Sava

Members
 • Content count

  1231
 • Joined

 • Last visited

4 Followers

About Sava

 • Rank
  Hero Member

Informacije o profilu

 • Pol
  Not Telling
 • Lokacija
  Zvezdara
 1. Vakcinacija

  Gde nađe tih 16 nedelja? Koliko vidim stoji " Konkretno moje stene je vakcinisano prvi put sa dva mjeseca i to petovalentnom vakcinom.Veteriinar mi je rekao da ga dovedem za mjesec dana na revakcinaciju.". To bi značilo da je sve u protokolu tako da bi mogla i treća ako negde ne grešim u računici.
 2. Vakcinacija

  Svi moji psi su bili vakcinisani dva puta. E sada, kažu da su virusi mutirali i bla, bla, uglavnom da ti savest bude mirna ja bih odradio i tu treću vakcinu
 3. Stene grize sve sto stigne

  Da, moja poslednja keruša je svoje oduševljenje igranjem iskazivala užasnim glasovima koji su ponekad zbunjivali i pse sa kojima se igrala pa zastanu i tumače je. Mada, gledam sliku koju si objavila ova tvoja zver samo što ne otkine nogu rota !
 4. Stene grize sve sto stigne

  @MilicaD Pročitaj još jednom sve što ti je Tuncay napisala, njeni saveti su odlični. Štene je beba i mora da gricka, to je posao beba! Samo ću da dodam kako imam stav da sve što je na podu vlasništvo je psa. Zato sve vredno podigni ili skloni negde, a po podu pobacaj svuda po stanu gomilu igračaka, loptica i slično što štene može da gricka kada god poželi. Moji su obično voleli kožne papuče koje sam u tom trenutku imao i to sam im i davao da izgrickaju i kasnije nisam imao nikakvih problema sa tim, nikakvu štetu mi nisu pravili. To "kasnije" je drugi par cipela p aćemo o tome kada dođe red na to.
 5. Rotvajler stene - 2 i po meseca - ishrana

  Ajde stoti put da ponovim: naši veterinari (za razlikuod zapadnih) ne uče skoro ništa o ishrani pasa, ishranom prvenstveno stoke se kod nas bavi Poljoprivredni fakultet. O ishrani uvek pitaj iskusne odgajivače, posebno one za koje znaš da im psi izgledaju dobro i da su dugovečni. Veterinare pitaj za bolesti, to je njihov fah. Naravno, znaju i veterinari, nisu oni baš duduci za ishranu, ali po pravilu preporučuju samo suvu hranu, samo retki će da ti predlože jelovnik sa svežom hranom. Na povodac psa moraš da privikavaš, malo po malo i sasvim nežno. Ako ga tako vodiš na nešto lepo (šetnja napolju recimo) jako brzo će da se privikne, za dan-dva. Znam da veterinari preporučuju i tu tkzv. booster vakcinu i izvođenje tek posle nje, ali ja sam izvodio posle druge. Naravno uvek budi oprezna i pazi gde psa vodiš. Pogrešno je shvatanje da pas ne sme da se sruži sa drugim psima neko vreme jer virus može da pokupi i na drugi način recimo sa trave ako je neki zaraženi pas ispustio slinu nešto ranije. Biraj pouzdanije terene gde nema đubrišta u neposrednoj blizini, idi malo dalje od zgrada gde je manje pacova i uličnih pasa koji su najčešće tamo gde ima nekakve hrane - čitaj đubreta.
 6. Vakcinacija

  Za oko mi je zapelo da su sve ovde predložene vakcine žive. Poučen nekadašnjim lošim iskustvom sa živim vakcinama pomalo sam odbojan prema njima iako živim u ubeđenju da su napredovale (valjda!). Nekadašnje žive vakcine su po pravilu bile američke i sa Torlaka i poprilično pasa je uginulo od njih. Sada ne mogu da ulazim u to kako su donete ovamo i kako su bile uskladištene jer viđao sam i ljude kako prodaju vakcine na izložbama po jakom suncu, a znamo da se čuvaju na prilično niskim temperaturama! Nadam se da sada svi veterinari nabavljaju vakcine direktno od uvoznika koji imaju obavezu da ispoštuju sva pravila transporta i uskladištenja. Nažalost, slab dotok novca i veterinare tera da se snabdevaju iz raznoraznih izvora. Poslednja keruša mi je vakcinisana Nobivacom (dve vakcine) i počeo sam da je izvodim pre isteka vremena "karantina" i srećom sve je prošlo kako treba.
 7. Vakcinacija

  Kazak, niti sam ironičan niti se sprdam. Naprotiv, tebe sam zapazio odavno kao znalca i zato te poštujem. Sa jedne strane bitno je da se podatak ispravi jer nisu svi dovoljno upućeni. Što je najgora ja nisam dovoljno upućen jer se psi retko vakcinišu pa se neke stvari i zaborave kao što se brzo zaboravi i prehrana štenadi ako nisi odgajivač koji ih ima stalno. Interesantno da sam za vrlo malo vakcina pronašao uputstvo za primenu na netu i nisu identična u pogledu vremena. Lično želim da što više skratim vreme između vakcina, ali da naravno sve ostane u okviru predviđenog. Uzgred, nije mi sasvim jasno zašto se kombinuju proizvođači!? Za sada doduše nisam dovoljno ušao u materiju, ranije se uvek poštovalo da bude isti proizvođač do kraja.
 8. Vakcinacija

  Nisam baš najbolje razumeo ov za 2 dana razmaka između vakcina. Da li to znači da u okviru 6 dana mogu psu da dam sve tri doze? Upravo sam pročitao za jednu belgijsku vakcinu da se daje u tri navrata, prvi put u uzrastu 6-8 nedelja pa onda na tri nedelje razmaka još dve.
 9. CACIB Natalinci 2018

  Ovo sam rekao: upravo sada (08:54) otvorim prvu stranicu "all activity" i od 25 naslova tema 21 se odnose na najave izložbi, dve su komentari na jednu ptoteklu izložbu i SAMO DVA naslova se odnose na konkretne teme o psima!!!
 10. CACIB Natalinci 2018

  Jedan od bitnijih razloga je i mnoštvo svakakvih izložbi. Forum pratim putem RSS-a i tako se lako vidi da je po pravilu bar polovina tema najava kojekakvih kinoloških manifestacija. Konstantno je tako. Na prvi pogled to izgleda dobro, ali to dovodi do vrlo lakog sticanja titula. Mnogo manifestacija je i prilika za mnoge malverzacije i to ne samo kinološke prirode. Nekada je velikih izložbi bilo 5-6 godišnje u onoj tkzv. velikoj Jugoslaviji. Ljudi su se spremali za te izložbe mesecima, a konkurencija je bila najjača moguća. Jeste, bilo je i tada nameštanja, ali mogućnosti za to su bile manje. Čuvena je istinita anegdota za jednog sudiju i jednog izlagača čija imena neću pominjati jer su obojica pokojni. Uglavnom na izložbi u Temišvaru sretne sudija izlagača i kaže mu "pa gde si ti čoveče, ja sinoć večerao za CACIB-a" ! Ovo je zaista istina koju sam čuo iz prve ruke.
 11. CACIB Natalinci 2018

  Nije jednostavno prokomentarisati napisano. U zemlji u kojoj je školstvo neozbiljno, privreda na nivou 50-tih, u kojoj su "Parovi" glavna obrazovna emisija itd. praktično je nemoguće očekivati ozbiljnu kinologiju. Prvi put sam to shvatio krajem 90-tih kada me je drugarica zamolila da izvedem njenog dalmatinca na ocenjivanje. Otišli smo u neko selo blizu rumunske granice koje eto nisam zapamtio ni kako se zove. Kada smo stigli nisam mogao da verujem svojim očima, stižu odgajivači sa prikolicama i specijalnom opremom. Pazi, za mene potpuno smešna izložba sa beše 200 pasa, a "velikani" eto ih! Tada sam shvatio koliko je ljudima važno samo da jure ocene i titule, a nebitan je stvarni kvalitet. Nikada nisam izlagao na CAC izložbi, to mi je nekako bilo "ispod časti" da se tako izrazim. Sada se recimo srećem sa težinom zadatka da pronađem sebi pristojnog setera. Ispao sam iz štosa i raspitujući se došao do zaključka da se najveći deo odgajivača odlučio za komercijalu, trailer varijante koje mogu da prodaju napolje i to je sve. Napredak rase, ma baš ih nešto pa briga. Srećom uvek postoje ti malobrojni zaljubljenici u rasu koji se trude da ipak izbace neki kvalitet mada seter nije nešto popularna rasa pa je takvih zaista malo.
 12. CACIB Natalinci 2018

  Možda si ti i u pravu. Nemoj da zameriš, ali u takvoj sam situaciji da nemam vremena da pretražim kompletnu dokumentaciju o slučaju koji sam pomenuo. Na brzinu sam pronašao dopis koji je JKS uputio KS SR Hrvatske br. 88/3 od 20.05.1986.g. u kojem se vidi da se govori o povredi čl.80. st.3. Pravilnika JKS o stručnom radu jer je ocenjivao pse koji su iz njegovog legla. https://i.imgur.com/92n8tcG.jpg Zbog pijeteta prem pok. Šignjaru hoću samo da istaknem da se radi o kulturnom i obrazovanom čoveku kojem ova situacija sigurno nije bila potrebna i ja njemu lično ni tada ništa nisam zamerao. On je zapravo verovatno nedovoljno razmišljajući ušao u ovaj posao i prihvatio poziv za suđenje na ovoj izložbi. Nas dvojica smo se kasnije iste godine sreli na svetskoj izložbi u Beču i o svemu lepo ispričali i u potpunosti razumeli. Proveli smo prijatan dan, međusobno se islikali i kasnije i razmenili fotografije.
 13. CACIB Natalinci 2018

  Ja sam prvi put izlagao 69-te na smotri u Beogradu. Ne sećam se da sam imao nekih problema pre 80-tih, ali ruku na srce nisam ni imao psa za vrhunski domet, a bio sam klinac pa mi sve to nije ni bilo bitno. Bio sam presrećan kada mi je pas na IV međunarodnoj izložbi u Beogradu 1971.g. osvojio Prvaka Beograda jer je to zaista bila neverovatno velika izložba sa oko 1.000 pasa u gradu koji je u to vreme imao oko 600.000 stanovnika! E sada što se tiče kafanske atmosfere u ringovima nagledao sam se svačega. Pre svega mnogo neznanja i zbunjenosti. Mnogo više me je pogađalo neznanje nego nameštanje jer sa neznalicom teško je izaći na kraj. Koliko da pomognem sve što radite radite pismeno, važno ja da ostane trag. Onaj kome ste se obratili pismeno dužan je i da vam odgovori pismeno. Ako je međunarodna manifestacija u pitanju, a savez ne odgovori u zakonskom roku (verovatno 60 dana) možete vaše pismeno da prosledite i direktno FCI i zatražite njihovu intervenciju. Budite sigurni da savezu neće biti ni malo prijatno ako ih prozovu ovi "odozgo". .
 14. CACIB Natalinci 2018

  Pa da, normalno, naravno da mogu objektivno da sagledam detalje građe i karaktera psa u skladu sa standardom. Kada se dodeli ocena "odličan" znači da pas ispunjava sve uslove iz standarda, sve preko toga je stvar sudijskog ubeđenja. E tu bih bio subjektivan, svakako sam na tu situaciju mislio kada sam napisao da bih bio subjektivan. Razumem u potpunosti iako nisam bio u Natalincima. Ne mislim da je bila ova situacija, ali sa druge strane često mi se dešavalo da sudi sudija kojeg dugo nisam video pa onda ne odolim i dozvolim sebi da uđem u ring i pozdravim ga. Ne, nikada to nisam radio za vreme dok ocenjuje već sam gledao da to bude u nekoj kraćoj pauzi. Samo kratko i odmah napolje. Nikada nisam ulazio u ring u kojem sam izlagao.
 15. CACIB Natalinci 2018

  KSJ je 80-tih još uvek bio uvaženi član FCI i kao takav je imao u svemu usklađen pravilnik sa FCI propisima, tačnije to je bio praktično prepisani FCI pravilnik. Na osnovu toga u to vreme je bilo kako sam napisao. Imam u svojoj arhivi tu presudu. Što se poslednjeg dela tvog komentara tiče pretpostavka je da setere poznajem malo bolje od tebe, ali tipovi se menjaju vremenom pa su tako 60/70-tih bili jedan tip, 80-tih drugi, a posle 90-tih taj tkzv. savremeni tip. Za mene su jedino ispravni stariji tipovi i ovi novi kod mene ne prolaze. Prema tome bez obzira na iskustvo i što sam savremenik svega toga moja slika idealnog setera je takva kakva je i ne mogu i neću da je menjam. To je subjektivnost, naravno. To bi mi bila teškoća da sam sudeći sudija, a velika teškoća je već i da nabavim psa jer tačno znam šta tražim, a to danas teško nalazim jer je komercijala uzela svoj danak.