Sava

Members
 • Content count

  1007
 • Joined

 • Last visited

2 Followers

About Sava

 • Rank
  Hero Member

Informacije o profilu

 • Pol
  Not Telling
 • Lokacija
  Zvezdara
 1. Nisam pratio temu pa odgovaram samo na ovaj tvoj post. Moraš dobro da upoznaš svoju kerušu, to je od velikog značaja. Ženka je u teranju prosečno oko tri nedelje i zrela je oko sredine ciklusa i obično se uzima da je to negde između 9-15 dana. E sada, to može biti poprilično individualno i može da traje i do mesec dana, ali i bitno kraće od tri nedelje. Kod mojih poslednjih keruša žar se obično događao tek u trećoj nedelji. Keruša može da bude naizgled raspoložena za parenje, ali da nije zrela. Tada dozvoli kompletno udvaranje mužijaka, ali ako je zaskoči sklanja se pa zna i da ujede. Vrhunac udvaranja je prevlačenje brade celom dužinom preko leđa ženke od glave do repa i tada je keruša sasvim spremna i sama se namešta. U celom tom ciklusu samo su tri dana kada ženka može da ostane skotna pa tada može da se pari i sa tri mužijaka i da ima štence od svakog od njih. Tu je razlika u odnosu na ženu i još u tome što svako štene ima svoju posteljicu. Ovo je kratka teororija. U praksi treba izbegavati svaki suret sa mužijacima za vreme estrusa. Razlog je taj što se tada događa hormonalna bura koja utiče na sve u keruši pa i na psihu (ženka je nervozna, ima pojačanu žeđ, prečesto urinira, često i gladuju ...) . Da ne zamaram detaljima nije dobro za ženku da izlučuje neke hormone bez oplodnje. U kasnijoj fazi života to može da utiče na stvaranje problema na priplodnim organima pa i stvaranje tumora. Zato u to vreme je najbolje kerušu izvoditi na terene na kojima nema drugih pasa ili birati vreme kada ih nema. Takođe nije nikako po "kučkarskom bontonu" izvoditi kerušu u teranju tamo gde ima i drugih pasa. Sa opravdanim razlogom se ljute vlasnici mužijaka zbog takvih situacija. Nije opravdanje da nema tako usamljenih mesta, to nije tačno, uvek može da se pronađe takav prostor i na taj način pomogne i svojoj keruši i vlasnicima mužijaka. Lično inače izvodim kerušu u obližnju šumu i idem stazama kojima ne idu drugi (retki) kučkari, a ako nekoga i vidim u daljini odem nekom daljom stazom. Za večernju šetnju biram teren na koji ne dovode druge pse. Pri tom keruša me je jako dobro slušala pa ako joj komandujem da ide na drugu stranu otići će!
 2. Već decenijama imam prijavljenu odgajivačnicu setera. Ne sećam se da su tada bili neki posebni uslovi osim naravno pozitivno ocenjene keruše. Koliko sam načuo sada je potrebno imati najmanje dve keruše, a da li je to tačno lako je proveriti u kontaktu sa Savezom. Popunjava se zahtev i plaća taksa Savezu, oni prosleđuju zahtev FCI koji najzad potvrđuje postojanje odgajivačnice. To traje neko vreme, ranije je to bilo mesecima, nadam se da je danas rok kraći. To tako mora da bude da se imena odgajivačnica ne bi ponovila. Ime odgajivačnice je jedinstveno i štencima se dodaje u pedigre kao prezime.
 3. Šest nedelja nije prerano odvajanje od majke iako je zbog zdravlja bolje ostaviti štenad do 8 nedelja starosti sa majkom. Štene presudne sastojke iz majčinog mleka dobija u nešto jače od prve tri nedelje kada počinju da jedu i drugu hranu. Kvalitet mleka počinje da opada, ali je i dalje naravno jako dobar. Mentalno štene od šest nedelja potpuno normalno odrasta uz normalnog vlasnika. Ovo je moje lično iskustvo jer sam jedno štene morao da uzmem baš u tom uzrastu. Što je najinteresantnije ta kerušica je najbrže naučila da vrši nuždu napolju i samo se tri puta upiškila u kući i to je bilo sve za ceo život! Naravno, ne mislim da je to zbog šest nedelja nego je jednostavno bila brzoučeće štene, a velika pogodnost je i ta što je bila prolećno štene. Znači pitanje socijalizacije je vezano za pozitivan kontakt sa drugim ljudima i što je za pitove najvažnije drugim psima. Moj odličan drugar ima ženku pita koja je potpuno nesocijalizovana. Mene obožava, a ja svoju kerušu dovedem pored njenog boksa i ova je ne glaeda. Međutim, nema teorije da bih smeo da ostavim nasamo moju kerušu sa njegovom. Sa druge strane kada stasaju sa neke tri godine otprilike i kada im nagoni budu najjači proradi i taj njihov zao deo ćudi. U kraju je keruša pita koja je odrastala pored moje bez ikakvih problema. Danas kada se sretnu ta keruša pita startuje prema mojoj, ali njena vlasnica je sasvim ok i na vreme ukroti svoju ženku. Hoću da kažem da nije jednostavno socijalizovati pita prema drugim psima i tu treba dosta iskustva i poznavanja rase, a to je u praksi koliko vidim najređi slučaj.
 4. Ne, Petite, hoce da ga vodi u Svedsku !
 5. Naravno da smo uz tebe i tvoju porodicu. Svi koji smo prošli slično znamo kakve traume donosi bolest našeg ljubimca. Veterinar da bi ispravno rasuđivao i ne sme da bude previše emotivan zato im ne zameri, bitno je da pomognu psu, a time i vlasniku.
 6. Hvala Petite, radi. Nisam uspeo to sam da pronadjem.
 7. Od jutros sam se setio ovih tvojih rečenica. Potpuno shvatam koliko vam je važan taj pas, a svakako mu nije vreme. Ne tuguj, pas to oseća i nije mu prijatno zbog toga. Rekla si da se normalno ponaša, tako se i ti ponašaj prema njemu. Problem je kada postoje samo dva veterinara i to koji ne sarađuju koliko sam shvatio. Odlazak u drugi grad je komplikovan i sa neizvesnim je rezultatom. Zato ti (gotovo) jedino ostaje da nastaviš sa veterinarkom koja prati tvog psa. Bilo bi dobro uraditi rentgen i/ili ultrazvuk. Ako ti veterinari imaju te aparate problem je u ispravnom tumačenju, koliko su osposobljeni ya njih. Na beogradskom Veterinarskom fakultetu su postojala dva sjajna rentgenologa, da li su i danas tamo ne znam. Šta su oni sve čitali iz onih fleka sa snimaka to je čudo! Ovde na forumu ranije je postojao BK veterinar, ne znam da li još postoji. Možda ne bi bilo loše da napišeš poruku članu JMaja koja je veterinar i pošalješ joj opis i nalaz krvi i zamoliš pre svega za savet. Nadam se da će da vidi tvoju poruku i odgovori ti.
 8. Imao sam potrebu da potražim jednog člana i onda shvatio da sipska nema ili ne umem da ga pronađem. Ima li spiska negde?
 9. Ako si dobro prepisala jedino vrednosti za neutrofile 81 drastično odskaču (normalno 3,0-11,8) i limfocite 17 (1,0-4,8). Ovako laički vidi se da je imunitet opao i verovatno pokazuje neku vrstu infekcije. Nadam se da će veterinar brzo da otkrije pravi uzrok i nađe pravo izlečenje. Čekamo dobre vesti od tebe!
 10. Respect!
 11. Iskreno nemam pojma šta ti je to "knpv, fci, x" malinoe!? Objasni malo, baš bih voleo da saznam. Možda se razilazimo u terminologiji pa da definišemo termin "nervozan". Razlikujem nervozan od temperamentan (viši stepen - eksplozivan). Nervozan je recimo nemački lovni terijer koji ne može mirno da stoji u mestu, tada celim telom drhti, trese se i kopa zemlju ispod sebe. Temperamentni i eksplozivni su hiperaktivni psi tipa setera recimo koji pretrče kilometre u trenutku tražeći nešto, oni su "na struju" što bi ti rekao. Nervozne pse je teško kontrolisati, hiperaktivne nije. Za Malinou je verovatno najbolji termin "energičan-odlučan". Znači definitivno mu ne odgovara termin "nervozan" jer takav nije. Malinoa ima izuzetno elegantan i lagan hod pa to možda može da zavara oko posmatrača. Što se tiče mase šta znam, ono što sam video na demonstracijama (isključivo napad) bilo je Bogami žestoko. Takođe znam malinoa koji je otkinuo krupnog čoveka... ne bih baš rado izašao pred njegovih 30-ak kilograma.
 12. Jeste, to je taj snimak na koji sam mislio, ipak je n. ovčar u pitanju. Malinoa ima manju masu od NO to je tačno, ali generalno ima malo veću visinu i strahovitu brzinu. Uopšte nisu nervozni psi, ne znam na osnovu čega si to zaključio. Ono što sam ja imao prilike da vidim svi su jako stabilni i imaju onu malu (pozitivnu) zadršku pre konačne odluke slično kao pitovi. Nikada nisam mnogo čitao o malinoama, a evo na ovaj tekst sam malopre naišao i dopao mi se jer opisuje malinou upravo oankvim kakvim sam ga doživeo u praksi i o tome govorio ovde: https://ljubiteljipasa.com/2016/01/08/belgijski-ovcar-malinoa-pas-uvek-spreman-za-akciju/
 13. Ako si pročitao moj post sa prethodne strane onda si video da sam malinoa stavio na prvo mesto ličnih favorita službenih pasa i zato mi je drago da još neko misli kao i ja. Sada 500 komada ne verujem ni da cela srpska policija ima ukupno, video sam ih možda 20-30-ak u praksi uključujući policijske. Moje lično iskustvo je bazirano na otprilike 0,8 % uzorka koju si ti radio, ali zauzvrat primerak sa fotografije pratim od šteneta do današnje njegove duboke 12-te godine. Ne znam iz kakve su selekcije ti psi, ali uvek sam u razgovoru sa vlasnicima gde saznajem dosta finih detalja. Moguće je da NO ima za nijansu širi spektar upotrebljivosti mada je i to pitanje jer je NO dugo na ovim prostorima bio službeni pas br. 1 iz raznoraznih razloga. Malinoa još nije kod nas dostigao taj stepen upotrebljivosti, ali je i još uvek i ubedljivo malobrojniji koliko znam. Malinoa je pre svega zdravija i čistija rasa sa stabilnim karakteristikama. Vrlo je inteligentan pas koji uvek iznenadi nekim novim štosom, nečim jedinstvenim za taj primerak, nekim jedinstvenim načinom rešenja zadatka. To je taj specifikum psa koji ja izrazito cenim, to je ono što se pamti kada tog psa jednom ne bude više bilo.
 14. E pa da, takav sam, kada imam inspiraciju onda u dahu napišem dosta toga. Zato verovatno ima i manjih nepreciznosti i jezičkih grešaka (a baš se trudim da pišem što je ispravnije moguće). Pa dobro, sve se menja pa i psi. Sećam se svetske izložbe z Beču 1986.g. gde su kod irskih setera pobedili neki ogromni, glavati, mesnati psi koji su mnogo odudarali od izvornog tipa. Kada sam o tome razgovarao sa čuvenim kučkarom Acom Mitrovićem on je to mirno prokomentarisao kao stvar mode i promena koje su neminovne.
 15. Vide Rede, ja sam tebe "prokljuvio" od tvojih prvih tekstova koje sam čitao iako ti je stil pisanja (bar meni) veoma naporan. Čini mi se da sam ti već skreatao pažnju na to, ali valjda sam se u međuvremenu i na to navikao. Nas dvojica bez obzira na količinu znanja ili iskustva se razlikujemo u polaznoj osnovi, u samom startu. Ti si krajnje isključiv, ako je pas namenjen za to ima da radi samo to i ništa drugo i mora biti maksimalno i obavezno obučen za tu namenu. To je vrlo uzan kinološki pogled. Moj stav je bitno drukčiji: ubedljiva većina vlasnika želi kućne ljubimce, a ne mašinu. Ajde da uzmemo svima poznatog nemačkog ovčara kao primer. Kako i za šta bi ga ti obučio? Ovde sam mogao da završim tekst i da sačekam tvoj odgovor, ali nije bitno, nastaviću. Taj pas je verovatno najuniverzalniji od svih i može biti obučen za svašta, napad/odbranu, čuvanje, pretragu po tragu, nalaženje droge, ali i krucijalno - za vodiča za slepe! Pa kako bi ti sada obučio tog psa, samo za napad i odbranu? Ne, taj i takav pas može biti obučen i samo za kućnog ljubimca i ništa mu neće faliti niti će nešto izgubiti. Znači samo vežbe poslušnosti i drugo mu i ne treba. Pa već igra sa decom je rad za njega, sakrivanje dece i igranje "žmurke sa psom" je još kako rad, nadam se da se slažeš. Kao i kod ljudi postoji lakši i teži rad, a najteži rad za pse je ako slučajno nisi znao su vodiči za slepe. Iako ne rade ništa fizički prezahtevno oni su pod konstantnim stresom i zato žive poprilično kratko, najčešće tu negde do oko 8 godina. Doduše, slepi poznanik mi je rekao da je njegov ovčar doživeo nekih 11 ili 12 godina. E sada drugi deo. Eksterijerne izložbe. Još kako bitna stvar. Džabe ti dobar rad psa ako nije u tipu, takav ne može i ne treba da ide u priplod. Nije u tipu rase i ne doprinosi napretku kinologije i treba ga odstraniti iz priploda. Ima drugi koji jednako dobro radi i u tipu je i takav jeste za priplod. IUO i ispiti u radu. Provera urođenih osobina je vrlo bitna stvar za svaku radnu rasu. Ako pas nema predispozicije, nije zainteresovan za rad ili nema nos on nije sposoban ni da radi bilo šta. Kada pas prođe IUO može da ide i na ispit u radu. Preduslov za obe provere je pozitivna ocena na kinološkoj izložbi što je logično. Ispit je već ozbiljna stvar koja pokazuje koliko je pas zaista sposoban za rad. Ako pas ispuni sve ove zahteve sa ocenom "pozitivan" (nema više procenata kao nekada) on ima dobre predispozicije za dalji napredak i za stvaranje kvalitetnog poroda. Što se tiče samih ispita oni mogu biti ozbiljni i neozbiljni, uglavnom zavisi od društva koje ga organizuje. Neozbiljni ispiti stvaraju i neozbiljne pse. Ozbiljni ispiti se obavljaju u realnoj radnoj situaciji za rasu koja se ispituje. Nadam se i hoću da verujem da je ipak većina ispita ozbiljna. Taj ptičar kojeg si opisao ili potiče iz neozbiljnih ispita ili se stvarno zbunio što nije nenormalno. Nenormalno bi bilo ako se to ponavlja, svako može da pogreši. Izložbe i utakmice. O važnosti ocenjivanja eksterijera već sam gore pisao. Utakmice su jako važna stvar bilo da su "show tipa" kako ih nazivaš ili radne. Tek u pravoj i stvarnoj konkurenciji možeš da sagledaš realno mesto tvog psa i tvog rada. Svaki pas kojeg proizvedeš mora biti merljiv "na tržištu" i zato postoje utakmice. Svako će da pohrli da kupi psa od tebe ako na utakmicama postižeš konstantno dobre rezultate. To sve skupa znači da si obavio dobar kinološki rad. Da li si ti tvoje pse vodio na utakmice i kako si prolazio? Eksterijer i rad su vrlo povezani. Za neke rase (koker na primer) za šampionat se traži i ispit u radu, a da bi polagao ispit mora biti pozitivno ocenjen, a da bi izašao na utakmmicu sve to zajedno. Sve ovo nije samo "show" priznaćeš. Najteže u konologiji je napraviti istovremeno dobrog eksterijernog i radnog psa, to je vrhunac stručnog rada. Konkretno ovu enhgleskinju sam kupio od nažalost sada pokojnog Mirka Kneževića koji je upravo to pokušavao da uradi i važio za najboljeg u Srbiji. Poprilično je u tome i uspeo tako da je njegov doprinos kinologiji vrlo značajan. Ne pratim više i ne znam da li je neko nastavio njegov rad, ali se nadam da jeste. Ti nikada i nigde nisi pomenuo svoj kinološki rad već samo dresuru. OK, dresura je bitan sastavni deo imanja pasa, ali je neobično važno nečim doprineti kvalitetu rasa. Ako radiš psa morao bi da ima dobre predispozicije za rad, a logično je da se to kasnije priplodom prenosi dalje. U tom smislu te pitam kakav je tvoj kinološki istorijat? Na lov takođe imaš isključiv, ali i površan pogled. Misliš da ja sa svojim psima nisam bio u lovu ako ne ubijem divljač? A šta sam ja onda radio na terenu ako nisam lovio? U stvari istina je, ja sam bio u krivolovu samo mi je to teško dokazati. U lov se odavno ne ide da bi se obezbedila večera već je to postao sport, zabava, u suštini (izrazito) skupi hobi. Nekoliko puta sam sa poznanicima išao u lov i to je lepo zbog druženja, pića i klope, ali sve se svelo na to da pokažu svoju skupu opremu, razgovori su o čuturicama od 300 e, kolekcijama noževa, skupim baterijsklim lampama, a gotovo svaka (preskupa!) puška ima rezbarijom ukrašen kundak što je skupa lepota. Što je najgore većinom nisu ljubitelji pasa koji su tu samo kao alat i ničim nisu doprineli napretku kinologije. Naravno, ima i jako pozitivnih lovaca u svakom smislu, naopako da ih nema! Zato sam kasnije odlazio isključivo sam sa psom. Ptičar ne lovi ptice, to ti je valjda poznato. U lovu je najvažnije naći plen, a seter to radi njuhom i markom se postavi i pokaže gde je plen. Lovcu ostaje da podigne divljač uz pomoć psa ili sam i da je upuca. Upucavanje divljači je obično streljaštvo i tu sam solidan jer sam se bavio streljaštvom neko vreme. Za aport se pas dresira, ali i lovac i sam može da ode po divljač samo što to pas radi preciznije i brže. Misliš ako nije probala krv da ne zna šta radi? Pogrešno! Prvo, krvi na pticama je iznenađujuće malo, a drugo pas u lovu ne liže krv divljači već je donosi po naredbi i ne sme divljač da zagrize. To se već proba kod šteneta tako što mu se da jaje da nosi i ne sme da ga zagrize. Konkretno moja je još kako nosila fazane i zna šta je to, ali nije od značaja, a i bezbroj drugih ptica je imala u zubima. Što se krvi tiče to odlično poznaje jer svaki drugi-treči dan jede sirovo meso. Rekao sam da ptičari ne love ptice i ako je uhvate to im je čista zabava, ne jedu taj svoj plen. Ptičar hoće da uhvati pticu ako može pa je zato lovostaj u vreme kada stasavaju pilići. Napisao sam kako sam nakon prestanka odlaska na teren dozvolio mojoj da skuplja piliće štetočina i to je za nju "plenska igra" što bi ti verovatno rekao.