witch

Members
 • Content count

  132
 • Joined

 • Last visited

1 Follower

About witch

 • Rank
  Newbie

Informacije o profilu

 • Pol
  Not Telling

Recent Profile Visitors

982 profile views
 1. Odbijanje hrane, povracanje, zatvor

  Možda bi mogli da pitate @olikan čini mi se da je njegov pas imao probleme sa pankreasom (izvinjavam se ako grešim)
 2. Bravecto (Fluralaner) se daje jednom u tri meseca a Nexgard spectra (Afoxolaner+milbemycin oxime) jednom mesečno. Oba preparata štite od buva i krpelja, pokazala su se efikasna i protiv demodikoze i šugarca pa ne čudii onda što demodikoze nema. Vodi računa o tome da nexgard spectra štiti i od srčanog crva (zbog milbemycin-a) dok bravecto ne štiti pa bi morao da koristiš odvojeno preparat za to. Za postavljanje slika možeš da koristiš https://imgur.com/ , photobucket sad traži da im se plaća 400$/godišnje za hostovanje slika koje bi bile vidljive na drugim sajtovima
 3. Opadanje dlake oko očiju je baš karakteristično za demodikozu, čudi me da to nije pronađeno Da li deruga veterinarka uradila analize, pogledala predhodne (ako ste dobili rezultate analiza) ili se samo oslonila na to što ste joj preneli? Tri dana mi se čini kao malo za bilo kakvu bakterijusku infekciju a ako je kožna infekcija u pitanju pitajte da li bi efikasnije bilo nanošenje antibiotske kreme + davanje antibiotika (različitih). Naravno treba OBAVEZNO koristiti antiobiotike koji su se pokazali kao efikasni u antibiogramu, možda čak i prvo jedan nekoliko dana pa onda drugi jer može biti gore ako se infekcija posle tretmana vrati ili samo zaleči. Staphylococcus intermedius bi trebalo da je prirodni stanovnik kože pasa ali u nekim slučajevima se prenamnoži i napravi problem pa je bitno i koliko je brojčano prisutna i naravno trebalo bi pronaći uzrok njenog prenamnožavanja (pad imuniteta, ili možda kao sekundarna infekcija posle šuge/demodikoze što je kod vas isključeno). Možda ne bi bilo loše da iako je negativno na demodikozu da mu date jednu bravecto tabletu, nije baš jeftina (4000 din) ali ne može da škodi, štitiće ga od buva i krpelja 3 meseca pa ne morate za to vreme trošiti novac na ampule ili šta god koristite kao zaštitu od buva a vrlo je efikasna za tretiranje demodikoze i šugarca. Možda da posetite dermatologa na veterinarskom fakultetu http://www.klinikazazivotinje.rs/dermatologija/ (prof. dr Nikola Popović i Natalija Miličić Matić-ako se dobro sećam prezimena).
 4. UPOZORENJE -moguci preprodavac

  To što neko ima registrovanu odgajivačnicu ne mora da znači da ne drži "štanceraj". Kada se za nekog kaže da štancuje pse misli se na to da neko konstantno pari ženke, ne vodi računa o zdravlju potomaka, kinološkom i genetskom kvalitetu pasa i da mu je samo bitna zarada, brza prodaja odnosno "obrt". I u Srbiji ima vrlo poznatih štancera koji ujedno imaju registrovanu odgajivačnicu "svih vrsta pasa" a bave se štancerajem i preprodajom uglavnom bolesnih pasa, budućeg vlasnika zakinu za rodovnik a često se ispostavi da pas uopšte nije ni rasan. Devojka je upozorila da je imala loše iskustvo na ostalima je da provere navode i da budu oprezni pri kupovini. Kao što sam više puta naglasila, raspitati se, pozvati prijatelje, proveriti oglase, lično otići kod više odgajivača (štene se ne kupuje pouzećem), videti roditelje, smeštaj pasa, ne slušati bajke tipa "stićiće rodovnik kasnije", ne verovati bajkama "jes' vakcinisano, evo imam flašice, potvrdu o vakcinaciji sa pečatom veterinara je pojela maca", googlati, razmisliti pa nakon toga odabrati i kupiti (najbolje bi bilo uz neki kupoprodajni ugovor ali ajde).
 5. Krvarenje iz njuske

  Ne možete to da vidite, moralo bi endoskopski da se pregleda nosna šupljina (pod anestezijom). Može biti popino prase, neki polip (izraslina). Ako ne pronađete endoskopom nikakav vidni razlog ne bi bilo loše snimiti glavu, možda postoji neki proces na zubu u gornjoj vilici i da uradite krvnu sliku (možda ima smanjen broj trombocita). Bris neka urade i na gljivice i izmerite psu pritisak
 6. Ne razumem se, nisam veterinar, jedino što vidim to je da je skoro sve u referentnim vrednostima što vidite i sami . Hemoglobin i hematokrit su baš malo ispod granice. Možda se i javi neki veterinar ovde, povremeno su na forumu pa može da da bolji savet. Ja samo pokušavam da vas upozorim jer se mnogi zeznu pa recimo štene počne da povraća, dobije proliv pa misle, OK, prehladio se, otićićemo sutra a dehidratacija zaista brzo ume da poremeti mladi organizam. I neki vlasnici ne znajući da postoji mogućnost da vakcine nisu uredne, uopšte ni ne upozore veterinara pa oni automatski isključuju te bolesti. Preduzeli ste sve što je potrebno, veterinar je upućen u kompletnu situaciju, pregledao je štene, uradio analize, opipao, izmerio temeraturu, dao infuziju, vitamine, antibiotike i sigurno ima bolji uvid u situaciju nego mi preko foruma. Bitno je da nije jedan od onih koji ni ne pogledaju štene, kažu vam ajde što dižete paniku, vodite ga kući i dajte mu supu biće mu bolje, vlasnik dođe kući isto ubeđen da eto paniči, ni ne zna koje bolesti mogu biti a dok shvati da štenetu nije bolje onda je već kasno. Nije ni potvrdio ni isključio bolest ali je odlučio da prati i to ne tako što vam je rekao dođite za 5 dana već vam je rekao dođite večeras. Meni to zvuči OK. Ovakve snap testove sam videla da koriste kod mog veta (msm ne znam da li su baš ovi ali taj je sistem) za neke se koristi krv a za parvo izmet, da li pokazuju lažno pozitivne rezultate ako je štene skoro primilo vakcinu to ne znam. Štene je u dobrim rukama, informisani ste, imate veterinara koji vas nije iskulirao, prati stanje, idete ponovo večeras na kontrolu.
 7. Dezinfekcija od parvovirusa

  Ma nisam ja stručnjak, zato i čitam ono što su stručnjaci napisali, proverim na više mesta, pa ako 50 istraživanja kaže jedno te isto a nijedno nisam našla da tvrdi suprotno onda smatram da tako treba da se postupa, bar ću ja tako postupati. Prenela sam ovde deo jednog od tih istraživanja, ostavila i link za one koje žele da saznaju više a svako može da ih izgugla na gomile. Sažela sam te tekstove koje sam pročitala u jedno jednostavno uputsvo za one koje mrzi da čitaju i istražuju sami. Ako neko ipak izabere da ignoriše ono što je napisano od strane hiljade stručnjaka (i objavljeno na stručnim sajtovima) i da veruje u jednu reklamu nepoznate (ili poznate) firme tu svakako ništa ne mogu. Ono što mogu to je da upozorim druge jer parvo nije zezanje i oslanjanje na razne neefikasne preparate može neko štene platiti glavom iako je vlasnik imao najbolju nameru. Vic je taman za temu
 8. Nije mu rađen brzi test? Generalno lek za parvovirozu ne postoji, daje se potporna terapija, infuzije su jako bitne da bi se održao nivo elektrolita i kalijuma i treba ih nekoliko puta na dan ponavljati, verovatno je dva puta dovoljno. Psi za koje znam da su uspeli da prežive parvovirozu su bili pod nadzorom veterinara koji je hidriranost održavao sa više infuzija u toku dana. Antiobiotici se daju da bi se sprečila sekundarna infekcija. Ukoliko pas počne da povraća daju se antiemetici kako bi se sprečilo povraćanje jer je bitno da se hidriranost održi kako bi organizam mogao da se izbori sa infekcijom. Ono što je bitno je da ako počne povraćanje (a možda i inače, ne znam) ne dajete štenetu ništa da pije, samo će izazvati još više povraćanja i još veću dehidrataciju. Postoji i serum koji se daje da bi se izazvao što bolji imuni odgovor organizma ako ga vaš veterinar nema (ili ne može da nabavi, pitajte ga) ili nije imao brzi test zovite druge ordinacije u ŠIROJ okolini. Čini mi se da je vet reagovao ispravno i započeo terapiju na vreme. Mogu biti i gliste (daj bože) ali bi baš morala da bude gadno zaražena glistama da se izazove ovakva reakcija organizma. Pratite je, ako se proliv povećava, postaje vodenjastiji odnosno štene počne ga gubi još više vode vodite ga na infuziju i 4 puta dnevno ako treba, ne čekajte veče jutro ili šta god. Naravno vet će proceniti koliko ml infuzije je potrebno, elektrolita, kalijuma i ostalih dodataka. Polako samo i bez panike, to van sigurno neće pomoći, simptomi su blagi ako je parvo pa ste ga uhvatili na vreme a ako nije parvo onda još bolje. Ono što je bitno da znate za gliste je da border koliji ne mogu da primaju ivermectin (ne znam da li svi ali mnogi). Imaju neku mutaciju, fali im neki protein koji razlaže ivermectrin iz organizma.
 9. Dezinfekcija od parvovirusa

  Ode mi post pre nego što sam završila... Kao što rekoh to što nisu ponovo imali problem sa parvom ne znači da je zahvaljujući preparatu. Imam i ja komšiju koji je posle infekcije parva doveo novo štene nakon nepunih mesec dana, ništa dezinfikovao nije i štene se nije zarazilo ali on ne ide okolo i priča kako je luftiranje efikasno sredstvo. Prskali ste i jednim i drugim preparatom ali tvrdite da oxicid ne valja a pomogao vam je parvo-virucide? Lična iskustva su jedno, a ono što tvrde godine naučnih i stručnih istraživanja su drugo. Farmako mafija? Zar stvarno verujete da zapravo milioni veterinara i naučnika širom sveta znaju čime se 100% efikasno uništava parvovirus ali svi oni su deo zavere, drže taj preparat u tajnosti (na kojem bi inače fino zaradili) a umesto toga nam eto uvaljuju jeftinu varikinu i Oxicid za koji tvrde na ne može biti 100% efikasan i da u svakom slučaju treba da prođe vreme da bi se sve očistilo od ovog jako otpornog virusa? Sve to da bi posle zaradili na infuziji? I tako SVI veterinari i naučnici, širom sveta? Baš niko od njih da se nađe pametan i da zgrne pare na patent? Ma ne vredi raspravljati a nije ni tema. Ono što je bitno i što ću da ponovim: NE POSTOJI 100% efikasan način da se dezinfikuju prostorije a naročito ne dvorišta. Stručne preporuke širom sveta su da se dezinfikuje rastvorom varikine (ono što se može prati varikinom) a očigledno i prskati Oxicidom (zahvaljujući novoj članici saznala sam sa dva klika mišem da je u njegovom sastavu zapravo kalijum peroksimonosulfat preporučen u stručnoj literaturi) i čekati da prođe VREME. Podrazumeva se da je pas kojeg dovodite primio sve vakcine i da mu je prošlo vreme karantina pre nego što da donesete u prostor/dvorište gde postoji šansa da ima parvovirusa. Ne oslanjajte se isključivo na sredstava koja "rešavaju probleme" za koje ni medicina/veterina ne tvrde da imaju rešenje.
 10. Dezinfekcija od parvovirusa

  Šta je parvovirus i šta su preporuke veterinara za dezinfekciju nisam pisala zbog vas već zbog drugih ljudi koji čitaju forum. To da li ste iz dobre namere preporučili sredstvo nije tema, problem je to što neko može da se osloni na isto, poprska dvorište i dovede novo štene koje će se razboleti. Ako postoje veterinari koji nisu informisani o parvovirusu takvi ne treba da imaju dozvolu za rad obzirom koliko je rasprostranjen kod nas. Na Oxicidu itekako postoji deklaracija, i kao i Ecocid S njegov sastav je upravo gorepomenuti kalijum peroksimonosulfat za koji se tvrdi da je relativno efikasan. Ovo relativno je napisano upravo zbog toga što nije 100% efikasan jer ako ostane i 1% virusa na površinama može se novo štene zaraziti. Opet bolje je ubiti i polovinu nego ne preduzeti ništa. Vi preporučujete da se ne slušaju saveti veterinara? Divno.
 11. Obavezno napomenite veterinaru odakle je štene i da postoji mogućnost da nije vakcinisano kako treba (ako su vam uopšte tvrdili da je vakcinisano) i da verovatno nije od odgovornog uzgajivača kako bi vas shvatio ozbiljno, nemojte preskočiti činjenicu da je imao sukrvicu u stolici. Zapišite pitanja kako ne bi zaboravili nešto. Insistirajte na testu i proveri zdravstvenog stanja. Popričajte sa veterinarom oko čišćenja od parazita i vakcinama, bacite oko na teme na forumu kako bi ste bili informisani. Niste nam odgovorili na neka pitanja kako bi vas eventualno usmerili šta i kako dalje: Da li imate ikakvu potvrdu o vakcinaciji (kako ona izgleda, da li ima pečat veterinara, nalepnicu sa bočice vakcine)? Da li je pas čišćen od parazita (kod "odgajivača", kod vas, čime)? Dobar je znak to što je veseo i nije kunjav ali kako se kaže "better safe than sorry" kad je već situacija takva kakva jeste bolje je preduzeti preventivne korake nego ne činiti ništa i nadati se najboljem. Javljajte kako se razvija situacija, tu smo da pomognemo kad već ne možemo da sprečimo ovakve situacije.
 12. @Aris - sibirski haski Baš zato i sumnjam da je u pitanju neki od poznatih preprodavaca koji šalju nevakcinisanu štenad autobusom dok papiri nikad ne stignu. Redak i skup pas, koji kod nas može da se nađe samo u ozbiljnim odgajivačnicama ne putuje autobusom jer jednostavno ozbiljni odgajivači ne žele da ga šalju a i ozbiljni odgajivači ne preporučuju pedigree junior. Bojim se da je ovde u pitanju ili Jovica ili onaj preprodavac iz Sente (zaboravih mu ime) mada se pojavljuju i novi pa ih je teško ispratiti. Ako je tako velike su šanse da je nevakcinisano i bolesno i pod hitno mu je potreban ozbiljan veterinar, pogotovo što krvav proliv gotovo sigurno ukazuje na parvo.
 13. Štene pod hitno kod ozbiljnog veterinara! Veterinar će eventualno isključiti ili potvrditi neku bolest. Proliv ne mora biti strašan sam po sebi ali može prouzrokovati dehidrataciju koja kod štenaca može biti pogubna. Ako je štene iam sukrvičavu stolicu to može biti znak parvoviroze. Postoje brzi, takozvani snap testovi, nemojte dozvoliti da vas vrdaju odokativim dijagnozama jer samo gubite vreme koje je ključno u slučaju parvoviroze, idite kod drugog veterinara (ne znam gde se nalazite ali oni seoski često preskaču osnovnu dijagnostiku). Znate sad šta treba da očekujete pa tražite dok vam se takva usluga ne pruži. Ukoliko se parvoviroza otkrije na vreme moguće je izlečenje ako se započne sa lečenjem ODMAH (serum, infuzije i eventualno antibiotici). Da li je pas vakcinisan? Imate li potvrde o vakcinaciji ili verujete "odgajivaču"? To što je štene do vas putovalo u kutiji mi je znak da ste psa uzeli od preprodavca, nevakcinisanog, bez dokumentacije (volela bi da grešim). U svakom slučaju pravac kod veterinara po vakcine, čišćenje od parazita i savete kako da živom biću pružite osnovnu zdravstvenu negu. Teme o preprodavcima koje bi trebalo da pročitate: TEMA1 i TEMA2 Teme o vakcinaciji TEMA1 i TEMA2 Nadam se da će sa štenetom biti sve OK i da ćemo se družiti na drugim veselijim temama.
 14. STENE DOBERMANA,PITANJA

  Ponavljam i ovde svoj post sa druge teme:
 15. Dezinfekcija od parvovirusa

  Sve dole navedeno pišem da se neko ne bi oslonio na ovo sredstvo jer skupu cenu plaćaju posle niko drugi nego psi. Slušajte veterinare a preko interneta se oslanjajte na stručnu literaturu i istaživanja. Parvo virusi su izuzetno otporni i zarazni. Dezinfekcija je problematična jer se ne mogu efikasno dezinfikovati porozne površine (drvo, tekstil) a dezinfekcija dvorišta i travnjaka je praktično nemoguća jer se sredstva za dezinfekciju (na stranu što će ubiti travu) brzo upiju u zemlju i "razrede" se pre nego što uspeju da ubiju ovaj jako otporni virus. Najefikasnije kućno dostupno sredstvo (po svetskim veterinarskim standardima i preporukama) je rastvor natrijum hipohlorita u donosu 1:32 (negde sa navodi i 1:30). Obratiti pažnju na to da je varikina već rastvoren hipohlorit te rastvor 1:30 voda:varikina nije efikasan. Površine treba da ostanu natopljene 10 minuta. E sad, problem je što se ovo može uraditi sa trvrdim materijalima, metal, kamen, pločice eventualno beton koji doduše upija ali se može "dolivati" sredstvo na isti tako da se ne osuši za 10 minuta. A šta uraditi sa nameštajem, parketom, drvetom zemljom, travom? Preporučuje se otkuvavanje staza, prekrivača mada to nije ni blizu efikasno niti ima garancije da ste se time zaštitili. Što se tiče dvorišta/spoljašnjosti treba da znate da što je napolju hladnije virus je otporniji i dugotrajniji, dakle ne važi čuveno mišljenje "eto prošla je zima, tlo je bilo smrznuto, sad smo bezbedni". Citiram sa linka National Center for Biotechnology Information "Prevention and Control As the canine parvovirus is not enveloped, it is especially hardy in the environment. It is able to overcome winter freezing temperatures in the ground outdoors and many household disinfectants are not capable of killing it indoors. Infected dogs shed virus in their stool in gigantic amounts during the 2 weeks following exposure. A typical/average infectious dose for an unvaccinated dog is 1000 viral particles. An infected dog sheds 35 million viral particles (35,000 times the typical infectious dose) per ounce of stool [83]. Indoor decontamination: Indoors, virus loses its infectivity within 1 month; therefore, it should be safe to introduce a new puppy indoors 1 month after the active infection has ended. Outdoor decontamination: freezing is completely protective to the virus. If the outdoor is contaminated and is frozen, one must wait for it to thaw out before safely introducing a new puppy. Shaded areas should be considered contaminated for 7 months. Areas with good sunlight exposure should be considered contaminated for 5 months. Although most disinfectants cannot kill it, chlorine bleach is quite effective in the ratio of 1 part bleach and 30 parts water. There is no way to completely disinfect contaminated dirt and grass, although sunlight and drying has some effect [35]. Mechanical decontamination through irrigation may also be helpful, but the area must be allowed to dry thoroughly between applications. Potassium peroxymonosulfate has relatively good activity in the face of organic matter, and can be sprayed on contaminated areas using a pesticide sprayer or other applicator [83]." U skraćenom (slobodnom) prevodu: Inficirani psi šire virus u stolici u ogromnim količinama dve nedelje nakon infekcije (u nekim člancima piše i do tri). Doza dovoljna da inficira nevakcinisanog psa je 1000 čestica virusa (viriona) a inficirani pas izlučuje 35 miliona viriona po unci fekalne materije (unca-28gr). Dekontaminacija unutrašnjosti: virus gubi infektivnost nakon mesec dana (negde pišu i do tri). Spoljnja dekontaminacija: hladnoće ispod nule štite virus. Ako je tlo smrznuto mora se čekati da se odmrzne (pa zatim odbrojavati "bezbedno vreme"). Zemljište u hladnovini se smatra kontaminirano 7 meseci dok zemljišta koja su u većem delju dana izložena sunčevim zracima se smatraju kontaminiranim 7 meseci. Iako se većina dezinfekcionih sredstava ne smatra efikasnima može se reći da je rastvor varikine prilično efektivan u odnosu 1:30. Ne postoji način da se efikasno dezinfikuje zemljište i travnjaci mada sunčevi zraci i isušivanje imaju nekog udela. Mehanička dekontaminacija pomoću ispiranja zemljišta može biti od pomoći ali se površina mora kompletno osušiti pre sledećeg ispiranja. Kalijum peroksimonosulfat je relativno efikasan na organskim površinama i može se naprskati koristeći poljorivredne raspršivače (prskalice). Dakle NE POSTOJI 100% efikasan način da se dezinfikuju prostorije a naročito ne dvorišta. Sve i da je neko sredstvo 99,99% efikasno to znači da od 35.000.000 virusa koji zaraženi pas izluči u 30 grama stolice u prostoriji ostaje 35.000 virusa što je 35 puta više nego dovoljno da zarazi nevakcinisanog psa. Manje više jedini je lek da se dezinfikuje rastvorom varikine (ono što se može dezinfikovati) i čekati da prođe VREME. Podrazumeva se da je pas kojeg dovodite primio sve vakcine i da mu je prošlo vreme karantina pre nego što da donesete u prostor/dvorište gde postoji šansa da ima parvovirusa. Manite se čudotvornih sredstava koji rešavaju probleme za koje ni medicina/veterina nemaju rešenje. Molim vas da ne reklamirate sredstvo koje je 100% efikasno (jer takvo ne postoji ni za tvrde površine a još manje za dvorišta), pružiće ljudima lažnu sigurnost a naredno štene će možda (verovatno) stradati. Sredstvo koje vi reklamirate proizvodi prilično nepoznata firma "animal-health.co.uk" koja se inače bavi proizvodnjom i prodajom biljnih preparata pa mi je teško da poverujem da je ovo njihovo sredstvo (za koje tvrde da je 100% prirodno, bez hemije) efikasno osim a ako je u pitanju upravo ofarbani rastvor varikine a onda je malo skupo davati 2.500 dinara za litar koliko košta kod gospodina iz Kruševca (u engleskoj 10funti). Ujedno čuvena mega poznata firma koja prodaje ove proizvode ima 1200 lajkova na FB i 17 pozitivnih ocena što je za "mega poznatu firmu" koja postoji od '90-tih i proizvodi ovo "jedinstveno mega efikasno sredstvo" priznaćete jako malo. Još razloga za sumnju u ovo sredstvo: -Nema deklaraciju niti se igde može pročitati sastav -Pretragom po nazivu sredstva se ne dolazi ni do jednog jedinog istraživanja/odobrenja već se samo otvaraju reklamne stranice -Nije preporučeno nigde kao način za efikasnu dezinfekciju (osim na svojoj stranici) -Nema na sebi upozorenja koja se nalaze na hemijskim sredstvima te ne sadrži hemiju a bez toga se ne može uništiti parvovirus -Sredstvo je "otkriveno" i proizvodi se od '90 tih a veterinari koji muku muče sa dezinfekcijom nakon parvovirusa još uvek nisu čuli za njega Možda se kod vas slučajno potrefilo da se drugi psi nisu zarazili ali to svakako nije zahvaljujući 100% prirodnom sredstvu. Oprostite ako ste imali najbolju nameru ali mene vaši postovi podsećaju na razne druge postove na koje sam naletala mahom po medicinskim forumima gde se pojavi neko pa na raznim temama odjednom postuje i reklamira (uvek iz najbolje namere i ličnog iskustva) neko prirodno sredstvo koje leči rak (ili drugo oboljenje), malo je skupo ali vredi svaku paru i lako se može naći kod travara iz tog i tog sela.