i zdrav. Sjajne drugare jesam dobila, ali sa većim ili manjim zdravstvenim problemima. Zato ću sledeće štene, kad bude došlo vreme, potražiti u nekoj zemlji gde ima više definisanih pravila vezano za to kakvi psi se mogu koristiti za priplod i gde su zdravstveni testovi pasa koji ulaze u uzgoj pravilo, a ne izuzetak. Ti imaš mnogo više iskustva sa psima i znanja od mene i verujem da ćeš pronaći psa po tvojim kriterijumima i u Srbiji. Naravno za lovne pse je bitno i to da li su preci radni. Ja, pošto sam dva puta pogrešila, osim što ću verovati svojim očima i znanju (koliko je-toliko je), prvenstveno ću gledati crno na belo (zdravstvene testove), a onda sve ostalo. Gledaću i da su bar neki od predaka radni (da su se dokazali u sportu ili lovu), koliko to bul terijeri mogu da budu jer trenutno nemaju jasno definisanu namenu.
 10. snatch

  pas čuvar - molim za savet i pomoć

  Savo, jesi li razmišljao o nabavci šteneta iz inostranstva? Sigurno si u toku u kojim državama postoji kvalitetan odgoj setera gde su jasno definisana pravila odgoja. Možda je bolje i da malo sačekaš, ali da uzmeš štene koje će zadovoljiti tvoje kriterijume. Ja sam se sa bul terijerima u Srbiji dva puta opekla. Prvi put nisam ništa znala o bolestima u rasi, a drugi put sam mislila da sam mnogo pametna, a i žurilo mi se. Ova moja bulkica, super je kuče po karakteru i temparamentu, ali brate, non stop joj nešto fali, svaki čas smo kod veterinara.
 11. snatch

  Otrovan pas

  Ova moja sve živo napolju hoće da stavi u usta i zato sam još otkako je bila štene navikla da zveram u zemlju. Zbog toga je noću ne šetam tamo gde može nešto da pokupi, jer ne vidim. Noću samo džoging, stazom u obližnjoj šumi, pored mene kasom na povocu, a ako ne idemo u šumu, onda noću samo da obavi fiziološke potrebe i kući.
 12. snatch

  Kondicija pasa

  Da, zaboravila sam da kažem u nekim optimalnim godinama ili približno optimumu i čoveka i psa.
 13. snatch

  Kondicija pasa

  Ja sam pričala o džogingu koji je te brzine da pas srednje veličine uz vlasnika koji džogira ide sporim kasom. Ako pas srednje veličine koji nema spljoštenu njušku, ne može da izdrži 5km sporog kasa, na normalnoj temperaturi vazduha, onda definitivno ima velikih problema sa zdravljem. 8km džogiranja (sporog trčanja) za bilo kojeg zdravog čoveka je smešna distanca. Svaki zdrav čovek posle par meseci treninga može da se istrenira da prelazi tu distancu opušteno.
 14. snatch

  Kondicija pasa

  Šta konkretno nije tačno od ovoga što sam napisala: - da je moguće da su ti psi imali srčanih problema? - da psi sa spljoštenom njuškom mogu imati problema ako trče sa vlasnikom koji džogira? - da male rase ne mogu da isprate džogiranje vlasnika? Ne vidim da je iko ovde uporedjivao ko može duže da trči, čovek ili pas. Pominjan je džoging (najsporije trčanje s noge na nogu malo brže od brzog hoda) gde ljudi obično prelaze izmedju 5 i 10km. Moj recimo najduži džoging koji sam jedno vreme upražnjavala je bio krug oko Ade oko 8km. Ultra maratonac pretpostavljam da može da izdrži da trči duže od bilo kojeg psa, a lovački pas može sigurno da izdrži duže od mene i tebe. S druge strane, ja npr. mogu da izdržim duže od prosečnog mopsa (bar se nadam).
 15. snatch

  Kondicija pasa

  Pod tim da bi terijeri pre crkli nego stali, ne mislim na atletske predispozicije, nego na to da imaju taj izražen nagon za plenom, kao bik kad vidi crvenu maramu, padne mu mrak na oči i vidi samo plen npr. lopticu, kobasicu ili koji god drugi rekvizit. Zato mislim da vlasnik koji trenira svog terijera, mora da ima meru, da ga ne preforsira. Naravno, nisu ni svi terijeri isti, neke jedinke imaju više, neke manje izražene nagone kao i kod svih drugih grupa pasa. Neki od tih AST-ova koje vidjaš možda bi se i pokazali u treningu kad bi imali vlasnike koji bi im omogućili adekvatnu fizičku aktivnost. Opet sve zavisi od vlasnika.