Sava

Members
 • Content count

  1094
 • Joined

 • Last visited

3 Followers

About Sava

 • Rank
  Hero Member

Informacije o profilu

 • Pol
  Not Telling
 • Lokacija
  Zvezdara
 1. Offtopic Digresija zbog asocijacije na jezik. Najlepšu stvar koju sam video je natpis na vratima telex sobe u Bratislavi - DALEKOPIS! Mene je ta reč oduševila. Toliko je jasna i slikovita da bolje ne može!
 2. Zavisi i od ličnog vaspitanja, kulture i obrazovanja. Motiv je bitan, još kako, uostalom kao i za sve ostalo u životu. To kod tebe nije pravi poklon, to ti je otac kupio. Veliki sam protivnik poklanjanja pasa, pisao sam već o tome ranije. Moje iskustvo je loše i (gotovo) gde god je pas poklonjen prošao je loše i po pravilu živeo kratko. Ne kažem da je to baš tako, to je lično iskustvo. Zato pse ne poklanjam i nikada nisam, prodaću ga jeftino, ali ga neću pokloniti. Nažalost, ima dosta i onih koji su psa kupili za velike pare i potrošili na njega još gomilu para na svašta nešto od vakcinacije do dresure i onda psa otuđe! Došlo im konačno iz dupeta u glavu valjda! Svog prvog psa sam kupio na Ubu kada sam imao 14 godina i do dana današnjeh niko osim mene nije vodio brigu o njima izuzev kuvanja u ranoj fazi.
 3. Sve je tačno i lepo napisano, to znamo ti, ja i mnogi drugi, ali ne i oni kojim je to najpotrebnije u ovom trenutku. Pozitivno je što je momak pokazao interesovanje za rešenje problema. Nažalost, nagledao sam se (tematski sličnih) slučajeva gde je pas kupljen deci kao igračka koji se kao i sa svakom drugom zadovolje za tri dana pa posle toga muke za roditelje. Najbolje za ovog psa je da pod hitno ode u ruke nekoga ko će imati dovoljno volje i strpljenja da preboli "dečije bolesti".
 4. Tako je Tuncay, odlično si mu rekla! Već sam pominjao da je Srbija zemlja prosečno velikog kinološkog neznanja. Plišani kuca, to je pravo. Neki ljudi nikada neće shvatiti da je pas živo biće sa svojim osećanjima, a ne igračka!
 5. https://streamable.com/bejeb
 6. Setio sam se konačno (to se u psihologiji zove "aha doživljaj" ) sredstvo koje se koristi za dezinfekciju uz hidrogen i hipermangan i crvenkasta je tečnost zove se rivanol i jednako može da se upotrebi i na psu.
 7. Da zaokružim priču, možda sledeće godine bude kome od koristi. Prođe ambrozija bez ikakvih posledica! Znači radio sam samo ono što sam prethodno naveo i ništa od češanja niti sekreta iz očiju!
 8. Koliko da napomenem i kod pasa postoji privlačnost slično kao i kod ljudi. Hteo sam da uparim kerušu baš sa određenim mužijakom, a on ni da je pogleda. Odem kod rezervnog mužijaka (uvek treba imati bar dva komada u rezervi), a moja ni da ga pogleda. Najzad odem kod trećeg mužijaka i upare se bez problema. Inače, kako sam želeo štence od baš određenog mužijaka pred žar vodio sam kerušu svakodnevno na Veterinarski fakultet sve dok nisu rekli e sada je vreme. Onda su oni osemenili veštački, ali nije uspelo.
 9. Čisto da napomenem prolazna zapažanja na polovini aktivnosti ambrzije. češanje je minimalno i sasvim umereno. To znači dva-tri puta dnevno vrlo umereno, nema onog besomučnog grebanja. Za sada sam zadovoljan. Ono što radim je prvo češljanje nakon izlaska iz šume u kojoj šetam psa (to i inače radim), zatim po dolasku kući brisanje celog tela vlažnom magičnom krpom uključujući i šape. Time spiram polen koji se eventualno nalepio na dlaku. Pored toga dajem kozju surutku svakodnevno (oko 2 dcl) čime jača jetru koja bi trebalo da se uspešnije brani i pojačava imunitet. To je sve, ništa drugo ne koristim.
 10. Džigerica (teleća, eventualno juneća) je dobra hrana, ali je ne treba davati prečesto kao glavnu hranu. Jednako važi i za slezinu. Bubrege i te ostale iznutrice nisam davao svojim psima jer su od toga dobijali proliv.
 11. Ne postoji preventiva za uši kod zdravog psa!!! Ljudi, pomirišite uvo svog psa, ako je zdrav nema nikakvog mirisa osim mirisa tkiva! Boja kanala takođe mora biti boja tkiva. Može i borna kiselina naravno, ali ne gurajte zdravom psu u uši ništa, ali apsolutno nišat bez potrebe! Oprati ušnu školjku je drugi par cipela. Hidrogen i još jedno blago crvenkasto sredstvo (stade mozak kako se zove) koriste i lekari u humanoj medicini i sasvim sigurno može i na psu.
 12. Da, vidiš kako se neke stvari zaborave kada se dugo ne rade . Tačno je da je vodonik peroksid (H2O2) oksidirajuća supstanca. Što je najgore ja sam svojevremneno uvozio vodonik peroksid u Srbiju i međunarodni transport je podrazumevao posebne mere za opasne materije (tkzv. ADR) u koju je spadao i 30 postotni vodonik peroksid. Osim u tekstilnoj industriji i medicini koristi se i u mlekarama za dezinfekciju onih velikih kazana za mleko recimo. Opet više sam pristalica čišćenja rana i slično hidrogenom nego guranja u uši. Kako sam već pomenuo hidrogen će da rastvori neke tvari u ušima, ali ako je veća količina to ne može uspešno da uradi i postoji mogućnost da napravi čep. Zato sam isključivo za te proverene veterinarske preparate tipa Otofree, Otoclean i slično bez obzira na bezobrazno visoku cenu (dosta davno sam malu flašicu platio nekih 1.500 dinara) jer posao rade baš kako treba. Ponavljam, ako je samo čišćenje delova ispred ušnog kanala u pitanju tu može da se koristi i mlaka voda, čista ili sa dodatkom jabukovog sirćeta, a naravno i hidrogen.
 13. Zašto u Srbiju na pregled!? Valjda ima veterinara u Crnoj Gori i tako svi studiraju u Beograd , navodno je jači univerzitet pa se diploma više ceni! Hidrogen 3% i služi za čišćenje ušiju i može se slobodno koristiti za pranje ušne školjke. Hidrogen je korozivna materija, ali i dezinfekciona. Opet ponavljam ne sipati ništa u uvo psa osim namesnkog preparata!
 14. Uši kod zdravog psa ne smeju da budu prljave ili smrdljive. Ako je tako treba se obratiti veterinaru. Što se tiče jabukovog sirćeta+voda to nisam nikada koristio, ali čini mi se da je taj rastvor prejak. Sa druge strane svako kopanje po ušima psa najčešće je kontraproduktivno, odnosno prljavštinu nabija u ušni kanal. Postoje specijalizovana sredstva kao Otoclean na primer koja fantastično i vrlo brzo čiste ušni kanal. Nisu jeftina, ali su zaista dobra. Ako je reč samo o pranju ušne školjke onda može sirće+voda, ali ja bih radio rastvor 1:10. Oči su tek priča za sebe. Jedino sredstvo koje možeš da koristiš bez veterinarskog pregleda i dijagnoze je fiziološki rastvor. Vrlo je delotvoran, ali mora da se koristi redovnije.
 15. To ti je dobar spas! Posveti se više toj keruši. Moj prijatelj iz Austrije imao je dugo kerušu ljubimicu (on i žena, bez dece), kasnije pokupio neku sa ulice. Gotovo isključivo mi je pisao o toj ljubimici. Nažalost bila je stara pa uginula. Prošlo je vreme i sada se potpuno posvetio toj drugoj keruši i sve više mi piše o njoj. Šta da ti kažem, imam kerušu od 12 godina koja je još uvek u dobroj kondiciji, ali je jasno da ne može još dugo. Jeza me hvata od takvih pomisli pogotovu što posle nje ne planiram više da uzimam pse i da time završim karijeru koja je zaista jako duga! Sve je to život nas kučkara!