Sava

Members
 • Content count

  1126
 • Joined

 • Last visited

3 Followers

About Sava

 • Rank
  Hero Member

Informacije o profilu

 • Pol
  Not Telling
 • Lokacija
  Zvezdara
 1. PREMIL hrana za pse - pitanja i odgovori

  Chow se baš dobro uklopio u ovu aristokratsku fotografiju, sviđa mi se ! Uvek se setim koliko je svetski poznatih bogataša testamentom ostavilo svu svoju imovinu psima! Njihov svet, njihova stvar!
 2. PREMIL hrana za pse - pitanja i odgovori

  Vidiš, otvorila si mi oči u vezi vode! Nikada o tome nisam razmišljao jer lično još od detinjstva ne pijem vodu sa česme, isključivo kiselu koliko god da je to dobro ili loše. Psu naravno dajem česmovaču i menjam je 200 puta dnevno iako bi trebalo da je bolje da odstoji. U vezi kostiju si me zbunila. Učen sam da psu starijem od 5 godina ne treba davati koske. Ja to ne poštujem i dajem i dan danas, doduše umereno, ali svakodnevno. Ne branim joj ni na ulici da uzme kost ako nije pileća. Hrskavicu kao desert dobija od prvog dana tri puta dnevno. Velika juneća kost je ipak preveliki zalogaj za psa u ovom uzrastu, a moja ne ume da stane. Boldovao sam tvoj poslednji pasus da ne stavljam ono +1. Naravno kada govorim o prirodnoj ishrani mislim na maksimalni kvalitet jednako kao što se govori i o granulama.
 3. PREMIL hrana za pse - pitanja i odgovori

  @PREMIL Dodao bih još jedno pitanje. Kako ste proizvođač ove hrane više od 20 godina da li ste radili bilo kakvo istraživanje u smislu uticaja na životni vek i kvalitet zubala kod pasa? Moje lično zapažanje gledajući godinama pse iz okruženja je da psi na prirodnoj hrani žive nešto duže i imaju manje problema sa zubalom.Primera radi vidim da mnogr pse na granulama vode na redovno čišćenje kamenca, a neki su i zgubili neke zube. Mojim psima to nikada nije rađeno i svi su uginuli sa kompletnim zubalom. Samo juneća kost za izbeljivanje, ništa drugo nisam koristio. Sadašnja keruša ima sve zube, zatupljene canive i nešto plaka što je normalno u 13-oj godini, a tako staroj ne dajem joj više juneću kost. Ponovo napominjem da je ovo samo lično zapažene u okruženju i nije nikakvo stručno istraživanje. Zbog teške bolesti bliskog člana porodice zaista nemam ni vremena ni volje da nešto istražujem po netu pa bih bio zahvalan na kratkom komentaru.
 4. PREMIL hrana za pse - pitanja i odgovori

  Apsolutno si u pravu. Uvoznik ima obavezu da pri carinjenju obavi sanitarni, veterinarski i fitopatoloski pregled robe i to se zaista radi. Proveravaju se one karakteristike koje je naš zakonodavac predvideo, ne sve. Pa da te podsetim na svinjsko meso i onaj virus lažnog besnila koji nije opasan za ljude, ali je poguban za životinje i zato nije predviđen kao stavka za proveru.
 5. PREMIL hrana za pse - pitanja i odgovori

  Iskoristitio sam vaš odgovor jednom forumašu kao lajt motiv za moja pitanja. Više puta sam se na ovom forumu definisao kao protivnik neprirodne ishrane i zbog toga se nikada nisam preterano interesovao niti dublje ulazio u suštinu dehidrirane hrane. Svejedno, vrlo sam ljubopitljiv i rado bih svojim očima video proces proizvodnje jer sam neverni Toma. Nažalost daleko smo. Doduše Kovin nije na kraj sveta, ali nije mi ni usput. Na fotografiji vidim automatsku liniju za preradu kao i silose. Voleo bih da vidim makar fotografiju sirovaina koje koristite na toj liniji. Takođe bih primera radi voleo da znam i šta znači recimo "min. 26% meso i mesne prerađevine" u large hrani. Zanima me koje su i kakve to mesne prerađevine koje računate u meso. Kod mnogih hrana samo stoji (na sajtu, ne znam na kako je na vreći) "meso i mesne prerađevine" bez isticanja količine i vrste. Ja svom psu dajem daleko veći procenat najkvalitetnijeg mesa čiju vrstu menjam na svakih par dana, ostalo su prirodni dodaci u vidu povrća, testa, žumanca, pirinča itd... Kod uvoza hrane za pse prilikom carinjenja radi se obavezno uzorkovanje i odgovarajući pregled, a trebalo bi robu da prate i certifikat o poreklu i certifikat o kvalitetu i pri tom roba mora da zadovolji zacrtani domaći standard da bi se odobrio uvoz. Kod uvozne hrane je veliki problem kod kupovine u rinfuzu jer prodavci jedan džak ubace legalno, a još pet iz sive emisije nabavljenih i skladištenih ko zna kako i gde i sa ko zna kojiim rokom trajanja jer tako više zarade. Ne znam kako se to radi kod domaćeg proizvoda, ali sam sasvim siguran da je proverena i odobrena specifikacija. Zanima me ko i koliko često vrši kontrolu kvaliteta kod nas, konkretno vaše hrane? Mislim na zvanične organe, a vaša firma interno to verovatno radi dosta često. Vidim i da ste uvoznik Josera hrane. Koristim malu količinu Festivala i u nedostatku sam jednom prilikom uzeo Premil, ne sećam se koju verziju Prodavac me je uveravao kako je to jako dobro sa velikim udelom mesa itd. Moja je to malo mrljavila u početku, kasnije odbila pa sam gotovo sve bacio uličnim psima. Rekao bih da je pomalo pogrešan stav da "Konkurencijom ne želimo da se bavimo,niti da se poredimo sa njima". Morate. Radio sam u jednoj od najvećih i najjačih firmi u Jugoslaviji i odlično naučio da konkurencija ne postoji, samo moraš biti bolji od drugih. To ne znači da konkurenciju treba zanemariti, itekako treba pratiti svaki njihov korak da ne bi ste zaostali.
 6. PREMIL hrana za pse - pitanja i odgovori

  Evo danas sam ubacio baterije u moju elektronsku narkomansku vagicu i u nedostatku droge stavio sam otprilike količinu Josere koju dajem osu i iymerio neto vrednost od 25.6 grama. Eto, to je približna količina koju pojede kada hoće, a sada po hladnom vremenu hoće.
 7. PREMIL hrana za pse - pitanja i odgovori

  Nade, nije vredno pažnje ni truda. Prvo, polazna osnova nije tačna jer je citat izmišljen. Granule pas guta, to sam napisao. Uzgred, pljuvačka psu služi da omekša hranu i lakše usitni i tako je odvede dalje u želudac. Najbolji primer za to su iole veće kosti. Lako je primetiti da je kost na delu koji jede omekšan i pomalo da kažem želatinast, a to je to o čemu sam pisao. Još lakše se to vidi na onim veštačkim kostima iz pet shopa. Isto pas radi i sa većim komadima hrane. Siguran sam da si o tome učila, a i bez toga je to lako primetiti kod svog psa.
 8. PREMIL hrana za pse - pitanja i odgovori

  To čak i nije veliki problem jer sam moju navikao i na sirovu hranu, a kasapnica imaš praktično u svakom selu, dodaci nisu problem. Glavna ideja mi je bila da ću možda jednog dana morati da joj dajem neku od onih medicinskih hrana, ali se nadam i verujem da neću. U tom slučaju takođe bih najverovatnije išao na pažljivo biranu prirodnu hranu, ali ipak da ne prejudiciram stvar, samo sam razmišljao poprilično unapred. Prednost prirodne hrane je i u tome što pas žvaće, a suvu uglavnom samo proguta. A svi znamo vezu između žvakanja i pljuvačnih žlezda. Koliko da pomenem slučaj od pre par nedelja. Jedno veče tokom šetnje ugazim u produkt suve hrane i to je bilo nešto užasno! Izrazito lepljivo i razvlačilo se kao žvaka, uopšte nisam mogao da očistim cipelu iako sam strugao o travu onoliko. A smrdelo je neverovatno i smrad se nije smanjio ni sutradan jer sam takav morao da uđem u kola. Nikada tako nešto nisam doživeo kod svog ni kada znam da ima problema sa stomakom i čime god da je hranim. Edit Morgan
 9. PREMIL hrana za pse - pitanja i odgovori

  Uf, ne znam zašto si meni namenila ovaj post, biće da nisi pažljivo pročitala moj. Ja sam veliki protivnik te suve-veštačke-hemijske, nazovi je kako hoćeš hrane! Uvek sam tvrdio da su je smislili vešti trgovci koji yara]uju velike pare jer je to postao unosan biznis , a lenji kučkari jedva dočekali. Eto, samo istreseš iz kese i spremila si obrok svom ljubimcu!! Uvek se setim scifi filmova od pre 50 godina u kojima je omiljeno bilo zelena tableta ručak, žuta večera, a to je manje-više već uslo u praksu, za sada uglavnom za životinje, ali sve više i za ljude. Mojoj keruši dajem na dnu šake u jednom redu granula (crkla mi baterija na mojoj narkomanskoj vagici inače bih ti rekao i tačnu težinu) što je više nego neznatna količina. Ideja toga mi je u suštini bezvezna, ali eto to praktikujem. Mislim da težinski nije ni 2-3% ukupne količine prirodne hrane koju joj dajem. Zato nije ni bitno koja je to hrana, a dajem joj Joseru koja postoji u dve varijante Nemačka i za čini mi se istočno tržište. Ova je Deutsche i smatra se kvalitetnijom iako nije mnogo skupa. U stvari na svakoj kesi hrane postoji šifra na osnovu koje možeš da proveriš gde je napravljena. Dok me je to interesovalo da proveravam (10-ak godina unazad) hrana koja se ovde prodavala tada uglavnom je bila napravljena u Bugarskoj ili Rusiji, ne znam da li se nesto promenilo u medjuvremenu.
 10. PREMIL hrana za pse - pitanja i odgovori

  Da, to sam znao i zato jako kvalitetno i skupo hranio ovu kerušu od prvog dana, verovatno kvalitetnije nego sebe. Eto, vratilo se jer me nije koštala ni dinara za lečenje bolesti kod veterinara, a i ove njene godine su za setera jako lepe. Posebno je važno što je pokretna, ne trebaju joj za sada nikakva pomagala (puj, puj, da ne čuje zlo!). Nisam ni napisao da su oni najdugovečniji već "po pravilu i vrlo dugovečni što je savršeno tačno!. Jes, ajde ti se leči kao Mišković na primer, a ima i bogatijih od njega već i u Srbiji, da ne pričam u svetu.
 11. PREMIL hrana za pse - pitanja i odgovori

  Vidi, ne znam sta kaze internet za prosečan životni vek velike doge, ali one u mom okruzenju su zivele 10-11 godina, jedna prerasla ženka osetno kraće. Drugarica sa kojom sam se baš mnogo i gotovo svakodnevno druzio imala je muzijaka doge koji je dogurao do 11 godina i bio je vrlo pokretljiv, ali onda relativno naprasno uginuo. Znači svakako ne osporavam uticaj gena, ali i najboljem genu treba pomoći maksimalno kvalitetnim održavanjem u svakom smislu. Da li si ikada razmislila o tome kako to da su najbogatiji ljudi po pravilu i vrlo dugovečni?
 12. PREMIL hrana za pse - pitanja i odgovori

  Dodaću još par razmišljanja na temu. U lokalnom pet šopu su mi reklamno dali malo koliko se sećam baš predmetne domaće hrane čisto da keruša proba. Imala je jak miris i nisku cenu, čini mi se 250 dinara. Sumnjam da za taj novac može da se dobije dobar kvalitet. Keruša to nije htela da jede. To naravno ne znači apriori da hrana ne valja, ali očigledno nije za mog psa. Sa druge strane dali su mi i reklamno pakovanje neke skupe inostrane hrane čije ime nisam zapamtio i moja je to rado pojela. Ono što znam o svemu, a prvenstveno se odnosi na ishranu je da ako mnogo uložite u psa dok je mlad vratiće vam se kasnije. Ja imam setera koji nisu baš dugovečni psi koja je u 13-oj godini i dobroj formi za uzrast, još uvek sama uskače na visoko zadnje sedište automobila. Sa druge strane njen vršnjak službeni pas je u međuvremenu uginuo. Oba psa su vrhunski pažena i odgajana. Moja keruša je hranjena gotovo isključivo prirodnom hranom, taj pas pretežno suvom. Za to vreme moja keruša nikada nije bila bolesna i ni jedan dinar nisam potrošio na lečenje bolesti. Novac sam trošio na hirurge jer je krpljena više puta i tri puta bila u totalnoj anasteziji. U lokalnoj vet. apoteci veterinarka me je ubeđivala u blagodeti suve hrane, maloj količini stolice itd. Kada sam joj pokazao zube moje tada 11-godišnje keruše nije mogla da veruje i mislila je da koristim nešto za čišćenje, a to nikada nisam koristio izuzev juneće kosti. I tako dalje... Naravno, možemo da pričamo o genetici i koječemu drugome, ali ja sam sklon da najviše toga pozitivnog pripišem prirodnoj ishrani. Jeftina suva hrana... hmmmm... definitivno ostajem sumnjičav...
 13. PREMIL hrana za pse - pitanja i odgovori

  Tako je Nade! Nikada nisam cenio advokate i sudije koji seju propise napamet već jedino one koji su u trenutku znali gde i šta da potraže od propisa ili prakse i to da primene. Poenta svega što učimo na fakultetiima je da umemo to i da primenimo u praksi. Najbolji umeju da uključe mozak i nadograde naučeno. To su stručnjaci, svi ostali su samo zanatlije, ja to tako volim da definišem.
 14. PREMIL hrana za pse - pitanja i odgovori

  Nadam se da moj tekst nisi shvatila u negativnoj konotaciji jer tako svakako nisam ni mislio. Moje informacije o Makedoniji od osamostaljenja su bukvalno nikakve. Poslednji put sam bio u Skopju službeno odmah po osamostaljenju. Znači mogu da pričam o Jugoslaviji. U toj konotaciji Makedonija je bila kinološki nerazvijeni deo zemlje. Zato nisam imao ni informacije o jačini veterinarskog fakulteta u Skopju. No to nije ni bitno jer sam lepo napisao u svom ranijem tekstu "Naravno da i naš veterinarski fakultet daje dobru podlogu za napredovanje pa oni koji žele da se usavrše mogu to kasnije da urade pa i da se posvete ishrani pasa, to naravno nije sporno". O tome se radi. Vi ste 90% vremena posvećivali bolestima što je sasvim ispravno i logično.
 15. PREMIL hrana za pse - pitanja i odgovori

  Pod "veštačkom hranom" podrazumevam onu koja sadrži gomilu dodataka hemijskog, a ne prirodnog porekla. E sada, znam da ce neki reci kako recimo ne postoje vestački vitamini, ali mislim da svi razumeju šta sam hteo da kažem. Izraz sam upotrebio u smislu razlikovanja od "prirodne hrane", a to valjda svi znaju šta je. Što se tiče programa na vet. fak. ne znam da li se nešto promenilo sa Bolonjom i ostalim glupostima, ali onako kako sam napisao je bilo decenijama unazad. @Nade Sumnjam da je skopski vet. fak. bitno različit od beogradskog jer je nastao na istim osnovama, ali zaista ne znam, skopski me nikada nije zanimao. Da je reč o zagrebačkom već bih dobro razmislio jer su oni imali izuzetno jak i napredan profesorski kadar.