Berna22

Members
 • Content count

  1986
 • Joined

 • Last visited

About Berna22

 • Rank
  Hero Member
 • Rodjendan 28.11.1984.

Contact Methods

 • Website URL
  http://clockworkplum.wix.com/bernaphotography

Informacije o profilu

 • Pol
  Female
 • Lokacija
  Beograd - Zemun
 • Interesovanja
  Fotografija, psi
 1. Kondicija pasa

  To što ti pričaš Olikan je opšteprihvaćena priča u trkačkim krugovima, niko nije rekao da čovek nije građen za trčanje na duže distance, ali me niko neće ubediti da nijedna druga životinja ne može da mu parira.
 2. Kondicija pasa

  Znam celu priču oko evolucije a imam i knjigu "Srvoreni da trčimo", ali i dalje nisam ubeđena da je čovek broj jedan što se tiče pretrčane distance. Mislim da u Engleskoj održavaju svake godine trke čoveka i konja na duže distance, i u 99% slučajeva pobeđuje konj. Takođe psi na severu koji vuku sanke stotinama kilometara. Pretprošle godine je na Beogradskom maratonu čovek sa svojim Ridžbekom trčao ceo maraton, te godine je bilo užasno toplo, ja sam trčala i meni je lično bilo užasno loše iako sam se celu zimu spremala za tu trku, taj pas je prošao pored mene i kretao se sa neverovatnom lakoćom (kaskao pored vlasnika). Imali su i neko super vreme, završili su trku za 4 sata i nešto, vreme o kojem ja mogu da sanjam za sad. Mislim da brkate dve stvari, sprint i trčanje na duže staze. Bilo koja životinja koja trči sprint će mnogo brže da se umori nego životinja koja kaska (pa i čovek). Fizički mi jesmo građeni za duže distance, a ne za sprint (zato je i prosečna kućna mačka brža od Usaina Bolta), ali to nikako ne znači da nijedna druga životinja pored čoveka ne može da trči veće distance. Ne pričam o 8 i 10 kilometara, pričam o stotinama kilometara (ultra maratoni). Zavisi od građe životinje (ne možeš to da očekuješ od mopsa) i od vremenskih uslova (haski neće vući sanke na 40 stepeni).
 3. Kondicija pasa

  Zavisi od kog psa i u kojim uslovima.
 4. Lab

  Meni ne deluje lose, bar iz tog ugla. Vezbaj ga. Sad uskoro krece lepo vreme pa idite na plivanje.
 5. Belissima Rea

  Savo, jako mi je zao.
 6. Obrok za psa - priprema

  Niti je ko napisao da treba da se daje u gram, niti da se daje batak svaki dan. Zapravo, ništa ne treba davati svaki dan, nego šarati. Nije to nikakva nuklearna fizika, čak može biti i jeftinije od osrednjih granula (u zavisnosti gde i u kojim količinama nabavljate). Kao što rekoh pak, postoji par prostih pravila koje treba ispoštovati, jer ako štene hranite samo iznutricama svaki dan jer je to najjeftinije, naravno da će se iskriviti kao 13. paragraf. Ako možemo da hranimo decu da izrastu u zdrave i prave ljude bez da im dajemo da grickaju granulice, pa možemo i pse.
 7. Fenobarbital je lek koji se koristi za eutanaziju životinja (mačke, psi, konji). Jedan od razloga zašto treba da bežite od hrana na čijoj deklaraciji piše "meso i mesne prerađevine", pored toga što rizikujete da vaši ljubimci jedu pse i mačke, je što rizikujete da ovakve supstance dospeju u njihov sistem. Više na linku: http://www.fox32chicago.com/news/dont-miss/euthanasia-drug-found-in-dog-food-already-blamed-for-one-doggie-death
 8. PREMIL hrana za pse - pitanja i odgovori

  Zasto, da bi pobesneli?
 9. Obrok za psa - priprema

  Par smernica kojih se treba pridržavati (već sam ih napisala, ponovo ću) 1. "Balans" znači otprilike sledeće: 80% mišićnog mesa, 10% iznutrica (jetra 5%) i 10% kostiju. Ne morate da budete tačni u procenat. Ja npr ne koristim vagu, i ne merim tačno u gram. Ovo je samo vodič i ne morate ni da izbalansirate obrok na ovaj način. Npr ako u jednom obroku date više iznutrica i kostiju, u drugom dajte više mišićnog mesa i uradili ste dobar posao. 2. Raznovrsnost proteina: kombinujte različite proteine, piletinu, junetinu, jagnjetinu, ribu, konjetinu... sve što možete da nađete. Sirova svinjetina se ne sme davati jer postoji mogućnost da se pas zarazi smrtonosnim Aujecki virusom (osim ako ne živite u civilizovanoj državi koja je ovu bolest iskorenila). Od mišićnog mesa dajem: piletinu (batak, grudi, leđa sa šijom - ovde ima i kostiju); pileći i ćureći bubac; pileće i ćureće srce; juneće/teleće srce, juneći/teleći jezik, juneći vrat (sa kostima), juneća rebra (sa kostima), burag (da sve to spada u mišićno meso, a ne u iznutrice) Od iznutrica dajem: pileću i ćureću jetru, juneću/teleću jetru, jagnjeću jetru, juneća/teleća/jagnjeća pluća, bubreg, slezinu. Za kosti sam napisala gore, par koje ubrajam u kosti bez mnogo mesa: pileće nogice, pileća krilca, ostatke filetiranja belog mesa Riba: dajem jednom-dvaput nedeljno, uglavnom ostatke filetiranja od lososa (glave i repove) s obzirom da je papaline odbio da jede, ali su i one odlične. Jaja: jedno jaje svaki drugi dan, celo. Mlečni proizvodi: kozja surutka, kefir, jogurt (kravlji i kozji). Povrće: jednom nedeljno skuvam povrće, kombinujem sledeće (2-3 vrste prilikom jedne ture kuvanja): brokoli, karfiol, kelj, šargarepa, paprika, spanać, tikvica. Voće: nije baš srećan da jede voće ali rado jede bananu, kupinu, malinu, borovnicu. Suplementi: kokosovo ulje, jabukovo sirće, lososovo ulje, spirulina a zbog problem sa artritisom dobija još: kurkuma pastu, glukozamin i hondroitin, vitamin c i vitamin e (dobija svaki dan u obroku). Evo par primera kako to izgleda: https://c1.staticflickr.com/5/4321/35868102620_46e1f739d5_z.jpg https://c1.staticflickr.com/5/4484/36996122164_3eae1ec055_z.jpg https://c1.staticflickr.com/5/4458/37706322591_a7e4f14484_z.jpg https://c1.staticflickr.com/5/4447/37674097662_db780e2c1b_z.jpg
 10. Obrok za psa - priprema

  Koliko vremena psu treba da završi ceo proces digestije, zavisi od toga šta jede. Opšte je poznato da se industrijska hrana vari mnogo duže od prirodne, recimo. S obzirom da je pas u suštini karnivor koji je evoluirao u omnivora, podatak koji ima Sava je verovatno neki prosek. Pas ima mnogo kraća creva od čoveka, te hrana kad napusti želudac prođe mnogo brže kroz ostatak procesa varenja. U proseku, psima treba oko 8 sati da završe proces varenja za razliku od čoveka kome treba između 20 i 30 sati, s toga ne postoji bojazan da se pas razboli od određenih bakterija (npr salmonela) usled konzumiranja sirovog mesa, dok je kod ljudi to popriličan rizik.
 11. Obrok za psa - priprema

  Ono što sam htela da kažem je da "izbalansiranost" ne može da se meri samo i isključivo stolicom, kako je sugestirano prvim postom na ovoj temi. Kako vidim doduše, to je vlasnicima jedino bitno.
 12. Obrok za psa - priprema

  Napisala sam u svom prvom postu na ovoj temi koje su smernice koje treba pratiti prilikom pripreme obroka. Nakon toliko napisanih postova na temu ishrane na ovom forumu, otvara se tema gde se objavljuje da je obrok sačinjen od džigerice i kostiju sa još par dodataka izbalansiran, reč balans se koristi u cilju boljeg razumevanja i posledično psi imaju stolicu taman kakvu treba. Ako je to ono što članovi i slučajni prolaznici na ovom forumu treba da saznaju i da pročitaju, ja dižem ruke.
 13. Obrok za psa - priprema

  Po tvojoj logici neko psu moze da daje poparu sa malo slanine i sirom i da to smatra izbalansiranim obrokom. Nikakav argument, je l' da? Tako i "Ja to dajem svojim psima i pricam da je izbalansirano da bismo se bolje razumeli" nije apsolutno nikakav argument. Ako cemo da otvaramo temu na jednom forumu onda ajde da pricamo o stvarima kakve jesu, a ne "kako bismo se bolje razumeli". Ja sam potrosila svoje vreme i napisala par smernica u svom postu, pa ko hoce da cita nek cita. U suprotnom nek slobodno nastavi da daje svom psu sta on misli da je najbolje da njegov pas ima "cvrstu stolicu i sjajnu dlaku" jer je ocigledno to jedini reper pseceg zdravlja odnosno probave.
 14. Obrok za psa - priprema

  A po čemu je ovaj obrok "izbalansiran"? Pretpostavljam, kad kažete izbalansiran, da mislite da ima svih potrebnih sastojaka (vitamina, minerala) u potrebnim količinama, u jednom obroku? Da li ste svesni koliko je to nemoguće? Svi smo, još u nižim razredima osnovne škole, učili ne da ishrana treba da bude balansirana, već raznovrsna. Baš tako se postiže balans, ne u jednom obroku, već u nekom vremenskom periodu. Dakle, jesti sve, u određenim količinama. Poslednjih godina, bar mi vlasnici kućnih ljubimaca, postali smo žrtve marketinga industrijske hrane za naše ljubimce, koje nam tvrde da su njihove hrane izbalansirane i kompletne. Šta je tačno balans kod njih? Ukratko ću, balans i kompletnost se odnosi na minimum minimuma hranljivih sastojaka (vitamina, minerala) koje sledeći određene zahteve jedna industrijska hrana treba da ispuni. Ti zahtevi su arbitrarni. Svakako, dodajući veštačke vitamine, industrijske hrane to mogu da izvedu i da stvore tzv "izbalansiran" obrok, dok mi što u tanjir stavimo srce ili džigericu, to ne možemo. Dakle, oslobodite se iluzije izbalansiranog obroka. Balans je psu davati (okvirno) 80% mišićnog mesa, 10% iznutrica (5% džigerice) i 10% kostiju u obroku. Na to možete dodati voće, povrće, namirnice životinjskog porekla, pa i testeninu ukoliko smatrate da je potrebno (ja lično smatram da bez UH pas živi srećnije). Dalje šarati i sa mesom (ne samo piletina, ne samo junetina, dati psu razne vrste proteina, do čega god možete doći). Balans se postiže tokom vremena, a ne u obroku, a postiže se uz pomoć raznovrsne ishrane.